Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Krimi thriller: Někdo se dívá

24.09.2013   Lenka Martinková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Krimi thriller: Někdo se díváLetní praxe v advokátní kanceláři, daleko od rodičů a ve vlastním pronajatém pokoji ve staré vile, obývané mladými lidmi. Co víc si může Nina přát? S tímhle přesvědčením žije hrdinka knihy Někdo se dívá, dokud nedojde k nešťastné náhodě, při které umírá přítelkyně jednoho z obyvatelů vily. Ale co když to náhoda ve skutečnosti nebyla?

Ostatním krimi thrillerům z nakladatelství Fragment se kniha příliš nepodobá. Důvod je zřejmý hned v úvodu, kdy autorka používá klasické hororové prvky. Co jiného si myslet o vile, která je ozdobena andělem a čertem, v níž je obyvatelné jen přízemí a do patra – údajně zamořeného houbami – se nesmí, protože hrozí zřícením?

Hlavní hrdinka Nina je však jiného názoru: neskrývá se tam nějaké děsivé tajemství? Ani obyvatelé vily nepůsobí obyčejným dojmem. Mají podivné narážky, někteří se vyžívají v trápení jiných…nebo je Nina jenom přecitlivělá, nervózní kvůli novému prostředí a panikaří naprosto zbytečně? Kdo může s jistotou tvrdit, co je pravda?
Nina se snaží najít odpověď na všechny otázky, které se spolubydlící snaží zamluvit. Neváhá ostatním narušovat soukromí, v některých věcech musí mít jasno za každou cenu. Odhaluje tak tajemství, které možná mělo navždy zůstat ukryto. Jedna odpověd‘ však stále zůstává záhadou: proč přítelkyně mladíka z vily spáchala sebevraždu? A byla to vůbec sebevražda, jak tvrdí policie? Obvinění střídá obvinění, ale důkazy stále chybí. Případ se zdá jasný, policie se ho chystá uzavřít, kdyby… Hrdinka ani pořádně netuší, jak blízko odpovědi se dostala. Skutečný pachatel ji sleduje dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu, jen Nina to netuší. Je potřeba se nepohodlného svědka zbavit.
Čtenář má jedinečnou možnost sledovat, jak se v chorém mozku líhne bestiální plán. Je dokonalý a v první fázi ani nepočítá s takovým množstvím násilí. Není to potřeba. Čím dál častěji se objevuje téma smrti – vraždy. Ne pro zábavu, je to nutnost. Nezbytnost, aby se pachatel nemusel dál přetvařovat. Mohl v klidu žít svůj vysněný život. Jen Nina tomu stojí v cestě. Proč už se dávno neodstěhovala? Vždyť se v domě děje tolik podivných věcí, že je strachy bez sebe… Zvědavost je však silnější.

Příběh není děsivý tím, jak autorka pracuje s postavami a jazykem. Využívá klasické kulisy, protiklady. Ten pravý strach člověk dostane, když si uvědomí, že by se něco takového mohlo stát ve skutečnosti.Správně zvolené téma zajistí napětí a vůbec všechno potřebné k tomu, aby příběh čtenáře zaujal. Víc není potřeba. Události z knihy se mohou stát kdykoliv, kdekoliv a komukoliv. Možná právě v tom tkví kouzlo krimi thrilleru.

Ukázka z knihy:

Z nápadu se pomalu formuje plán. Už to nemůžu vydržet. Spřádat fantazie mi už nestačí!
Chce to ale dobře zvolit správný okamžik.
Je to vlastně úplně jednoduché. Všichni kolem mě jsou tak vypočitatelní. Tak naivní. Tak průhlední.  Své slabiny si nesou před sebou napsané na vývěsním štítu. Ta holka je třeba tak důvěřivá!
Její důvěřivost hraničí s idiotstvím.
Budu ji umět využít.
A vyzkouším si to na té ošklivé ještěrce.


Rylance, U.: Někdo se dívá. Praha:
Fragment 2013,
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0596 s