Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kniha vesmírů

21.06.2013   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kniha vesmírůKniha vesmírů je uceleným přehledem různých kosmologických modelů tak, jak v historii postupně vznikaly. Jejím autorem je profesor matematiky a popularizátor vědy John D. Barrow, který napsal již několik podobných knih.

Kniha sestává z dvanácti kapitol s několika desítkami podkapitol, z nichž každá popisuje jeden takový model vesmíru. Některé z nich se dosud zkoumají, jiné již byly vyvráceny. Laikům je přitom obvykle známý jen jeden současný model (že Vesmír vznikl Velkým třeskem a neustále se rozpíná) a pak ty historicky vzdálené (kde středem Vesmíru je Země či Slunce), o těch jsem se učili ve škole.  
 
Publikace nám tyto vesmírné struktury přibližuje více či méně podrobně. Někdy se zabývá jen jejich popisem, jindy zachycuje detailně nejen samotnou vědcovu představu, ale také příčiny jejího vzniku (jak k dané teorii došel). Všechny současné výpočty přitom vychází z teorie relativity, pouze s tím rozdílem, že zatímco Einstein popisuje fyzikální jevy pouze z pohledu velkorozměrových struktur, vědci hledají správný popis jevů též na úrovni atomů, tedy prostřednictvím kvantové mechaniky. V dnešní kosmologii jde tedy v podstatě o to, sjednotit dva různé pohledy na svět, pohled makro a mikrosvěta. Vědci tedy hledají buď jednotnou fyziku nebo aspoň pravidlo, které tyto dvě teorie spojuje.
 
Je zřejmé, že i z tohoto důvodu nemůže být současně uznávaný kosmologický model úplný. Existují však i další jevy, které je třeba probádat, než se podaří docílit komplexnosti. Nevíme, proč se v některém místě vesmíru zhušťuje hmota víc než v jiných částech, proč vznikly galaxie, jaký má vlastně vesmír tvar: je uzavřen sám do sebe, je plochý nebo vypadá jako sedlo? Existuje víc druhů vesmírů, nebo jen jeden typ? Je reálná naše představa vesmíru všech vesmírů, tzv. multiverza, jež by mělo zahrnovat nespočet vesmírů?
 
Kniha vesmírů hledá řešení na všechny tyto a mnoho dalších otázek, přičemž je zřejmé, že sokratovský princip „vím, že nic nevím“ stále víc rozevírá nůžky naší potřebě pochopit. S každou nalezenou odpovědí se objevují nové otazníky. Svět je úžasným jevištěm procesů, které možná lidstvo nikdy všechny nepochopí. Určitě ale stojí za to, se o to alespoň pokoušet.
 
Tato publikace je určená pro všechny, kterým není věda a především kosmologie lhostejná. Základní znalosti fyziky se čtenářovi určitě hodí, ovšem není nutné být právě studentem matfyzu, abyste vše pochopili. Kniha je logicky členěná, postupuje podle časové osy. V textu se nenachází gramatické ani technické chyby a i za jeho překlad z anglického originálu je možné upřímně pochválit. Jedná se o povedené dílo na hranici laického zájmu a odborného textu, přibližující kosmologický výzkum jako vzrušující vědu, která se neustále vyvíjí.
 
Kniha vesmírů, John D. Barrow 
překlad Jiří Langer
Paseka 2013 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0314 s