Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Venkovská kultura míří k městu – VENKOVSKÉ EXPO

14.04.2013   Stanislav Polauf   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Venkovská kultura míří k městu – VENKOVSKÉ EXPOVenkovská kultura? Do města? Nemá to být naopak? Všichni známe, že je běžný obrácený postup – město nabídne trošku ze svého přebohatého potenciálu divákům menších obcí. Ale může to fungovat i opačně – jak se o tom můžete přesvědčit v prostorách plzeňského Světovaru ve dnech 19. a 20. dubna.

 Pod názvem VENKOVSKÉ EXPO aneb Venkov Plzni se zde uskuteční „živá prezentace kulturní a turistické nabídky venkova Plzeňského kraje.“ Na projektu (nazývaném též VELETRH KRAJINY) se podílí společnými silami sedm místních akčních skupin. Nepůjde v žádném případě jen o rozdávání letáků o krásách regionu ale o živé artefakty – sochy a umělecké instalace zasazené do přírody zvlášť uzpůsobeného prostoru, na němž se podílejí studenti Ústavu umění a designu Západočeské univerzity. „Venkovské EXPO je vlastně pozvánkou na výlet do krajiny. Návštěvníci se zde dozvědí, co jim nabízí jednotlivé oblasti Plzeňského kraje, jaké kulturní a turistické zajímavosti je zde čekají a jaké zajímavé akce pro ně připravujeme. Chceme netradičním způsobem veřejnosti představit venkov jako živý kulturní prostor,“ říká Miroslava Válová ze spolupořádající místní akční skupiny Český západ – Místní partnerství.
 
            Venkovské EXPO je přirozenou součástí akcí Evropského hlavního města kultury Plzně (EHMK). Primátor Martin Baxa plně chápe, že „na území tzv. venkova se nachází obrovské kulturní bohatství a obrovský kulturní potenciál.“ Vedoucí odboru kultury Plzeňského kraje Alena Svobodová řekla: „Mám velkou radost, že se propojuje venkov s EHMK a byly k tomu využity aktivity místních akčních skupin.“
 
            Návštěvníci bývalého pivovaru Světovar, z něhož město Plzeň buduje multikulturní „továrnu“, se budou moci projít po stylizované mapě regionu, ochutnat místní speciality, zakoupit si řemeslné výrobky a zhlédnout řadu divadelních a hudebních vystoupení. V bohatém kulturním programu (podrobně ho najdete na www.venkovPlzni.cz) se kromě dětských hudebních, divadelních a tanečních souborů představí např. i tanečnice Helena Hodanová, zpěvačka Karolína Tóthová, autor humoristických povídek a filmař Rudolf Tomšů nebo skupiny Expres Akustik, ska-regae skupiny Frajara Putíka a Dixieland z Plané. Pro menší návštěvníky jsou připraveny tvůrčí výtvarné dílny. Na své si přijdou i milovníci harmoniky a dobrého, pro tuto příležitost speciálně uvařeného piva v improvizované hospůdce. V kulturním autobusu, kterým vysílá EHMK své aktivity na venkov, se tentokrát odehraje světová premiéra loutkové hry VIKTORKA NA ŘÍPU aneb O cestě Pilaře Václava z Převýšova až na samý vrchol. Jak už název napovídá, hra reaguje na úspěchy plzeňského fotbalu. Hru připravil herecký tým pod vedením režiséra Radka Berana, spolupracujícího se skupinou Buchty a loutky. Text napsal René Levinský pod pseudonymem &Simon Olivětín.

            Vstupné je dobrovolné a podpoří jeden z námětů na zlepšení veřejného prostoru v Plzni z projektu Pěstuj prostor.

Foto: mistnikultura.cz, plzen2015.net, plzen.eu
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0368 s