Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  středa 17.4.2024, svátek má Rudolf 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Cena Jindřicha Chalupeckého prochází rokem změn a představuje letošní finalisty

25.03.2013   Aneta Šimonková   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Cena Jindřicha Chalupeckého prochází rokem změn a představuje letošní finalistyLetos už po čtyřiadvacáté zasedla porota nejprestižnější české výtvarné ceny a vyhlásila jména finalistů, kteří budou až do podzimu, kdy padne jméno letošního laureáta, pod drobnohledem odborné i laické veřejnosti. Organizátoři cenu letos vyhlásili netradičně už na konci uplynulého roku, důvodem je rozšíření aktivit Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Ta chce cenu a finalisty zviditelňovat v průběhu celého roku, který je ve znamení mnoha změn jako je například návrat ceny do prostoru Veletržního paláce, sídla Sbírky moderního a současného umění Národní galerie. Letošní ročník Ceny Jindřicha Chalupeckého hlásí také nejvyšší účast za svou historii a to celkem 79 přihlášených umělců.
 
Finalisty, mezi nimiž jsou autoři videí, instalací, objektů, performancí a uměleckých knih, vybrala mezinárodní sedmičlenná porota, které už potřetí předsedá kurátor MoMA v New Yorku Christian Rattemeyer, jehož členství v porotě tímto rokem končí. Letošními finalisty jsou Daniela Baráčková, Aleš Čermák, Dominik Lang, Václav Magid a Richard Nikl, jejichž společná výstava Finále 2013 se bude konat od 27. září do 1. prosince. Nově tato výstava proběhne společně s expozicí loňského laureáta Vladimíra Houdka, tedy ve stejném čase a na stejném místě, v prostorách 5. patra Veletržního paláce. Finalisté se veřejnosti opět představí v období od května do září v několika městech v rámci doprovodného programu 5 finalistů 5 měsíců 5 míst. Vítěz pak bude vyhlášen  15. listopadu v rámci slavnostního ceremoniálu v režii Davida Jařaba v Národní galerii.
 
Pokud mám komentovat práci mezinárodní poroty, mohu říct, že se rozhodovala nepopulisticky a že ocenila opravdu výjimečné umělecké výkony autorů, kteří mají svými riskantními projekty někdy malou šanci prosadit se na veřejnosti,“ říká kurátorka a předsedkyně Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenka Lindaurová.  Rozhodování poroty nebylo letos jednoduché, jak potvrzuje Christian Rattemeyer: „Zaujala nás opravdu vysoká kvalita přihlášek, kvůli níž byl výběr obtížný.“ V porotě dále zasedají šéfkurátor vídeňského MUMOK Rainer Fuchs, historička umění Milena Bartlová, umělec Daniel Balabán, kurátorka Edith Jeřábková, kurátor a šéfredaktor kritického magazínu o současném umění Springerin Georg Schöllhammer z Rakouska a umělec Tomáš Lahoda působící také v Dánsku. Porota je nezávislé těleso, jež si volí vlastního předsedu, skládá se významných expertů, kteří jsou jmenováni Společností Jindřicha Chalupeckého vždy na tři roky.

Daniela Baráčková porotu  přesvědčila především prací s nejrůznějšími médii. Vytváří akce, videa, obrazy, instalace a ve svých projektech tematizuje své osobní zkušenosti a prožitky. Intuitivním zprostředkováním zdánlivě jednoduchých událostí či pohnutek vytváří inscenovaná díla s obecným přesahem. Autor, editor a zakladatel nezávislého nakladatelství Ausdruck Books Aleš Čermák zase ve své práci spojuje jazyk, performanci a velký cit pro možnosti a význam tištěného slova jako alternativní formy dokumentace a distribuce. Porota ocenila jeho zaujetí tématem komunikace, jímž se zabývá v hlubší rovině, než zdánlivě aktuální elektronická komunikace. Dominik Lang, jenž aktuálně vystavuje v renomované vídeňské galerii Secession, se objevuje ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého již potřetí. Podle poroty je jedním z nejzajímavějších a nejslibnějších mladých umělců v České republice i na mezinárodní scéně. Ve svých instalacích znovu uvažuje nad modernistickou tradicí a kombinuje ji se současnými způsoby prezentace. Nevystavuje pouze umělecká díla, ale všímá si i jejich prostorové souvislosti - způsob vystavení se stává součástí hry. Václav Magid se dostal do finále Ceny Jindřicha Chalupeckého již podruhé, v loňském roce se prezentoval samostatnou výstavou v Atriu Moravské galerie v Brně a byl vybrán především na základě svých posledních projektů, které realizoval od minulé účasti na finále Ceny Jindřicha Chalupeckého v roce 2010. V těchto výstavách analyticky zkoumal vzájemné pozice umění, filozofie, estetiky a sociální sféry. České veřejnosti méně známý Richard Nikl je příslušníkem nastupující generace mezinárodních umělců jako například Ed Atkins či Oliver Laric. Fascinuje ho radikální nahodilost dnešních technologických sítí, nekonečný proud obrazů a nepřetržité obměňování digitálního materiálu, které od základů proměňuje naše uvažování o původu a odkazování. Loni spolu se dvěma dalšími umělci vystavoval v Domě umění města Brna. Tito umělci budou Společností Jindřicha Chalupeckého prezentováni nejen v rámci finální výstavy letos na podzim.
 
