Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Do Prahy se po 284 letech vrátí barokní opera Siface

11.03.2013   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Do Prahy se po 284 letech vrátí barokní opera SifaceNovodobá světová premiéra barokní opery Siface od Nicoly Porpory, která se uskuteční 10. května od 18 hodin v sále Českého muzea hudby na pražském Újezdě, aspiruje na hudební událost jarní kulturní sezóny v metropoli.

Vznešená barokní hudba interpretovaná na dobových nástrojích prvotřídními hudebníky mezinárodního souboru Hof-Musici a obdivuhodné pěvecké výkony českých sólistů (Veronika Mráčková Fučíková, Jana Dvořáková, Lucie Rozsnyó, Tomáš Kočan, Pavel Valenta a další) slibují nevšední zážitek. Režie a barokní gestiky s ujala Zuzana Vrbová a od cembala řídí Ondřej Macek.
Po uvedení dosud neznámé Vivaldiho opery Argippo v roce 2008, které vzbudilo oprávněnou mediální pozornost, je nastudování Siface od Nicoly Porpory dalším krokem k poznání hudebního života Prahy 1. poloviny 18. století. Porporova opera Siface sice poprvé zazněla v roce 1726 v Benátkách, ale již tři roky poté byla provedena v Praze, v divadle známého mecenáše umění, hraběte Františka Antonína Sporcka. Typicky barokní drama vášně, zrady a bezohledné ctižádosti v protikladu k lásce, věrnosti a neochvějné ctnosti tak zazní v Praze poprvé po více než 280 letech!

Nicola Porpora (1686-1768) patří k nejvýznamnějším představitelům pozdně barokní italské opery, tzv. dramma per musica. Byl oslavován nejen jako skladatel, ale také jako nedostižný učitel zpěvu. Autorem libreta je císařský dvorní básník Karla VI. a Marie Teriezie Pietro Metastasio. Text libreta – v italském originále s českým, německým a anglickým překladem, dostanou diváci k zakoupené vstupence spolu s programem. 

Představení v Českém muzeu hudby je součástí Festivalu barokních umění, který vznikl v roce 2008 s cílem oživit barokní operu v mezích současných možností autentické interpretace. Tým badatelů a hudebníků tak každoročně připravuje slavnostní uvedení od doby svého vzniku neprovedených oper. Novodobá světová premiéra v polo-scénickém provedení se realizuje vždy v květnu v Praze, plně scénická verze pak v září v autentických prostorách unikátního barokního divadla na českokrumlovském zámku. Letošní VI. ročník Festivalu barokních umění se v Českém Krumlově odehraje od 20. do 22. září a jeho součástí budou nejen tři mimořádná představení Siface Nicoly Porpory v zámeckém divadle, ale také řada pozoruhodných koncertů a dokonce i barokní ohňostroj a slavnostní barokní iluminace v zámecké zahradě.

Vstupenky na novodobou světovou premiéru barokní opery Siface 10. května v Českém muzeu hudby je možné zakoupit v cenách od 450 Kč v předprodeji na www.ckrumlov.cz/opera.

Více informací o Festivalu barokních umění Český Krumlov na
www.festival.krumlov.cz
 


Kontakty
 
Oficiální stránky festivalu: www.festival.krumlov.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1165 s