Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


NordFest posedmé: Komedie, dramata i festivalové oceněné snímky

06.02.2013   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

NordFest posedmé: Komedie, dramata i festivalové oceněné snímkyV pražském kině Evald /Národní 28, Praha 1/ se od 7. do 13. února uskuteční sedmý ročník filmové přehlídky severských filmů NORDFEST, která prezentuje současnou skandinávskou kinematografii. Akci pořádá distribuční společnost CinemArt, která pravidelně českým divákům přináší severské snímky do kin.

NORDFEST je pokračováním úspěšné přehlídky Týden severských filmů. V letošním ročníku bude celkem uvedeno sedmnáct titulů ze severských zemí, hraných snímků i celovečerních dokumentů.  Přehlídku zahájí 7. února v 21 hodin v Evaldu předpremiéra filmu Labrador /Dánsko 2011, režie Frederikke Aspöck/. Psychologické drama se odehrává na opuštěném ostrově, kam za otcem přijíždí těhotná Stella se svým přítelem Oskarem. Stella se těší na narození potomka, Oscar je terorizován jejím otcem. Střet mezi muži je nevyhnutelný a Stella je mezi oběma uvězněna. V hlavních rolích oceněného snímku se představí: Carsten Bj?rnlund, Stephanie Leon a Jakob Eklund. 
 
Fanoušci severské kultury se můžou rovněž těšit na doprovodné akce: přednášky o cestování probíhající v kině Evald, na které je vstup zdarma.
7. února od 17.30 hodin odstartuje v Evaldu přednáška Cesta na Sever pojednávající o tom, jak Finsko viděli jeho čeští návštěvníci na počátku 20. století. Posluchači se vydají ve stopách Dr. Jiřího Gutha, Ing. Ferdinanda Klindery i dalších cestovatelů a poznají okouzlující zemi tisíců jezer. Nahlédnou do prvorepublikových průvodců a zjistí, že mnohé se za sto let nijak nezměnilo. Čtení ze starých cestopisů po Finsku doplní promítání fotografií.

8. února od 17.30 hodin proběhne v Evaldu projekce fotografií v rámci přednášky Hlavní města Severu, kde se představí metropole evropského Severu. Zástupci Skandinávského domu diváky seznámí se zajímavostmi, historií, památkami i méně známými zákoutími. Putování započne ve starobylé Kodani, poté se úžinami Skagerrak a Kattegat posluchači přesunou do rušného Osla a posléze do Stockhomu rozkládajícího se na čtrnácti ostrovech. Pak trajektem přeplují Baltské moře až do Helsinek chráněných mohutnou pevností Suomenlinna, kde putování skončí.

Filmový program je pestrý, diváky čekají komedie, dramata i festivalové oceněné snímky, přičemž dominují dánské filmy.
 
Oceňovaný dánský filmař Thomas Vinterberg /Rodinná oslava/ je v přehlídce zastoupen hned třikrát. Komickým snímkem o návratu známého operního pěvce domů Když se muž vrací domů /2007/. Dále emotivním dramatem Submarino /2010/, ve kterém sledujeme příběh dvou bratrů outsiderů z kodaňského předměstí, jejichž životy se prolnou na pohřbu matky. Nejnovějším dramatem Hon /2012/ oceněném v roce 2012 v Cannes a na Evropských filmových cenách líčícím příběh čtyřicetiletého Lucase /excelující Mads Mikkelsen/, kterému jedna malá lež zcela změní život.

Uznávaná dánská oscarová režisérka Susanne Bier má na NORDFESTU dva tituly. Drama Lepší svět /2010/ oceněné Oscarem a na Evropských filmových cenách 2011 vyprávějící příběh dvou rodin, jejichž osudy se náhodně propojí skrze přátelství dvou dospívajících synů. Dále svůj poslední počin  romantickou komedii nabitou absurdním humorem s charismatickým Piercem Brosnanem v hlavní roli Svatba mezi citróny /2012/ odehrávající se v Itálii u moře, kde se chystá svatba.

Z dánské kinematografie diváci dále uvidí: snímek oceněný na festivalu v Sundance 2012 zachycující s humorem různé podoby lásky Mazel /2012/, strhující historické drama o vášnivé lásce na královském dvoře oceněné na Berlinale 2012 Královská aféra /2012/, komedii o záchraně jednoho manželství, o víně, fotbalu a tangu s názvem Superclásico /2011/ či groteskně laděný příběh z osiřelého zapadákova oceněný na 43. ročníku MFF Karlovy Vary Ukrutně šťastni /2008/.
Norsko se představí thrillerem Babycall /2011/ s populární švédskou herečkou Noomi Rapace /role Lisbeth Salanderové v sérii filmů natočených podle knižní trilogie Stiega Larssona Millenium/ tentokrát v postavě matky osmiletého syna, se kterým prchá před násilnickým manželem. Norská produkce nabídne také komedie. Snímek oceněný v Sundance 2011 o partnerských vztazích Happy Happy /2010/ pojednávající s černým humorem o manželské krizi. Dále oceňovanou černou komedií Kurz negativního myšlení /2006/ líčící jeden vydařený večírek, na kterém parta handicapovaných lidí zúčtuje s falešnou upřímností a soucitem.

Finsko zastupuje tragikomedie oceněná v Cannes 2011 plná optimismu a jemného humoru v režii finského kultovního filmaře Akiho Kaurismäkiho Le Havre /2011/. Finskou kolekci doplní tři dokumenty. Freetime Machos /2009/ o jednom z nejsevernějších ragbyových týmů na světě odrážející vztahy mezi muži a jedinou ženou v týmu. Zaměřuje se také na jejich osobní život i rodiny a rovněž vtipně pojednává o roli moderního muže v této severské společnosti. Jeden z nejlepších finských dokumentů Salla - Ticho na prodej /2010/ o malém upadajícím městečku v Laponsku v době krize /v čase nezaměstnanosti a alkoholismu/, kdy jeho obyvatelé se snaží uprostřed divočiny uživit pomocí turismu. Realistický autentický snímek Reindeerspotting - Útěk ze Santalandu /2010/ nabízí drsný pohled na život drogově závislých v malém městě v Laponsku, kde hlavní dvacetiletý hrdina užívá drogu původně určenou k léčbě závislosti na opiátech již od svých čtrnácti let. Jeho snem je utéct z rodného města pryč do Evropy.

Jednotlivé vstupné na filmové představení činí 99,- Kč

Podrobný program přehlídky a více informací o filmech najdete na:
www.evald.cz, www.cinemart.cz, www.skandinavskydum.cz
 
 
 
Zdroj:
Mgr. Alice Aronová, Ph.D.

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0507 s