Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Blues Alive: hvězda Walter Wolfman Washington i mistři foukací harmoniky

14.09.2013   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Blues Alive: hvězda Walter Wolfman Washington i mistři foukací harmonikyPlnoletost letos oslaví největší středoevropský festival bluesové hudby Blues Alive, který proběhne od 14. do 16. listopadu tradičně v severomoravském &Sumperku.

Hlavní hvězdou se stane kytarista a zpěvák Walter Wolfman Washington, jeden z největších současných představitelů neworleanské větve blues, rhythm'n'blues a funky. Letos sedmdesátiletý muzikant léta vedl kapelu slavného zpěváka Johnnyho Adamse, v 70. letech založil kapelu The Roadmasters, se kterou koncertuje dodnes. V neworleanských cenách Big Easy letos Washington získal ocenění za celoživotní hudební přínos a tamější primátor dokonce vyhlásil 30. duben Dnem Waltera Wolfmana Washingtona. „O Washingtona jsme se snažili ze všech umělců, které ještě chceme do &Sumperka přivézt, asi nejdéle. Až letos se nám podařilo sladit termíny. Jsme rádi, že si tento 'dluh' budeme moci odškrtnout," říká ředitel festivalu Vladimír Rybička. Kytarista uzavře program v sobotu 16. listopadu, o dva dny dříve vystoupí také v Kongresovém centru Zlín.

Oba hlavní večerní koncerty (15. a 16. listopadu, Dům kultury) proběhnou ve znamení foukací harmoniky. Poprvé se v &Sumperku představí all stars projekt The Golden State – Lone Star Revue, kde kromě brilantních amerických kytaristů, Ansona Funderburgha a Little Charlieho Batyho, hraje vynikající harmonikář ze západního pobřeží USA Mark Hummel.
Stejný nástroj mistrně ovládají i hvězdy sobotního večera - Rick Estrin a britský Paul Lamb, kterého doprovodí rakouská formace The Roosevelt Houserockers, se kterou se poznal při své minulé návštěvě &Sumperka. „Je pro nás ctí, že na našem festivalu vznikají podobné dlouhodobé projekty,“ doplňuje Vladimír Rybička. Další zajímavostí je, že Rick Estrin přijede s kapelou The Nightcats, jejíž šéfování převzal po Little Charliem Batym, který před několika lety odešel. „Naším přáním je zdržet Little Charlieho Batyho v &Sumperku do soboty a zorganizovat třeba alespoň na jednu píseň společný jam session bývalých dlouholetých spoluhráčů,“ doplňuje dramaturg Ondřej Bezr.

K dalším zajímavým jménům hlavních večerů patří například exotická mexická kytaristka a zpěvačka Tere Estrada, londýnská „pouliční“ skupina Heymoonshaker, která kombinuje kytaru a beatbox, Przytula & Kruk z Polska nebo Justin Lavash Duo z Velké Británie a ČR.

První den Blues Alive (14. listopadu) nabídne blues ze zemí Visegrádské čtyřky. Vystoupí například naše Druhá tráva, Los Agentos z Polska, Mystery Gang z Maďarska a „mimo čtyřku“ americký kytarista a producent Steve Walsh.
Blues na nejrůznější způsob bude slyšet v &Sumperku nejen večer. V pátek odpoledne zahraje v Klášterním kostele slovenský Orchester Ivana Tomoviča, v sobotu proběhne v Domě kultury tematické odpoledne nazvané Blues není jen kytara, kdy vystoupí například Broken Harp nebo Michal Müller. Muzika nově ovládne H-Club. Do časných ranních hodin pak potrvají jam sessions ve foyer Domu kultury a v Pivnici Holba.

Tradičně se stanou součástí Blues Alive koncerty v polském Chorzówě, ve věznici Mírov i satelitní klubová vystoupení po celé ČR.

Jednotlivé vstupenky i permanentka jsou již v prodeji na www.bluesalive.cz, kde najdou zájemci přesný program, hudební ukázky i další informace.
 
Festival pořádá Blues Alive, s.r.o. pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje ing.Jiřího Rozbořila a senátora a starosty města &Sumperka Mgr. Zdeňka Brože. Akce se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Olomouckého kraje, města &Sumperk, Visegradského fondu, Velvyslanectví USA v Praze, Nadace ČHF a Nadace OSA.


Zdroj:Jiří Sedlák, ArtsMarketing.CZ


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0348 s