Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Těšte se na český dance fashion film se souborem 420PEOPLE

02.03.2013   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Těšte se na český dance fashion film se souborem 420PEOPLEPod křídly občanského sdružení Artn, pořadatele Festivalu tanečních filmů, a pod vedením režiséra Jakuba Jahna byl v pražské Trafačce natočen materiál k tanečnímu filmu, jehož výchozí inspirací je kolekce Les Choses de la Vie ... návrháře Marcela Holubce.

Před kamerou se v rafinovaných černobílých  modelech objevují představitelé prestižního tanečního souboru 420PEOPLE – Nataša Novotná a Václav Kuneš. Tančí hlavní charaktery apokalyptického dramatu Heinera Müllera Hamlet Stroj, jímž se nechal režisér a autor námětu Jakub Jahn volně inspirovat. Připravovaný snímek se sice blíží žánru fashion videa, ale námětem i celkovou koncepcí míří do sféry dance for camera, tedy výsostně uměleckého filmu. Premiéra filmu proběhne na Festivalu tanečních filmů, který se uskuteční 18. – 20. dubna 2013 v pražském Bio OKO a dance fashion filmy budou jedním z jeho stěžejních témat.

Müllerovo drama jsem měl léta opoznámkované v šuplíku. Ve spojení s Marcelovou kolekcí, možností natočit film a spolupracovat s tanečníky 420PEOPLE jakoby se samo ozvalo a nabídlo svět zhrouceného dvora postmoderní aristokracie. Tím, že se odehrává v královském paláci, má haute couture svoje opodstatnění, “ objasňuje Jahn základní motivaci. Natáčení v dnes málo využívané, nicméně legendární umělecké hale Trafačka, nabídlo kameře silné obrazové podněty. „Museli jsme natáčení zvládnout během jednoho dne. Byli jsme limitováni denním světlem, v němž jsme chtěli natočit většinu materiálu. Prostor Trafačky je ale tak fotogenický a nabitý energií, že takřka každý záběr kamery měl něco do sebe,“ dodává k průběhu natáčení kameraman Alan Soural.
Kromě tanečníků obsadil režisér do filmu i samotného autora kolekce Marcela Holubce a modelku, stylistku a neúnavnou podporovatelkou české módní tvorby, Olo Křížovou. Jejich role před kamerou souvisí jak s tématem, tak žánrem filmu. „Nechtěli jsme samoúčelnou prezentaci módní kolekce, ale skutečné, smysluplné spojení několika světů – tance, filmu a módy. Tomu věnujeme v příštím ročníku Festivalu tanečních filmů samostatný večer a film, který právě vzniká, bude mít v tomto večeru premiéru, “ uvedla Jana Návratová, dramaturgyně filmu i Festivalu tanečních filmů zároveň.

Film vzniká jako „nefinanční projekt“. Nikdo z tvůrců nenárokuje honorář, hala Trafačka byla týmu poskytnuta zdarma a na pronájem techniky přispěla sponzorským darem firma KES-kabelové a elektrické systémy.
Festival tanečních filmů 2013 se koná ve spolupráci s Bio OKO, FAMU, za finanční podpory Státního fondu kultury ČR, Ministerstva kultury ČR, Raiffeisen Leasing Real Estate, Taneční sekce Institutu umění - Divadelního ústavu.


Profily tvůrců
Jakub Jahn – režisér, dokumentarista, scénárista. Absolvent Divadelní vědy na FF UK, pracoval pro české televizní stanice, spolumajitel společnosti Cineáste. V roce 2009 natočil taneční film Mine s tanečníkem baletu Moravskoslezského divadla Patrickem Ulmanem. K jeho stálým spolupracovníkům patří choreografka a tanečnice Markéta Jandová.
 
Marcel Holubec – módní návrhář. Absolvent bratislavské V&SUP, držitel titulu Top Styl Designer uděleného v rámci veletrhu Styl v Brně. Jeho kolekce byly prezentovány v USA, Německu, Rakousku, Finsku, České a Slovenské republice.

Alan Soural – kameraman, spisovatel, scénárista. Absolvent Vošf Zlín a Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati (FMK UTB)v oboru kamera. Jako freelancer participoval na celé řadě filmových, reklamních a dalších audiovizuálních projektů. Návrat do Červeného města, Bobule.

Olo Křížová – modelka, módní a interiérová stylistka, choreografka, vizuální umělkyně, spoluzakladatelka módního projektu Shooting Fashion Stars a kreativní ředitelka Prague a Bratislava Fashion Weekendu.

420PEOPLE - prestižní taneční těleso, jehož jádro tvoří Václav Kuneš a Nataša Novotná – dlouholetí bývalí členové souboru Nederlands Dans Theater Jiřího Kyliána. Ve spolupráci s umělci z různých oborů naplňují svou uměleckou vizi a produkují tvorbu s pomyslnou značkou Made by Czechs, zároveň je však organickou součástí mezinárodní tvůrčí scény. Soubor se od roku 2009 těší podpoře ze strany Nadace BNP Paribas.


------------------------------------------------------------------------
Zdroj:
Jiří Sedlák, ArtsMarketing.CZ


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0407 s