Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


William Shakespeare/ Ťi Ťün-siang - Romeo a Julie

22.02.2013   Julie Kolocová   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

William Shakespeare/ Ťi Ťün-siang - Romeo a Julie

„Jsou věci, které můžeš zažít jen jednou za život. A na některé věci jeden život nestačí...

Divadlo DISK uvede 8. 3. 2013 premiéru čtvrté absolventské inscenace 4. ročníku herectví katedry alternativního a loutkového divadla DAMU Romeo a Julie.
Nápadné taoistické motivy v nesmrtelném příběhu dovedly tvůrce k překvapivému zjištění – původním zdrojem „Shakespearovy“ klasiky bylo zřejmě čínské „rozmanité drama" se zpěvy a tanci Mistr Čchen odpočívá ve stínu borovice.

 

Znamená to, že nejznámější milostný příběh západní kultury pochází z Asie a není o lásce?

V DISKu se schyluje k jedinečnému spojení!

O Williamu Shakespearovi, autorovi textu Romea a Julie, se hodně píše, hodně se o něm mluví, dokonce existují vědci, již se zabývají jen Shakespearem a dobou, ve které žil. Ve skutečnosti však toho o legendárním dramatikovi víme velmi málo. A čím méně faktů, tím více dohadů. Některé z nich dokonce tvrdí, že Shakespeare vůbec nebyl. Opravdu?

Ťi Ťün-siang žil na přelomu 13. a 14. století a hru Mistr Čchen odpočívá ve stínu borovice skutečně napsal (viz Ji Junxiang), žádná její souvislost s Romeem a Julií ale není doložená. Skutečně?

Vzhledem k množství nejasností kolem osoby a autorství W. Shakespeara i samotného textu hry, jehož existuje několik verzí (výrazně se lišící kvartová vydání atd.), jsou právě u Shakespeara meze interpretace velmi volné. Mnohem volnější, než ukazuje inscenační tradice, a v duchu Barthesova „autor je mrtev" pro nás není ve výsledku důležité, kdo je skutečným autorem příběhu Romea a Julie, ale jde o každý konkrétní moment setkání autorů, tvůrců, interpretů a diváků.

Nápad interpretovat Shakespeara – na první pohled svévolně – skrze starověkou čínskou filozofii, konkrétně taoismus a čchanový buddhismus, vychází z důkladných čtení textu a hra nás stále znovu přesvědčuje, že je opodstatněný.

Ostatně naše inscenace má tolik inspiračních (ať už přiznaných či nepřiznaných) zdrojů, vlivů a motivů – včetně osobních zážitků všech aktérů – že určit skutečné autorství se zdá zhola nemožné.

(P. Vimmrová, I. Smejkalová)

Pavlína Vimmrová (1987) – mj. bývalá studentka Osmiletého gymnázia Buďánka / posléze studentka FF UK (dvojoboru ČJ a sinologie) / zároveň frekventantka dvousemestrálního kursu „Institutu National des Langues et Civilisations Orientales“ v Paříži (sinologie a bohemistika) / absolventka semestrálního pobytu na Zhongyang Xiju Xueyuan - The Central Academy of Drama, Beijing / v současnosti studentka režie KALD DAMU

Ilona Smejkalová (1973) – mj. bývalá pedagožka Osmiletého gymnázia Buďánka, VO&S herecké a Literární akademie Josefa &Skvoreckého / dramaturgyně, kdysi působící např. v HDJ Jihlava, v Divadle Příbram, v A-studiu Rubín, v Divadle Petra Bezruče či v Městském divadle Kladno / hostující např. v Moravském divadle Olomouc, v Městském divadle Mladá Boleslav, v Divadle v Dlouhé, v Divadle Ungelt či v Klicperově divadle v Hradci Králové / externí scenáristka pořadu ČT „Divadlo žije!“ / v současnosti na volné noze

Veřejná generální zkouška: 7. března 2013 v 11:00

Premiéra: 8. března 2013 v 19:30 v divadle DISK

Nejbližší reprízy: 10. 3., 17. 3. a 25. 3. 2013 vždy v 19:30

Režie: Pavlína Vimrová Dramaturgie: Ilona Smejkalová Scéna a kostýmy: Adriana Černá Pohybová spolupráce: Jiří Weissmann Hudba: Mutanti hledaj východisko Produkce: Zuzana Kravcová, Jan Battěk, Agáta Karasová, Petr Novák, Michal Somoš

Hrají studenti 4. ročníku KALD:

Anne-Françoise Josephová, Eliška Křenková, Soňa Páleníková, Hedvika Řezáčová, Johana Schmidtmajerová, Pavel Blažek, Jan Cina, Tilen Kožamelj, &Simon Krupa, Filip &Sebšajevič, Antonín Týmal, Petra Majerčíková (3. KALD)

Pedagogické vedení:

prof. Karel Makonj, prof. Miloslav Klíma, MgA. Martin Kukučka, MgA. Ph.D. Lukáš Trpišovský, prof. MgA. Petr Matásek, MgA. Michal Lázňovský

 






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0457 s