Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


BEZ ČERNÝ – léčivá ingredience

26.08.2013   Lenka Martinková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

BEZ ČERNÝ – léčivá ingredienceČerný bez (lat. Sambucus nigra) je od pradávna využíván nejen v léčitelství – rozemletými listy se zastavovalo krvácení z nosu, výhonky našly uplatnění při zmírňování bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou se přikládaly i na popáleniny a pokousání vzteklým psem- - šťáva z plodů byla užívána k barvení látek (má výraznou tmavěčervenou barvu) k užitku je také dřevo, které se na Slovensku používá k vyrábění fujar a nejrůznějších píšťalek; v poslední době se z něj v tuzemsku vyrábí nástroje didgeridoo. 

Černý bez však nalezl svoje uplatnění také v tajemných koutech lidského života – novomanželé dostávali darem sazeničku a byl také sázen ke chlévům, protože údajně zaháněl dobytčí mor.

Lidové názvy tohoto 7 – 10 metrů vysokého keře, rostoucího na vlhkých mýtinách, rumištích, kamenitých místech, podél cest, ale i u domů, se kraj od kraje různí. Můžeme se setkat s bezinkou i bezinkami, kozičkami, psím bezem, smradlavým bezem, smrdibezem, nebo také smradinkami, chebzí, bzejnem či huralem. Slovenský název je baza čierna; v angličtině se pro něj používá hned několik výrazů: black elder, elder, elderberry, European elder, European elderberry, případně European black elderberry.

Vyznačuje se bohatými, slonovinově bílými soukvětími, které se na rostlině objevují v červnu a červenci; bezový květ se nazývá kosmatice a lze jej obalovat v těstíčku a smažit, podobně jako květák. Plody jsou malé, lesklé, černé peckovice – zrají od srpna, ale sbíráme je v říjnu a listopadu. V syrové formě mají projímavé účinky a proto není vhodné je konzumovat ve velkém množství. Sušené se naopak používají proti průjmu. Z plodů je možné lisovat šťávu a vyrábět sirupy, marmelády, čaje, vína a likéry.

Kůra a listy jsou jedovaté, otrava se projevuje zvracením, průjmy a celkovou slabostí. V nadměrném množství mají stejné účinky také čerstvé plody. Na druhou stranu odvar z listů hubí hmyz.

V léčitelství je v malém množství možné použít celou rostlinu. Čaj ze sušených květů snižuje horečku, mírní kašel a podporuje pocení; rozpouští hleny, ale je močopudný. &Sťáva z plodů je vhodná při léčení migrén a nervových chorob. Celá rostlina obsahuje látky působící proti bakteriím a houbám.


ikonka: wikipedia.org


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0506 s