Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tramtarie uvedla Jedlíky čokolády od Davida Drábka

15.05.2013   Aneta Šimonková   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tramtarie uvedla Jedlíky čokolády od Davida DrábkaJsou tři a jsou sestry, jako od Čechova. Valerie, Róza a Helena. První je agorafobička a již měsíce neopustila domov, druhá je díky své velkolepé nadváze upoutána na lůžko a třetí se zvládá starat o všechny a všechno, kromě sebe.

Nejsou to bůhvíjaké princezny, ale nějaký ten princ by se  zatraceně hodil... Oceňovaný český dramatik David Drábek vypraví pohádku o malých i velkých sebevraždách v nás i kolem nás, s humorem, bez kterého to někdy nejde, a s dobrým koncem, ve který všichni věříme. Černo-romantická komedie. V hlavní roli Ivana Plíhalová, Dáša Rybářová a Petra Konvičková. Hra oceněna Nadací Alfréda Radoka jako Česká hra roku 2011.

Divadlo Tramtarie uvádí hru Davida Drábka Jedlíci čokolády jako svoji pátou a zároveň poslední divadelní premiéru v sezóně 2012/2013. Tématem pomalu končící sezóny je láska ve všech svých podobách. Po lásce těžce zkoušené a vybojované vůči nepřízni osudu (Jana Eyrová), lásce jako osudové vzpomínce na první milostné vzplanutí (Romance pro křídlovku), a lásce jako tajemné záhadě, kterou nerozluští ani nejgeniálnější detektiv (Poslední případ Sherlocka Holmese), přicházejí Jedlíci čokolády, a s nimi láska jako pohádkově magická síla, která dává naději na štěstí každému z nás.
 
Hra Jedlíci Čokolády uznávaného a oceňovaného dramatika s olomouckými uměleckými kořeny Davida Drábka, by se dala žánrově označit jako loserovská lovestory. Hlavními hrdiny příběhu jsou tři sestry žijící v domě po svých rodičích, a jejich protihráči, tři muži - tři potenciální partneři. A ačkoliv se všichni protagonisté různí v mnoha aspektech, jejich spojujícím rysem je ono označení looser, tedy člověk prohrávající, ztroskotanec, ztracená existence. Jsou to lidé, kterým se zkrátka v životě nedaří, a to už tak dlouho, že téměř ztratili naději na změnu. Zachránit by je tak už mohl jedině zázrak. A jelikož jsou Jedlíci čokolády tak trošku pohádkou pro dospělé, ten zázrak přijde, a jmenuje se láska.   
         
Láska se v Jedlích skloňuje v mnoha pádech. Ať už je to láska sesterská, láska k vlastním rodičům, či láska milenecká, nejdůležitějším tématem inscenace je však téma lidské soudržnosti. Hrdinové příběhu nemají lehké osudy. Zažili velké pády a množství zklamání, podstatné ale je, že nejsou na své životní tragédie sami. Vždy mají kolem sebe své blízké, kteří s nimi sdílí dobré i zlé, a díky kterým berou sílu se opět zvednout, díky kterým se i jejich nejtajnější sny mohou změnit ve skutečnost.   
 
Autor hry David Drábek:
David Drábek, narozen 18. června 1970, je český dramatik a režisér. Vyrostl v malém východočeském městě Týniště nad Orlicí. Na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci vystudoval obor filmová a divadelní věda. Ještě v době univerzitních studií založil spolu s Darkem Králem divadelní Studio Hořící žirafy, pro které své hry psal a také je režíroval. V letech 1996 - 2001 pracoval jako dramaturg činohry Moravského divadla v Olomouci. V letech 2001 - 2003 vedl nově vzniklou olomouckou alternativní scénu Hořící dům. Od sezóny 2008/2009 je uměleckým šéfem Klicperova divadla v Hradci Králové.


 
 
 
David Drábek se jako dramatik a režisér výrazně prosadil po roce 1989. Předmětem jeho tvorby je především kritika společnosti. Jeho díla ironicky a satiricky popisují českou soudobou společnost. Jeho protagonisté jsou obvykle typu nehrdinů, mají vždy nějaký problém – vyrovnávají se sami se sebou, se společností, trpí fobiemi a úchylkami. Drábkovy hry obsahují prvky surrealismu. Téměř všechny jeho postavy jsou oběťmi medializované a zkažené společnosti. Ve svých hrách převážně používá epizodickou stavbu. Velkým zdrojem informací je pro něj televize a film, jelikož jejich styl napodobuje a paroduje ve svých humorných textech. 

Obsazení:
V jedné z hlavních rolí v Jedlících čokolády vystupuje vynikající herečka, výrazná osobnost činohry Moravského divadla Olomouc, Ivana Plíhalová, která pravidelně spolupracuje také s malými divadelními scénami (Hořící žirafy, Buranteatr Brno). V Divadle Tramtarie ovšem vystupuje poprvé. Dalším nováčkem na prknech Tramtarie je herec Miroslav Černý, který v minulosti působil v angažmá v Západočeském divadle Cheb či v Divadle Polárka Brno. V současné době je na volné noze a spolupracuje například s brněnskými divadly Feste, Facka či s divadlem Scéna Zlín.


Zbytek hereckého obsazení nejnovější inscenace představují kmenové tváře Divadla Tramtarie : Petra Konvičková (Romance pro křídlovku, Válka s mloky, Jana Eyrová), Dáša Rybářová (Válka s mloky, Jana Eyrová ), Jana Posníková ( ...a za Tracym tygr, Válka s mloky, Poslední případ Sherlocka Holmese), Markek Zahradníček (Válka s mloky, ...a za Tracym tygr) nebo Matěj Mužík (Marlboro Men Evangelium, Romance pro křídlovku).
 
Konrád Popel:
Zkušený režisér Konrád Popel je v Tramtarii pravidelným hostem. Po Othellovi, Psím hřbitovu, Terminátorovi a Brutální Nikitě jsou tedy Jedlíci čokolády již pátou inscenací Tramtarie v jeho režii. V minulosti působil například jako kmenový režisér Loutkohry Jihočeského divadla, umělecky vedl Divadlo Polárka Brno, režíroval v Městských divadlech v Chebu, ve Zlíně či v &Sumperku. V současnosti je principálem Divadla plyšového medvídka.    
 
Autorský tým:
režie: Konrád Popel
dramaturgie: Lenka Jorníčková
scéna a kostýmy: Jaroslav Čermák
hudba: Martin Peřina
 
Premiéra: sobota 11.5.2013 v 19:30 v Divadle Tramtarie
1. repríza: čtvrtek 16.5.2013
2. repríza: středa 29.5.2013
 
Činnost Divadla Tramtarie dlouhodobě podporují Statutární město Olomouc a Olomoucký kraj.

Zdroj: Divadlo Tramtarie (divadlotramtarie.cz)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1183 s