Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Máchův MÁJ v unikátním tanečně-činoherním konceptu ještě před létem!

26.06.2013   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Máchův MÁJ v unikátním tanečně-činoherním konceptu ještě před létem!Ve středu 26. 6. se na jevišti Nové scény Národního divadla odehraje představení Máj Karla Hynka Máchy. Básníkova nejznámějšího díla se originálním způsobem ujali režisér David Prachař a choreograf Václav Kuneš, spolu s Natašou Novotnou hlavní protagonista progresivního českého tanečního souboru 420PEOPLE.

V Máchově básni nalezli oba tvůrci námět, který vyhovoval jejich inscenačním pohledům: jak tomu činohernímu, tak tanečnímu. Naplno využili příležitosti promíchat všechny složky, které se v rámci Národního divadla nabízejí – 26. 6. května od 20 hodin tak bude na Nové scéně Máj tančen, hrán, zpíván a recitován.

David Prachař a Václav Kuneš do „hlavních rolí“ Máje obsadili tanečníky souboru 420PEOPLE, včetně samotného Václava Kuneše a Nataši Novotné, členy Činohry Národního divadla, kromě Davida Prachaře se na scéně objeví například také Jan Kačer. Zpěv a hudební doprovod zazní z jeviště živě, v interpretaci autorů hudebních kompozic Pavla Fajta a Ondřeje Anděry.

Jak moc známe Máj? Všichni jsme jistě schopni rozpomenout si na první verše, zvolat Hynku, Viléme, Jarmilo! Ale dál? Dokážeme si uvědomit obsah, detaily, zachytit jeho náladu a uvědomit si přesahy, které toto nadčasové dílo připouští? Inscenátoři k jeho odkazu přistoupili zodpovědně. „Text jsme respektovali v celém jeho znění, i když jsme se nebránili práci s ním a našemu vlastnímu pojetí a výkladu,“ řekl David Prachař.  „Rytmus básně je velmi taneční, tancem jsme se nesnažili vyjádřit děj, spíše zachytit atmosféru a náladu díla,“ dodal Václav Kuneš. Výsledkem je plnohodnotné setkání s krásou Máchových veršů v moderní interpretaci činoherní, taneční, ve zpěvu a hudbě.

David Prachař s Václavem Kunešem spolupracovali už při realizaci zakončení oslav Kyliánovy videotéky v Praze v roce 2011. Kuneš a 420PEOPLE slavnostní večer Různé břehy připravovali, v rámci programu vystoupil i David Prachař. Literární náměty jsou nejčastějším zdrojem Kunešovy choreografické inspirace. Nicméně zatím šlo vždy o literaturu světovou. V Máji se poprvé obrátil k tématu ryze českému.

Představení trvá přibližně 75 minut, hraje se bez přestávky a po jeho skončení následuje diskuze tvůrců inscenace s diváky.

Netradiční zpracování stěžejního díla tuzemského romantismu mělo na Nové scéně ND premiéru 19. 3. 2012. Inscenace Máj je uváděna v produkci 420PEOPLE ve spolupráci s Novou scénou ND a Činohrou ND, za podpory Fondation BNP Paribas, Ministerstva kultury ČR a Hlavního města Prahy.

Více informací a ukázky z představení na www.420people.org, www.novascena.cz
 
 
420PEOPLE
420PEOPLE – prestižní taneční soubor, který na přelomu let 2006/2007 založili Václav Kuneš a Nataša Novotná – bývalí dlouholetí členové Nederlands Dans Theater Jiřího Kyliána. Ve spolupráci s umělci z různých oborů naplňují svou uměleckou vizi a produkují tvorbu s pomyslnou značkou Made by Czechs, soubor 420PEOPLE je však zároveň organickou součástí mezinárodní tvůrčí scény. Soubor se od roku 2009 těší podpoře ze strany Nadace BNP Paribas.
 
Kontakty


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0345 s