Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


GALLIPOLI - Tv tip - Australští vojáci v 1. světové válce

25.01.2013   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

GALLIPOLI - Tv tip - Australští vojáci v 1. světové válceRok 1915. Tehdejší první lord britské admirality, jímž nebyl nikdo jiný než Winston Churchill, připraví akci, jejímž cílem bylo vyřadit z války Turecko tím, že Britové ovládnou strategicky důležité úžiny Dardanely a Bospor a získají tím přístup do Černého moře.

Zájmy britské vlasti má zajistit expediční sbor, složený z vojáků pěti spojeneckých zemí, který je vysazen na ostrově Gallipoli, ohraničujícím strategickou dardanelskou úžinu. Málo známá historie ožívá ve filmu předního australského režiséra Petera Weira z roku 1981.

Peter Weir (slavný již předchozím filmem Piknik na Hanging Rock a později třeba Zelenou kartou či Truman Show) vypráví o skupince mladých australských chlapců, skoro ještě kluků, kteří se nechají zlákat naivními představami "čestného vojenského zápolení". Před nimi je útěk z nudy domova, vojenská kariéra a také je láká dobrodružství. Tito dobrovolníci projdou složitým výcvikem v Egyptě a hned se, jako nezkušení nováčci, ocitnou přímo v krvavém gallipolském bojišti. Jejich rytířské ideálly berou ihned za své a oni poznávají skutečnou tvář války, která se vzhledem k neústupnosti anglických důstojníků stala nesmyslnými jatkami v nichž položilo život tisíce vojáků.

Ústředními postavami příběhu jsou dva přátelé a zároveň soupeři na běžecké dráze Archie a Frank (Mark Lee a dnes slavný Mel Gibson). K nim se přidávají kamarádi, soupeřící spolu třeba v jízdě na koni či v boxu. Ti všichni podlehli ošidné touze po dobrodružství a hrdinských činech, rádi by oživili své chlapecké sny o "hře na vojáky." Weir postavil příběh na kontrastu mezi úvodní idylickou částí života v Austrálii a drsností válečného masakru. Film spolkl značné finanční náklady a režisér jej dlouho připravoval. Výsledek překvapil precizností a velkorysostí, s níž je historická akce zobrazena a také tím, že velice zdařile se podařilo prokreslit charaktery skupinky hlavních postav. Tím, že scénář vychází ze skutečné historické události, získává film další rozměr. Dodnes patří k nejpůsobivějším protiválečným snímkům o čemž svědčí jak úspěch u diváků tak i 9 australských filmových cen.

Pro citlivé diváky je nutno připomenout, že pasáže z dardanelské fronty tvoří jen malou, závěrečnou část filmu. Je tak dost času na psychologii jednotlivých chlapců i na ukázání scenérií včetně vyprahlého a pro nás tak vzdáleného australského vnitrozemí (pozoruhodná kamera Russella Boyda).

Pro historicky založené čtenáře je ještě možno připomenout, že invaze byla nedostatečně připravena a chyběl jí moment překvapení. Podceňovaní Turci dobře využili skalnatý terén a vytvořili v něm prakticky nedobytné opevnění. Téměř púlroční boj se nakonec ukázal jako zbytečný. Byl to neúspěch, který měl pro Dohodu v oblasti Balkánu velmi citelné politické a vojenské důsledky a ovlivnil celý další průběh války. Ačkoli právě australští a novozélandští vojáci bojovali v srpnové ofenzívě s nevídaným hrdinstvím proti turecké přesile, neschopností anglického generála byla jejich oběť promarněna. Gallipoli se stalo ve vzdálené Austrálii národní legendou a mj. přispělo i k uvolnění těsných svazků s britskou metropolí.
Foto: gallipoliexperience.com, theblurd.com.au

**********************************************************
GALLIPOLI)
Austrálie 1981, režie Peter Weir,
uvidíte ve středu 30. ledna od 23,20 hodin na ČT1

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0233 s