Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Smetanova Litomyšl: symfonie, opera, komorní hudba i výtvarné umění

12.06.2013   Aneta Šimonková   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Smetanova Litomyšl: symfonie, opera, komorní hudba i výtvarné uměníLéto v Litomyšli nabídne řadu mimořádných zážitků nejen milovníkům klasické hudby, ale také příznivcům dalších hudebních žánrů, výtvarného umění a architektury.

Smetanova Litomyšl se letos odehraje od 13. do 30. června a po skončení „litomyšlské“ části bude pokračovat ještě do 4. července letní stagionou v Nových Hradech. Součástí programu 55. ročníku je celkem 23 pořadů s těmi nejlepšími interprety a soubory + 5 barokních večerů v Nových Hradech.  

„Impozantní bude začátek festivalu, kdy Česká filharmonie se svým novým šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem dvakrát rozezní zámecké nádvoří tóny cyklu symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany,“ uvedl dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský. K tradičním vrcholům bude patřit uvedení operních titulů, mimo jiné Sicilské nešpory a Otello Giuseppe Verdiho, Don Giovanni W. A. Mozarta, představení Dětské opery Praha (Vy)Prodaná nevěsta nebo operní pohádka pro nejmenší děti Papageno hraje na kouzelnou flétnu. „Výtečná akustika nádvoří litomyšlského zámku nádherně umocňuje zejména monumentální skladby, výjimečné tak bude například provedení světoznámého díla Carla Orffa Carmina Burana či závěrečný koncert, kde dva spojené symfonické orchestry a smíšený sbor provedou Bernsteinovy Symfonické tance z West Side Story, Rózsovu suitu z hudby k historickému velkofilmu Ben Hur a impozantní skladbu Exodus polského skladatele zejména filmové hudby Wojciecha Kilara,“ doplnil Stříteský. Bohatě zastoupená je v programu 55. ročníku také komorní hudba, připraven je i speciální Koncert plný překvapení, jehož program bude do poslední chvíle zahalen tajemstvím. Příjemným žánrovým zpestřením bude historicky první společné vystoupení dvou legendárních souborů Musica Bohemica a Spirituál kvintet. A skutečným bonbónkem pak dva Koncerty na přání s Vojtou Dykem a B-Side Bandem s jazzovými evergreeny,  cover verzemi světových rockových hitů v energických swingových aranžmá i novinkami ze světa klasické hudby.

„Osobně se nejvíce těším na Mou vlast s Českou filharmonií a Jiřím Bělohlávkem. Je pro nás ctí v takové mimořádné sestavě zahájit 55. ročník Smetanova festivalu,“ svěřil ředitel festivalu Jan Pikna. Smetanova Má vlast hraje svou roli v historických kořenech festivalu. „Ještě než byla tradice festivalu oficiálně založena, odehrávaly se v Litomyšli na počest slavného rodáka šbquo;Smetanovské slavnosti‘. V roce 1946 se pro ně poprvé použil název Smetanova Litomyšl a tehdejší slavnosti 23. června ve Smetanově domě zahájila Mou vlastí právě Česká filharmonie s dirigentem Rafaelem Kubelíkem,“ zmínil Stříteský. Za první ročník festivalu Smetanova Litomyšl se však považuje až ten v roce 1949, od kterého v příštím roce uplyne 65 let. Smetanova Litomyšl tak oslaví hned dvě půlkulatá jubilea za sebou.

Letos se v Litomyšli otevírají první místa, která jsou součástí revitalizace zámeckého návrší. Dne 6. června je oficiálně kolaudována Zámecká jízdárna. Vznikl v ní zcela originální multifunkční prostor, do kterého unikátním způsobem architekti H&SH (Petr Hájek, Tomáš Hradečný a Jan &Sépka) včlenili moderní konstrukci, průsvitnou jantarovou komnatu. Poprvé se otevře 14. 6. při příležitosti slavnostní vernisáže výstavy Václava Boštíka Hledání ztraceného ráje. Expozice vznikla na počest 100. výročí narození Václava Boštíka, jedné z nejvýznamnějších osobností českého výtvarného umění druhé poloviny 20. století, a její další část je umístěna ve 2. poschodí zámku Litomyšl. Výstava je součástí již devátého ročníku Smetanovy výtvarné Litomyšle, která v letošním roce nabízí celkem dvanáct výstav a výtvarných projektů.

Spolupořadatelem festivalu Smetanova Litomyšl i Smetanovy výtvarné Litomyšle je BOHEMIAN HERITAGE FUND, nadační fond založený v roce 2009 s cílem sdružovat soukromé mecenáše a díky jejich finanční pomoci podporovat prvotřídní kulturní projekty a instituce. „Geniální spojení rafinované dramaturgie hudebního festivalu, která i letos září velkými nápady a hvězdami, a výtvarné části festivalu s oslavou Václava Boštíka v nové zámecké jízdárně, to vše doplněné o nezaměnitelného genia loci, je důvodem proč jsme partnerem festivalu.,“ konstatoval JUDr. Pavel Smutný, předseda správní rady BOHEMIAN HERITAGE FUND, advokát a známý mecenáš české kultury.

Zdroj: 2media.cz, s.r.o.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0338 s