Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  středa 17.4.2024, svátek má Rudolf 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


V kině už brzy budou Šmejdi

11.04.2013   Aneta Šimonková   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

V kině už brzy budou ŠmejdiVybírají si ty nejsnadnější oběti. Důchodce, kteří snáze podlehnou tlaku, protože se tolik neorientují v nekalých praktikách některých "obchodníků". Tvůrci nového dokumentu, který sleduje předváděcí akce, takové podnikavce nazvali &Smejdi. Senioři nad 65 let mají vstupy zdarma.

Pořád se o tom někde píše, ale ti lidé tam stejně chodí, takže si za to mohou sami. Toto je nejčastější argument, stejně tak podle mnohých mohou staří lidé za to, že důvěřují někomu úplně cizímu, který zazvonil u jejich dveří a nakukal jim, že potřebuje peníze pro vnuka navštíveného. Až zestárneme, pochopíme, že budeme mít pomalejší reakce. Už tak nepochytíme, jaké různé podvodné fígle na nás okolí bude mít. Stejně jako se starší člověk už tak dobře nenaučí s počítačem, i v tomto případě budou jeho reakce pomalejší. A toho využívají právě &Smejdi. Lidé, kteří nabízejí na svých předváděcích akcích předražené zboží. Využívají k tomu tu nejsnadnější kořist, kdyby děti nebyly pod zákonem, určitě by došlo i na ně.

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby.

Zdroj a foto: Aerofilms



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0317 s