Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pozvánka do Čajovničky

28.01.2003   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pozvánka do ČajovničkyV posledních letech se v naší zemi vyrojilo mnoho zajímavých podniků, kde lze s přáteli strávit příjemný večer, čímž se rozšířila nabídka na trhu, v předlistopadové éře nabízející především klasické české hospody a restaurace různé úrovně. Velmi svébytným zařízení jsou tzv. "čajovny", oázy klidu, kde si lze odpočinout od poněkud uspěchaného života.

Je potěšující, že postupně pronikají i do menších měst, kde jsou příjemnou alternativou k zakouřeným hostincům. Navíc studentova kapsa návštěvou čajovny příliš netratí. Nejlevnější čaje se pohybují obvykle od částky nějakých třiceti korun, kdy dostanete na stůl konvičku, která pomalejším "pijanům" vydrží i hodiny.

I v Neratovicích máme svou "Čajovničku" (její fotografie najdete na: http://www.tenzor.cz/jelinek/cajovnicka/cajovnicka.html). Příjemná malá místnost nabízí prostor pro bezmála 15 lidí. Nechybí zde "tři salónky", kdy se můžete od ostatních oddělit zatažením závěsu. Přičemž ten poslední tvoří mini pódium. Interiér je pojat v bambusovo-rákosovo-dřeveném duchu. Nechybí ukázky čínské keramiky a různé drobnosti dotvářející "exotičnost" a osobitost interiéru. Najdeme zde i mini obchod nabízející čaje z celého světa v různých cenových relacích, kdy především ty dražší a vzácnější mohou být pro mnohé vhodným typem na dárek. Samotné "menu" obsahuje celou škálu čajů - bílé, zelené, černé, ovocné. Jednoduše každý milovník tohoto nápoje si přijde "na své". Pro "čajomily" začátečníky zde nechybí ani pár rad, doporučení s jakým čajem začít. Zájemci si mohou objednat i tradiční ruský samovar, tedy něco, co mnozí z nás, znali spíše z obrázků. Opět se i laik dozví, jaký druh čaje je do samovaru nejvhodnější. Pokud by vám při popíjení vyhládlo, můžete se občerstvit toasty, kus kusem a jinými méně obvyklými "pochutinami". Každý návštěvník si může rovněž vypůjčit knihu či společenskou hru a tím se vlastně čajovna stává i takovým "druhým obývákem", protože meditativní hudba, absence spěchu a všude přítomný klid navozují přímo domácí atmosféru. Příprava čaje je obřad a podle toho i obsluha tzv. "čajovník" k této přípravě přistupuje. Nicméně stačí zazvonit na zvoneček u stolu a můžete mu své připomínky, přání či postřehy tlumočit. Zůstalo mi sice záhadou, jak pozná, od kterého stolu se zvoní, ale třeba právě toto patří k tajemstvím spoluvytvářejícím neopakovatelné kouzlo tohoto posezení.

Čajovnu považuji za místo ideální právě pro tyto sychravé dny, i když její ticho, nevtíravá hudba, vůně horkého čaje vás může ukolébat téměř k spánku. Návštěvu neratovické "Čajovničky" mohu všem vřele doporučit. Navíc, pokud by se realizoval záměr uváděný zatím jen na reklamních plakátcích, že se zde budou konat přednášky, výstavy a další akce, vznikl by tím v Neratovicích zajímavý kulturní prostor. Vždyť i jinde už mnohé čajovny nabízí pravidelné hudební a literární programy. Je ale otázkou, zda by neratovičtí občané projevili o něco podobného zájem a podpořili tyto pořady svou návštěvou, aby pak dobrý nápad a iniciativa nezanikla kvůli nechuti opustit pohodlí svého příbytku a vydat se do společnosti.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: pavel - 3.3.2004 - 6:47

:o)))
Jo Jo Zdravím, čajovna je super.Nemá to chybu a kam se hrabe čajovna co jsem byl v Praze!!! Tam nebylo žádný soukromí,což tady nehrozí..... Zase se těším na další návštevu a Dane čajík a stůl jako vždy :o))


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.3509 s