Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


STRAŠÁK - TV tip - Vrány se rády smějí...

17.04.2020   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

STRAŠÁK - TV tip - Vrány se rády smějí...Dvě podivné existence se náhodou potkají při stopu na dálnici. Jsou to rebelové proti moderní chladné společnosti nebo jenom zoufalci, kteří mají sice své životní sny, ale už ne sílu a možnost je naplnit?




Film STRA&SÁK vzbudil pozornost poroty v Cannes roku 1973, která mu udělila svoji najvyšší cenu - Zlatou palmu. Mimořádný ohlas měl i o dva roky později v českých kinech. Čím vzbudil takovou pozornost kritiky i publika?





Jsou filmy, s jejichž hrdiny by se divák rád ztotožnil, jejichž život by také rád žil. Na druhém pólu jsou filmy o lidech, kteří žijí jiný život, než by divák sám hledal, hrdinové, kteří někdy i mohou diváka odpuzovat, ale přesto něčím zaujmou, vryjí se do paměti. Dva ošuntělí muži filmu STRA&SÁK, kteří se potulují po Americe, by mohli být jakýmsi dozvukem "rebelů," jichž americká kinematografie porodila koncem šedesátých a začátkem sedmdesátých let řadu - viz nejznámější dvojice hippies na motorkách Petera Fondy a Dennise Hoppera v BEZSTAROSTNÉ JÍZDĚ. Místo rebelství z nich však spíše čiší zoufalost, bezradnost nad životem z něhož by nejraději utekli - jenže kam?

Když se na málo frekventované silnici tato dvojka potká, příliš si do oka nepadne. Obtloustlý Max (Gene Hackman) balící své špeky do mnoha vrstev různorodého sekundhandového oblečení a subtilní Lion (Al Pacino) tak trochu ještě dítě, i když už také poznamenaný drsností života. Max je hromotluk, který rád řve, pere se ("Nikomu nevěřím. Nikoho nemiluju. Každýmu rozbiju hubu...") a právě se po pěti letech vrací z vězení, kde si vysnil životní cíl - vlastní umývárnu aut. Lion měl také pohnutý život, strávil pět let na moři a jeho cílem je najít v Detroitu své dítě, které ještě neviděl. Při jednom noclehu vykládá Maxovi svoji životní filozofii: "Myslíš, že se vrány bojí strašáka? Nebojí se, to mi věř, vrány se smějou. Farmář postaví strašáka, dá mu legrační širák a šaty. Vránám se to zdá legrační a smějou se, mohou se popukat smíchy. A říkají si: Ten farmář Jones je fajn, rozesmál nás, a tak ho nebudeme trápit."

Oba vyvrhelové a bezdomovci putují jak se dá americkou krajinou, občas vezmou přiležitostnou práci a jindy zas něco ukradnou. I když jejich bludná cesta po dálnicích a silnicích od města k městu přináší spíše zhroucení snů a řadu zklamání za sebou, oba hrdinové však naleznou něco nesmírně cenného a trvalého - silné přátelské pouto, dokonce se nebojme říci ryzí přátelství.

Schatzbergův film působí zpočátku drsně syrově a jeho silnou stránkou jsou herecké výkony obou představitelů - Gene Hackmana a Al Pacina (viz foto). Postupně však "zlidšťuje" přidává na sentimentu a při závěrečném gestu Maxe, který ušetřené peníze místo na vysněnou myčku dá na léčení přítele, mohou citlivějším divákům vytrysknout i slzičky. Je dobře, že si Česká televize znovu na tento titul vzpomněla a představí jej divákům, kteří v době jeho premiéry třeba ještě ani nebyli na světě.

Foto: kinobox.cz, cstelevize.cz, csfd.cz, s-antikvariát.cz

*****************************************************************
STRA&SÁK (Scarecrow)
USA 1973, režie Jerry Schatzberg
uvádí program ČT 2 v pondělí 20. dubna od 21,40 hodin


 
 


 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0569 s