Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


VŠELÉK: KOPŘIVA DVOUDOMÁ

23.08.2013   Lenka Martinková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

VŠELÉK: KOPŘIVA DVOUDOMÁV minulosti se z kopřivy dvoudomé (lat. Urtica dioca; Urtica major) vyráběla vlákna, která se používala na mnišské kutny některých řádů. Dnes je považována za podřadnou přadnou rostlinu. Mnohem častěji je využívána v kosmetice – kopřivové čaje – či v léčitelství. Anglicky se nazývá stinging nettle, nebo common nettle, slovensky pak žihl´ava dvoujdomá.

V tuzemsku je rozšířena ve všech výškových stupních a celkově je ve střední Evropě považována za expandující rostlinu. Běžně  dorůstá výšky 50 – 150 cm, zřídka až 2 metry. Lodyhy jsou přímé a nerozvětvené, u větších forem se však mohou ve výšce větvit. Řapíkaté listy jsou vejčité až kopinaté; špičaté a pilovitě zubaté. Kvete od června do října, květy bývají jednopohlavní (jak název napovídá), občas se vyskytují dvoupohlavní uspořádání; květenství jsou nazelenalá.

Celá rostlina je pokryta žahavými chloupky, které na pokožce způsobují začervenalé puchýřky a pocit pálení. Nové výzkumy dokázaly, že neobsahují kyselinu mravenčí, jak se tvrdilo dosud, ale směs histaminu (podráždění pokožky), acetylcholinu (pocit pálení) a serotoninu (zesílení reakce). Sušením a tepelnou úpravou se tyto nežádoucí účinky eliminují.

Pro léčitelské účely sbíráme mladé rostliny (od jara do konce května), své uplatnění najdou především listy a lodyhy, méně často podzemní žlutý oddenek a květ. V ideálním případě sušíme ve stínu, při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 50 stupňů Celsia. Listy obsahují velké množství chlorofylu (působí proti chudokrevnosti, ale také protizánětlivě a urychluje hojení ran). Celá rostlina má protiprůjmové a antivirové účinky, obsahuje třísloviny zastavující krvácení a zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů. Je však močopudná. Kořen je možné použít při vypadávání vlasů (1 hrst vaříme 10 min v 0,5 l vinného octa a denně vtíráme do pokožky hlavy).

Mladé kopřivy můžeme použít do jarní polévky (kopřivové listy spaříme a přidáme do polévky s nočky, kterou okořeníme podle chuti) nebo je zapečeme do velikonoční nádivky. V hospodářství jsou čerstvé vhodné jako krmivo pro drůbež; spařené a smíchané se šrotem pro prase.


foto: wikipedia.org


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0415 s