Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


PILSNER FEST 2013 LÁKÁ

04.10.2013   Stanislav Polauf   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

PILSNER FEST 2013 LÁKÁ Letošní ročník festivalu piva a pivovarnictví PILSNER FEST proběhne v "městě piva" Plzni v areálu plzeňského Prazdroje v sobotu 5. října. Jeho součástí je bohatý kulturní program a další zajímavosti. Chcete-li (kromě pití lahodného moku) slyšet naživo skupiny jako třeba Sto zvířat, Kryštof či Buty a to navíc zdarma - Plzeň vás jistojistě ráda přivítá.

Proč byla zvolena právě sobota 5. října? K posunutí termínu letošního PILSNER FESTU došlo proto, aby se kryl s datem uvaření první várky unikátního piva Pilsner Urquell. Právě 5. října 1842 uvařil Josef Groll první várku „podkvasného piva” – spodně kvašeného ležáku, který se od ostatních dosud vařených druhů piva lišil právě pomalým spodním kvašením. Plzeňské pivo našlo svoji novou chuť a založilo tak novou pivní kategorii zvanou „pils”.Touto technologií dnes vyrábí pivo přes 70% světových pivovarů. Plzeňské pivo má svoji specifiku jak v užitých surovinách tak i vodě a, jak říká Vladimír Jurina z Plzeňského Prazdroje, jde bez nadsázky o "originál, který změnil svět. " Dnes je Prazdroj s celkovým prodejem téměř 9,9 milionů hektolitrů v roce 2012 (včetně zahraničních prodejců) a s exportem do více než 50 zemí celého světa nejen předním výrobcem piva v regionu ale i největším exportérem českého piva.
 
Co by to bylo za oslavu bez promyšleného a poutavého programu? Některé hudební skupiny, které se od poledních až do pozdních nočních hodin představí na dvou pódiích jsme již vzpomenuli. Přidejme třeba Sto zvířat, Mandrage, Sunshine, Yellow Sisters, Čechomor, Blue efect či Ondřeje Brzobohatého s En.dru a v neposlední řadě i zahraniční skupinu Firkin z Maďarska, která sobotní noc zakončí. Jak říká Pavel Anděl, který program připravil "vybíralo se ze 120 přihlášených skupin, které o účinkování v Plzni projevili zájem." Ani to není vše - o přízeň diváků se bude ucházet i vítěz soutěže Prazdroj talentů roku 2012, jímž je pop-rocková kapela Bags ze Strakonic (ta získala kromě placeného angažmá na PILSNER FESTU i pivo na celý rok zdarma). 
 
Nejen hudbou bude potěšen návštěvník plzeňských oslav. Jak říká Vladimír Jurina: " Každý rok se snažíme PILSNER FEST oživit něčím novým. Letos máme v programu kromě vystoupení kapel také ohlédnutí do historie zlatého ležáku v podání herců "zlaté kapličky" (Národního divadla) Davida Prachaře a Evy Salzmanové."  Půjde o originální představení a provede diváky milníky pivovarnictví v Plzni.  V dalším programu se mohou návštěvníci podívat na původní pivovarská řemesla jako bylo bednářství či ledařství, dostanou možnost si je vyzkoušet a získat výuční list.  A jen tak - zkuste si tipnout - Za jak dlouho roztaje kostka ledu o rozměrech 0,8 metrů krychlových? Za správnou odpověď můžete v Plzni vyhrát 50litrový sud Pilsner Urquell. Dalším lákadlem jistě bude i vyhlášení vítěze mezinárodního finále prestižní soutěže o nejlepšího výčepního Pilsner Urquell Master Bartender. Po jeho vyhlášení je připraveno osm tisíc unikátních plechovek s retro etiketou pro hromadný přípitek se všemi finalisty, což bude nepochybně i lákavý suvenýr pro sběratele.
 
Pro úplnost dodejme, že na letošní oslavě vzniku piva Pilsner Urquell poteče tento mok (spolu s ním ještě Gambrinus Originál 10, pšeničné pivo Fénix a nealkoholické pivo Birell) ze 171 kohoutků a k mání budou i unikátní sběratelské kelímky s ouškem pro snadné držení. Řekněte sami - nestojí za to si do Plzně zajet? Rozhodnutí je jen na vás. Jaký byl zájem loňský rok vidíte na připojené fotografii. Letos pořadatelé čekají kolem 20 tisíc návštěvníků.
Foto: plzen.nejlepsi-adresa.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0463 s