Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


PROSÍME PŘETOČTE - TV tip - Hollywood dokážeme nahradit

21.06.2013   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

PROSÍME PŘETOČTE - TV tip - Hollywood dokážeme nahraditVšechno, co si Michel Gondry (*1963) vymyslí a natočí je natolik svérázné, že okamžitě najde své ctitele, kteří obdivují jeho neotřelé a nevídané nápady, přebujelou fantazii a originalitu. Běžný, Hollywoodem odkojený divák, možná tolik nejásá, hledá (a nachází) nelogičnosti a vše, co odporuje tzv. zdravému rozumu a zaběhnutému životnímu standardu.

             Pravdou je, že u Gondryho musíte povýšit fantazii nad rozum a nechat se unést nápady, které mnohdy překročí rámec racionality. Ale vše, co divákům předkládá, má dokonale promyšlené a „nelogičnosti“ jsou zcela záměrné. Vzpomeňte si na jeden z jeho prvních filmů zvláštní love story VĚČNÝ SVIT NEPOSKVRNĚNÉ MYSLI podle námětu Charlie Kaufmana o milencích, kteří si postupně nechají specializovanou firmou vymazat z“mysli“ toho druhého (Jim Carrey a Kate Winsletová). Zobrazení manipulace s lidskou myslí a labyrintu lidského myšlení včetně snů a návratů do dětství zaujalo natolik, že scénář filmu dosáhl na Oscara.
 
            Ve filmu SLEZ ZE STROMU zase Gondry představuje hlavní hrdinku - budoucí spisovatelku v podání Patricie Arquetteové, která zjistí na prahu puberty, že jí rostou chlupy po celém těle. Začne bydlet v lese, touží po muži a vyhlédne si slabošského vědce Tima Robbinse, který vyučuje myši jíst vidličkou a spolu s ním najdou v lese nahého divocha Puflíka, kterého přivedou do civilizace.
 
            NAUKA O SNECH vychází z nápadu, že sny dvou lidí se navzájem spojí. Opět se ponoříme do chaotické mysli mladého muže, kterého místo Jima Carreyho tentokrát vytváří mexický krasavec Gael Garcia Bernal a jeho podivínskou partnerkou je Charlette Gaisbourgová. Povídka z filmu TOKIO! S názvem VNITŘNÍ DESIGN se zdá z počátku realistickým vyprávěním o milencích, kteří hledají byt, ale skončí stejně „zvláštně“ třeba v tom, že ženě v hrudi vyroste podivný otvor nebo že se nakonec změní v židli, aby konečně v životě byla nějak užitečnou…
 
            Trochu překvapivě se Gondry stal režisérem akční fantastické komedie ZELENÝ SR&SEŇ. Příběh bohatého milionáře, který začne ochraňovat zákon tím, že ho porušuje, k čemuž si pořídí nezničitelné auto se stejně velkou palebnou silou jako počtem koní pod kapotou, ale nezapře Gondryho nápaditost, surreálné vidění a prolínání reality a snového světa.
 
            Divíte se, že čeští fanoušci vezmou útokem festivalová kina v Karlových Varech, která uvedou netrpělivě očekávaný nejnovější Gondryho snímek PĚNA DNÍ podle románu Borise Viana? Překvapí vás, že v tomto díle mají auta volant v kufru, lidé bruslí pozpátku a koktaily se míchají pomocí klavíru, či že křehká hlavní hrdinka (Audrey Tautou) trpí podivnou nemocí, kdy jí v plicích vykvete leknín?
 
            Jak do této mozaiky zapadá dnes doporučovaný snímek PROSÍME PŘETOČTE? Opět hrdinové – kámoši – z kategorie podivínů (viz foto). Mike (Mos Def) je trochu lenivý, mírně retardovaný pomocník v půjčovně videokazet a Jerry (Jack Black) potrhlým paranoikem, který způsobí maléry všude, kde se objeví. Jednou se majitel půjčovny vydává na služební cestu a svěří podnik Mikeovi s přísným příkazem, aby nikdy dovnitř nepustil Jerryho. Jenže Jerry si mezitím vzal do svého malého mozečku myšlenku, že mikrovlnné trouby mají vliv na mozek a rozhodne se provést sabotáž v místní elektrárně. Dovnitř se dostane, ale tam také „dostane“ palbu efektních elektrických výbojů. Přežije ji, unikne policii, ale když navštíví Mikeyho v jeho půjčovně je natolik zmagnetizován, že všechny kazety vymaže. Co teď? Co zákazníci a co nešťastný majitel, jen tak tak zachraňující svůj podnik v době, kdy již VHS kazety jsou v předsmrtné křeči? Naše dvě dobrosrdečná nemehla postihne nápad vpravdě gondrovský – když to umí Hollywood, tak to zvládneme my taky. A za pomoci  papundeklu, různého harampádí a kamarádů „natočí“ nejvíce žádané tituly jako třeba KROTITELE DUCHŮ či KING KONGA znovu po svém… Genialita v prostotě mysli a čistotě duše? Budete jim jako diváci fandit podobně jako obyvatelé jejich rodinné čtvrti nebo si řeknete „další bláznivina Michela Gondryho?“ Uvidíme, až film uvidíte
Foto: douban.com,tracker.cztorrent.cnet
 
********************************************
PROSÍME, PŘETOČTE
(Be Kind Rewind), USA, Francie, Velká Británie 2007,
režie Michel Gondry
uvádí ve středu 26. června od 22,35 hodin PRIMA COOL
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0319 s