Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Příznivci severské kultury, těšte se!

09.10.2013   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Příznivci severské kultury, těšte se!V pražském kině Evald (Národní 28, Praha 1) se od 10. do 16. října uskuteční osmé vydání tradiční filmové přehlídky severských filmů NORDFEST, která prezentuje současnou skandinávskou kinematografii. NORDFEST konající se vždy dvakrát do roka (na podzim a v zimě) je pokračováním úspěšné přehlídky Týden severských filmů.

Celkem bude uvedeno šestnáct titulů ze severských zemí. Přehlídku zahájí 10. října v 18.45 hodin v Evaldu předpremiéra dramatu o vztazích, lásce a naději Odhalený přístav (Finsko 2012, režie Aku Louhimies). Finskou kolekci doplňuje tragikomedie Le Havre. Norsko zastupují komedie Kurz negativního myšlení, Happy, Happy a krimi Lovci hlav. Za &Svédsko se představí horor Ať vejde ten pravý, dramata Mamut a &Simon a duby, dále krimi Hypnotizér. Island reprezentuje tragikomedie Dobré srdce a drama Hluboko. Dominuje Dánsko s pěti snímky: s groteskním příběhem Ukrutně šťastni, komedií Superclásico a dramaty Mazel, Hon a Únos. 
 
Jednotlivé vstupné na filmové představení činí 99 Kč.
 
Fanoušky severské kultury rovněž čekají doprovodné akce: přednášky o cestování probíhající v kině Evald, na které je vstup zdarma.

10. 10. 17.30 hodin Národní parky Severu

Do národních parků Norska, &Svédska a Finska zamíří cestovatelská přednáška šéfredaktora Severských listů Michaela Stanovského. Návštěvníci se podívají se do méně známých, ale možná o to hezčích národních parků, zavítají i za polární kruh a na nejsevernější místo Evropské unie. Uvidí nevšední záběry z poslední divočiny Evropy a přitom nemusí mít strach, že budou bloudit po cestách necestách, brodit řeky a obcházet močály s batohem se zásobami na čtrnáct dnů. Pořádá Skandinávský dům.
 
15. 10. 17.30 hodin Orkneje, ostrovy za oceánem času
Severoskotské Orkneje nejsou zrovna typickou turistickou destinací. Pár desítek cizinců potkáte v hlavním městě Kirkwall, několik dalších u nejvýznamnějších památek na západní části hlavního ostrova – kamenných megalitických kruhů a vykopávek vesnice Skara Brae staré přes 5000 let. Na ostatních místech ale jako by se zastavil čas... Atmosféru Orknejí, ostrovů za oceánem času, přiblíží prostřednictvím cestopisné přednášky s promítáním fotografií Michal &Svec. Pořádá Skandinávský dům.
 
16. 10. 17.30 hodin Cesta na Sever II – Norsko

Jak viděli Norsko jeho čeští návštěvníci na počátku a v první polovině 20. století? Která místa navštívili a jak smýšleli o jeho obyvatelích? Vydejte se ve stopách Karla Čapka, Rudolfa Těsnohlídka, Václava Fialy a dalších cestovatelů za poznáním pohádkově krásné země fjordů a vodopádů. Možná zjistíte, že mnohé se za tu dobu ani moc nezměnilo. Čtení ze starých cestopisů po Norsku doplní promítání fotografií z dob dávno minulých i ze současnosti. Pořádá Skandinávský dům.
Je severský humor černější než polární noc? Na to bude hledat odpověď Skandinávský dům, který připravuje na předposlední říjnový týden 4. ročník multižánrového festivalu Dny Severu (22. - 29. října). Letos se totiž rozmanitý program zaměřuje na severský humor a smích. Literárními hosty budou norský spisovatel Jon ?ysten Flink a dánská dramatička Astrid Saalbachová, dojde i na oblíbené cestovatelské přednášky o Grónsku, Islandu a bizarních místech Severu či filmové projekce islandských komedií.
 
V rámci komponovaného cestovatelského odpoledne nazvaného Na Sever s humorem nejdříve představí manželé Klempířovi a Martina Kašparová zajímavosti ze života v Grónsku a na Islandu. Druhá část akce nazvaná Kam na Sever za zábavou představí bizarní místa v severských zemích: zábavní parky, městečka věnovaná literárním a pohádkovým postavám, ale také unikátní sportovní disciplíny (26. října, 14-19 hod, Městská knihovna v Praze).
 
Islandské komedie, které se budou promítat 23. a 24. října v kině Evald, zase nabídnou divákům jedinečnou možnost nahlédnout do pozoruhodné mentality svérázných Islanďanů. Během Dnů Severu 2013 se můžete těšit na trojici snímků Bjarnfreðarson (Bjarnfreðarson, 2009, režie Ragnar Bragason), Říše léta (Sumarlandið, 2010, režie Grímur Hákonarson) a Doprava doleva (Á annan veg, 2011, režie Hafsteinn Gunnar Sigurðsson).
 
Severská literatura bývá často označována jako depresivní, ponurá a temná. Kdo do ní ovšem jednou pronikl hlouběji, ví, že je také plná syrového a černého humoru. Skandinávský dům nabídne důkaz během besedy s překladateli severských literatur na téma Humor v severské literatuře. Akci doplní scénické čtení. Naše pozvání v tomto směru „přijali“ Ingvar Ambj?rnsen, Frans Bengtsson, Kari Hotakainen, Jonas Jonasson, Daniel Katz, Erlend Loe, Mikael Niemi, Arto Paasilinna... a jejich knihy (29. října, klub K4).
 
K vrcholům festivalu tradičně patří setkání se spisovateli. Norského autora Jona ?ysteina Flinka (nar. 1976) čeští čtenáři znají díky jeho hravé knize Smrt, sex a manželství (Sex, d?d og ekteskap) plné nadsázky a ironie, která vyšla v českém překladu před dvěma lety. Dánská spisovatelka Astrid Saalbachová patří mezi nejvýraznější osobnosti současného dánského divadla, v roce 2004 získala prestižní Cenu severských dramatiků. Saalbachová pohovoří nejen o svých dramatech, ale i o nejnovějším románu Fordrivelsen (Vyhnání, 2011). Obě besedy budou moderovány, tlumočeny do češtiny a doplněny o scénické čtení (22. října, kavárna Potrvá /Saalbachová/ a 25. října, klub Amabila /Flink/).
 
 
Podrobný program přehlídky a více informací o filmech najdete na:
www.nordfest.cz
www.skandinavskydum.cz
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0399 s