Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mezinárodní varhanní festival představí českému publiku severskou hudbu

13.07.2013   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mezinárodní varhanní festival představí českému publiku severskou hudbuV bazilice sv. Jakuba v Praze se letos již po 18. koná Mezinárodní varhanní festival. Během osmi čtvrtečních večerů za největší pražské varhany usednou uznávaní umělci ze &Svédska, Norska, Dánska, Litvy, Polska a také francouzští a čeští interpreti.

Přehlídku světové varhanní hudby zahájí severská hvězda Hans Fagius. &Svédský umělec přijíždí do Prahy poprvé a přiveze symfonické vize.

18. ročník Mezinárodního varhanního festivalu, který se koná od 1. srpna do 19. září v bazilice sv. Jakuba v Praze, nabídne pražskému publiku osm čtvrtečních večerů plných objevné dramaturgie a nových hudebních zážitků.

"Jednotlivé recitály budou vždy tematicky zaměřené, například Hans Fagius se ve svém programu zaměří na symfonický styl ve varhanní literatuře (snaha o napodobení zvuku velkého symfonického orchestru). Zahraje dílo švédského autora H. Fryklöfa a 5. symfonii francouzského autora a tvůrce symfonického slohu Ch. M. Widora,“ přibližuje letošní ročník Irena Chřibková, titulární varhanice baziliky sv. Jakuba a zakladatelka společenství Audite Organum (Poslouchejte varhany), které festival pořádá.

„Pro velký ohlas z minulého ročníku jsme opět do programu festivalu zařadili i večer plný improvizace. Tentokrát v podání zkušeného polského interpreta Juliana Gembalského, “ dodává Irena Chřibková.

Jakob Lorentzen, varhaník z Dánska, představí hudbu severu a Francie, finský interpret Jan Lehtola si připravil kontrastně laděný program sestavený z poetických skladeb a virtuozních kusů svých krajanů. Mladá nadějná umělkyně z Litvy zase výběr ze skvostů německé hudby. Podrobnosti programu stejně jako životopisy vystupujících umělců najdete v příloze.

Festivalové koncerty začínají vždy od 19.00 hodin. Publikum bude moci díky projekci živého videozáznamu na plátno umístěné v přední části lodi chrámu sledovat interprety při hře. Jedna ze tří kamer bude snímat i pohyby nohou po pedálech, což při běžných varhanních koncertech není možné vidět. 

Festival se koná pod záštitou místopředsedy vlády a ministra zahraničních věcí ČR pana Karla Schwarzenberga a radního hlavního města Prahy pana Václava Novotného a za finančního přispění Hlavního města Prahy.
Předprodej vstupenek v síti prodejen: TICKETPORTAL (www.ticketportal.cz), VIA MUSICA (www.viamusica.cz).

Svatojakubské varhany
Svatojakubské varhany jsou se svými 4 manuály 91 znějícím rejstříky (hlasy) a 8 277 píšťalami největší v Praze a po olomouckém chrámu svatého Mořice druhé největší v České republice. Jejich zvukové spektrum lze přirovnat k velkému symfonickému orchestru s více jak 90 hudebníky. Původ nástroje spadá do počátku 18. století. Jejich překrásně zdobenou barokní skříň od Abraháma Starka z Lokte mohou návštěvníci baziliky obdivovat dodnes.
Svatojakubské Audite Organum (Poslouchejte varhany) bylo založeno Irenou Chřibkovou, titulární varhanicí u sv. Jakuba a vyhledávanou interpretkou světového formátu v roce 1996. Chřibková postupně vytvořila několik pravidelných hudebních cyklů: Podzimní varhanní pondělky, Vánoční a Velikonoční koncerty a již zmíněný Mezinárodní varhanní festival. Bližší informace o programu a medailónky účinkujících najdete na www.auditeorganum.cz.


Zdroj: Vendula Kosíková


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0477 s