Společnost Jindřicha Chalupeckého letos znovu soustředí velkou pozornost na doprovodné programy související se samotnou cenou, ale i přerůstající nad rámec aktivit letošních finalistů. Hlavním doprovodným programem je už potřetí prezentační projekt 5 finalistů 5 měsíců 5 míst, který představí od května do října novým způsobem jednotlivé finalisty v pěti českých městech - Brno, České Budějovice, Ostrava, Plzeň a Praha. „Naší snahou bude prostřednictvím speciálně vytvořeného celodenního programu oslovit širokou veřejnost, odborníky a tentokrát i studenty. K tomu využijeme architektonický modul Stavebnice, jehož podobu bude každý finalista měnit,“ říká autor doprovodného programu a člen Společnosti Jindřicha Chalupeckého Ondřej Horák. Autorem projektu Stavebnice je student pražského ateliéru A4 na V&SUP Václav &Suba ve spolupráci s Michaelou &Sťastnou (vedoucí ateliéru Mgr. ak. arch. Roman Brychta). Jeho návrh zvítězil v otevřené ateliérové soutěži. Interaktivní prostor Stavebnice bude také sloužit jako infostánek o Ceně Jindřicha Chalupeckého, na grafické podobě tohoto prostoru viditelného už na dálku se bude podílet také grafička letošního ročníku Adéla Svobodová. Součástí doprovodného programu bude například také finále 4. ročníku soutěže Máš umělecké střevo? určené studentům výtvarně zaměřených středních škol, které se letos uskuteční v brněnské Moravské galerii. „Soutěž je možné vnímat jako podporu mladých talentů, kteří se jednou sami mohou stát laureáty Ceny Jindřicha Chalupeckého. Odborná porota vybere nejzajímavější studentský projekt, všechny finálové práce budou představeny veřejnosti v prostorách brněnského Pražákova paláce,“ doplňuje Ondřej Horák.
 
Společnost JCH v tomto svém roce přichází i s dalšími spojenými celoročními aktivitami. „Po mnoha letech své existence můžeme letos důrazně říct, že se činnost Společnosti skutečně zprofesionalizovala, stojí za ní aktivní správní rada a silný pracovní tým. Díky větší podpoře našich partnerů můžeme naplňovat své poslání: hájit umělce, jak říkal Chalupecký, a prezentovat je u nás i v zahraničí,“ říká Lenka Lindaurová.
 
V současné době vzniká Klub přátel, do kterého jsou oslovování prioritní spolupracovníci, postupně i lidé z různých institucí a společností a nakonec to bude i široká veřejnost. Cílem je zviditelnění aktivit ceny v české společnosti i v zahraničí a možnosti další spolupráce. Členové Klubu přátel budou pravidelně informováni o souvisejícím výtvarném dění a zváni na jednotlivé připravované akce.
 
Naprostou novinkou je organizování mezinárodního kolokvia na téma českého výtvarného umění v 90. letech s názvem Začátek současnosti. „Dekádu po roce 1989 můžeme vnímat jako skutečný počátek nového letopočtu českého výtvarného umění. Zásadně se změnily nejen politické a společenské poměry v České republice, ale významnými proměnami prošlo i chápání umělecké tvorby, jeho formy a obsahy. Po čtyřiceti letech totalitního režimu zmizel ideologický tlak na výtvarné umělce a změnilo se jejich postavení a role,“ říká organizátor Tomas Pospiszyl, člen Společnosti Jindřicha Chalupeckého. Dvoudenní kolokvium se uskuteční za účasti řady odborníků nejen z Čech v listopadu v pražské Národní galerii.
 
Vítěz Ceny Jindřicha Chalupeckého získá sto tisíc korun na uspořádání výstavy nebo realizování projektu v prestižní galerii. Od roku 2007 vystavovali vítězové ve &Spálově galerii v Praze, místa tradičního působení Jindřicha Chalupeckého, letošní výstava loňského laureáta proběhne tedy v Národní galerii. Nový laureát také získá šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku, kde zároveň navštíví významné galerie a setká se s tamními tvůrci, kurátory a kritiky (za podpory Trust for Mutual Understanding a Foundation for Civil Society). Vítěz také vystaví svoji tvorbu v galerii některého z Českých center. V rámci slavnostního vyhlášení letos na podzim bude opět udělena Cena čtenářů časopisu Respekt.
 
Cena Jindřicha Chalupeckého byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka. Uděluje se současným výtvarníkům do 35 let. Jméno filozofa a výtvarného i literárního kritika Jindřicha Chalupeckého je zásluhou jeho celoživotní činnosti a principiálních postojů spjato s prosazováním svobody myšlení a projevu jako základního předpokladu bytí umění. Za dobu své existence cenu získala řada umělců, jejichž jména se dnes skloňují i v mezinárodním kontextu, v minulosti ji získal například Jiří Černický, Ján Mančuška, Eva Koťátková nebo Kateřina &Sedá. Více informací na www.cjch.cz

Zdroj a foto: 4press.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.023 s