Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dvě tváře Jo Nesbø aneb kdo zná prdící prášek

31.10.2013   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dvě tváře Jo Nesbø aneb kdo zná prdící prášekMáte doma prdící prášek? Né? Takovou samozřejmost a vy ji doma nevlastníte, tak to je vážné. Přesto, prosím, neběhejte do potravin, zřejmě ani tam neuspějete. Raději zajděte do knihkupectví a optejte se tam. Možná vám poradí i vaše ratolesti, co to vlastně prdící prášek od doktora Proktora je.

Doktor Proktor a prdící prášek
Jo Nesb?
Jota, 2012
"Když Líza vyšla následujího dne z branky, postával Bulík na druhé straně cesty a kopal do kamínků. "Na koho čekáš?" Bulík pokrčil rameny. "Jestli nepůjde kolem někdo, kdo má stejnou cestu jako já."  

Tento severský spisovatel nepřestává udivovat. Po sérii detektivek, která zahýbala s knižním trhem, se dostává na náš trh řada knih pro děti s podivínským vědátorem doktorem Proktorem.
Jo Nesb? vsadil na jednoduchost a vtipný příběh (koho také napadne postavit celé vyprávění na ústředním vynálezu, kterým je již zmíněný prdící prášek), a to se vyplatilo. Svěží a rošťácký humor je prošpikován útlounkou kniho od jejího otevření, až po poslední stránku. A o čem celý příběh je?

Bulík a Líza, dva hlavní hrdinové, vymyslí s důvtipem sobě vlastním úžasný plán, když doktor Proktor zapracuje na mnohem silnější verzi vzniklého prdícího prášku, mohou ten supersilný vynález prodat NASA, Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku!

Jenomže (samozřejmě, že je nějaké jenomže, v každém pořádném příběhu dokonce musí být) trojlístku hrdinů se nečekaně staví do cesty nemilosrdní padouchové – pan Trán a jeho synové Truls a Trym. Jejich zlovolným přičiněním se Bulík, Líza i doktor 
Proktor ocitají ve víru celé řady nebezpečných situací, kdy jim jde doslova o krk. Kdoví, jestli by nakonec bylo učiněno spravedlnosti za dost nebýt doktorovy, Bulíkovy a Lízny statečnosti, vynalézavost a kamarádské soudržnosti. 











&Svábi
Jo Nesb?
Kniha Zlín, 2013


Tak trochu z jiného konce pochází Nesbdetektivky. Upřímně, pokud znáte tohoto autora právě přes jeho detektivní romány, těžko uvěříte, že může být schopný napsat třeba jen pozvánku na dětskou besídku.

Naprostá syrovost jeho psaní zřejmě vychází i z prostředí, odkud autor pochází (nebo, že by to s tím ale vůbec nemělo co dělat?). Při čtení knihy vás neustále doprovází podobný pocit jako při procházce sněhovou vánicí. Ne snad pro tu obtížnost, ale ta ubíjející mrazivost a bezmocnost čiší z celého příběhu knih. Stejně tomu je i v detektivce o Harry Hole s názvem "&Svábi".

V nevěstinci v Bangkoku je totiž nalezen norský velvyslanec, v zádech má nůž a v aktovce pedofilní pornosnímky. Všhy; Oslu na ministerstvu zahraničí vypukne panika, neboť mrtvý velvyslanec měl úzké vazby na norského premiéra. Právě Harry Hole, s mozkem ještě notně zastřeným alkoholem, odlétá zjistit, co se stalo.

Atmosféra je správně dusná a titulní zvířátko pasuje do děje lépe než minule ("Netopýr"). Nesb? vykresluje odvrácenou stránku Bangkoku stručně, ale přehledně, a nakukuje i do míst, které se až tak "nepoštěstí" nám běžným smrtelníkům navštívit. Prostituce ženská, mužská i dětská si podává ruku s korupcí, vydíráním a lichvou. 
A tak se Harry dozví, proč byl malý chlapec, od kterého si koupil na ulici žvýkačky, vystrašený. Pronikne do menta
lity Thajců, když vyzvídá, proč rozhovor s šoférem velvyslance proběhl na schodech domu a nikoliv u něj doma. A pro občasné odlehčení nakoukne do zákulisí obsazování diplomatických postů či praxe v thajské policii. 

No nezní to lákavě?..

 





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0867 s