Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Co nového v Albatrosu pro naše ratolesti

25.04.2013   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Co nového v Albatrosu pro naše ratolestiTo, že děti stále ještě umí číst, není  nic nového. Co ale čtou, je již pro některé dospěláky záhadou. Pokud pomineme bulvární noviny, časopisy pro náctileté (nic proti nim, táké jsme je četli) a návody k počítačovým hrám, knihu dnes již vezme do ruku daleko méně dětských čtenářů.

Přesto se některá nakladatelství nevzdávají a dětské čtenáře bere jako rovnocené pohlčovače písmenek. Co si pro různé věkové kategorie připravilo v tomto roce jedno z nich, a to Albatros?

Krysáci 2 - Krysáci jsou zase spolu

Jiří Žáček, Ivan Mraček
Edice České televize 2013

Krysáci jsou zase spolu 2 Krysáci Hubert a Hodan jsou zase spolu s novými příběhy a mapou smetištěDaleko na Moravě, uprostřed Valašského království, na malém smetišti poblíž Vizovic žili dva krysáci – Hubert a Hodan. Bydleli v útulných zásuvkách starého šicího stroje s výhledem na vysavač. V šicím stroji s nimi bydlel i sádrový trpaslík Ludvík. Ten byl ze všech tří nejmoudřejší – neříkal tak ani tak, ale dobře věděl, že na jeho slova dojde.

Nezapomněli jsme na někoho? Ale ovšem – na potkana Edu! Báječného, obdivuhodného, nezapomenutelného kamaráda Edu, který obyvatelům smetiště proměnil život v nádherné dobrodružství!

Kdepak, Krysáci Hubert a Hodan, jsou jedny z mála Večerníčků současné doby, které nás stále přilákávají k obrazovkám. Jsou zábavní a hlavně jiní.

Knižně vyšli Krysáci poprvé v roce 2011. Následující díl Krysáci jsou zase spolu přináší jejich nová dobrodružství. Na motivy televizního večerníčku Cyrila Podolského a Martina &Sinkovského vypráví nové zážitky Jiří Žáček s ilustracemi Ivana Mráčka.

A to je radost číst! Jiří Žáček vůbec neubral na půvabu televizního seriálu. Právě tyto příběhy jsou jasným důkazem, že když píšeme pro děti, není vůbec třeba se  nějak snižovat z obav, aby tomu děti rozuměly. S Krysáky se pokocháte krásnou češtinou, novotvary a stylistikou, úžasnými obrázky a báječnými příběhy.


Pinocchiova dobrodružství
Carlo Collodi,
ilustrace:Helena Zmatlíková

Albatros 2013

Příhody, které zažije  dřevěný panáček s dlouhým nosem jsou vyprávěna s láskou a humorem.
Milé jsou jazykové hrátky díky překladu Marie a Jana Holických, "Dobrý den, mistře Antonie. Co že sedíte na zemi?" Učím mravence počítat" "Hodně zdaru!" " Co vás ke mně přivedlo, kmotře Geppetto?" " Nohy.!" ....a podobné slovní vtípky.
Kluk, kterého řezbář stvořil z kousku polínka mu moc radosti nedělá. Je to uličník, nezbeda, neposlušný, rád lže a vymýšlí si. A takoví hrdinové jsou dětem symtatičtí. Mají je rády víc než vzorné školáčky s kterými si moc legrace  neužijí. Ale i výchovný cíl je v příbězích plně naplněn. Pinocchio, když už jde do tuhého, uzná své chyby, polepší se, všem se omluví a je mu odpuštěno. Jak je v pohádkách pravidlem, vše končí dobře. Pokud by se dětem nedostávalo dost představivosti, např. jak to vypadá v břiše žraloka, určitě obrázky Heleny Zmatlíkové pomohou popustit uzdu dětské fantazii. V knihovně malého čtenáře by měla být  tato knížka na čestném místě.


Hmyz, pavouci a spol.
Feryal Kanbayová
Edica 2013

V přírodě je tolik věcí k objevování! Víte, jak vypadá křižák pruhovaný, kde žije krajník a čím se živí jepice? Tato praktická knížka o přírodě předává zábavnou formou malým objevitelům informace o světě hmyzu a pavouků.

Co malé čtenáře jistě zaujme na této útlé knížce, je možnost zkoumání života hmyzu. V publikaci najdou několik pokusů, kterými si v praxi mohou ověřit informace, které se zde mohou dočíst. Nejde o nic složitého či nebezpečného, ani se tu neskrývají žádné hokusy pokusy, které by ohrozily život těchto tvorů. Děti ale mají možnost na vlastní oči nejen poznat, ale především pochopit zákonitosti zvířecího světa.

Knížka by se jistě neztratila ani při školních hodinách prvouky nebo přírodopisu. Lze ji přibalit do batohu a vyrazit bádat a poznávat!



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0297 s