Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pocta RICHARDU WAGNEROVI a jeho vliv na české skladatele

15.10.2013   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pocta RICHARDU WAGNEROVI a jeho vliv na české skladatele Světová kulturní veřejnost si v letošním roce připomíná velmi významné výročí. 200 let uplynulo od narození skladatele Richarda Wagnera, který je nepřehlédnutelným článkem hudební historie. Wagner byl zakladatelem nového typu opery, která se od předchozích odlišovala nejen mimohudebním obsahem a kolosálními rozměry, ale i vlastními hudebními kvalitami, postavenými na charakteristickém kompozičním rukopisu autora.

Kromě toho byl Wagner uznáván jako hlavní představitel skupiny novoromantických skladatelů, který soustředil kolem sebe umělecky příbuzné osobnosti, např. slavného maďarského klavíristu a skladatele Franze (Ference) Liszta. Wagner se stal obecně uznávaným hudebním pojmem, tak jako přihlášení se k jeho tvůrčímu odkazu nazývalo se wagnerianstvím. Wagner měl své velké příznivce i odpůrce, však také např. náš Bedřich Smetana, kterého jistě, přinejmenším mimoděk Wagner ovlivnil, byl právě některými odpůrci z wagnerianství nařčen. Přes zneužití Wagnerova odkazu v určitých dobách hudební historie ocenila umělecké bohatství, obsažené v jeho dílech a po právu postavila tvůrce na jedno z nejpřednějších míst mezi skladateli.

          Richardu Wagnerovi projevuje v tomto roce poctu mnoho významných institucí, hudebních (např. Česká filharmonie) i nehudebních. Je potěšitelné, že se k této řadě přidává i Městská část Prahy 2. Ve spolupráci s Novoměstskou radnicí, p.o. na Karlově náměstí 1/23 uvede ve Velkém sále této radnice koncert z Wagnerových děl a děl významných českých autorů. Provede je za řízení šéfdirigenta &Stefana Britvíka orchestr Symphony Prague, sólistou večera bude houslista, koncertní mistr České filharmonie Miroslav Vilímec.  Koncert se koná pod záštitou místostarosty MČ Praha 2, pana MUDr. Otto Schwarze dne 23. září 2013 od 19:00 hodin.
          &Stefan Britvík popisuje Richarda Wagnera především jako operního dirigenta, vychází však z prostoru, který je k dispozici a ve kterém se skladatel uctí. Program je tedy komornější, zazní slavná Siegriedova Idyla a na interpretaci dalších děl skladatele se bude podílet houslista Miroslav Vilímec. Program bude  záměrně doplněn našimi předními velikány romantismu a postromantismu. &S.Britvík říká, že Wagner měl přímý vliv na dílo Bedřicha Smetany, což naprosto nepopíratelná skutečnost. Kdysi se to Smetanovi vytýkalo, dnes po mnoha letech se jeví takový druh uměleckého vlivu jako veskrze pozitivní. Smetanu však v programu uvádíme nikoliv v typickém operním repertoáru, kde byla příbuznost s Wagnerem, ale spíše v jeho příznačném, národním projevu. Antonín Dvořák je jiná osobnost našich hudebních dějin, čerpající inspiraci spíše z jiného vzoru, Brahmse. Patřil však do přibližně stejného tvůrčího období jako Wagner a jeho zařazení do programu umožňuje i srovnání různých skladatelských veličin 19. století. Josef Suk pak jakoby zosobňuje v programu chvályhodný počin Městské části Prahy 2, významnou část svého života prožil právě v této části hlavního města.

          Miroslav Vilímec je jako houslista trochu jinak orientovaný, než jako zanícení obdivovatelé operního umění, tedy i Wagnerových oper, byl však nesmírně potěšen, když objevil, že tento povětšinou operní skladatel zanechal po sobě i krásnou skladbu pro housle, nazvanou Romance. Je projevem nesmírně romantického ducha skladatele a také jeho příznačného dramatického umění. Skladba sice lyricky začíná a v klidném vyrovnání i končí. Uprostřed však obsahuje nesmírně dramatický náboj, obrovskou energii, takže v podstatě na ploše několika minut Wagner dovede vyjádřit vše, co k životu patří a co ho dělá krásným a citově bohatým. Rád si tedy zahraje i jednu část z Písní na slova M. Wesendonckové s názvem Sny, která se může hrát na housle stejně jako zpívat. Však jsou také housle nejzpěvnějším nástrojem a M. Vilímec věří, že o tom posluchače koncertu přesvědčí. Osobně se na tento mimořádný koncert velice těší.

          Podle houslisty Miroslava Vilímce jsou v prostoru Velkého sálu Novoměstské radnice ideální koncertní podmínky. Blízký kontakt s posluchači, povznášející prostředí historického sálu, také však velmi inspirativní akustika. Společně s orchestrem Symphony Prague a &Stefanem Britvíkem se na NR konalo několik vystoupení a další budou následovat. Po koncertu na počest Richarda Wagnera zazní ve Velkém sále NR známý Bachův houslový Dvojkoncert a tvorba našeho současného skladatele Jiřího Temla. Jsou připravovány i další jarní vystoupení v příštím roce, vše s komorním jádrem orchestru. Po mnoha koncertech v zahraničí se tak orchestr Symphony Prague představuje i našemu publiku.

Na koncertě zazní tato díla:
R. Wagner: Siegfriedova Idyla
B.Smetana: Pochod studenstkých gard
J.Suk: Serenáda
R.Wagner: Sny - pátá z písní na slova M.Wesendonckové (SOLO PRO HOUSLE)
R.Wagner: Romance (SOLO PRO HOUSLE)
B.Smetana: Skočná
B.Smetana: Jiřinkova polka
A.Dvořák: Legendy
A.Dvořák: Slovanské tance

         

Vstupné: plné Kč 200,--, snížené Kč 100,--. Doba konání koncertu vč. přestávky je cca 1 hod. 45 minut. Vstupenky je možno si zakoupit v pokladně věže Novoměstské radnice denně, kromě pondělí mezi 10 - 18 hodinou či na www.eventim.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0592 s