Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak vypadá peklo na třetí?

08.01.2014   redakce   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak vypadá peklo na třetí?Zažijete ďábelskou jízdu. Ale v Galerii dvorak sec contemporary to bude stát za to.


Galerie dvorak sec contemporary s potěšením představuje solo show osobitého českého malíře Jiřího Petrboka, na které je vystaven vedle nejnovější autorovy umělecké tvorby, jež vznikla pouze za účelem této výstavy, také tematický výběr starších prací reflektující tvorbu bratří Chapmanů. Není náhodou, že PEKLO3 - JDC Revisited 1998-2013 probíhá souběžně s výstavou Jakea a Dinose Chapmanů v Rudolfinu. 

V obrazech Jiřího Petrboka se prolíná reálný svět s imaginární obrazotvorností. Snoubí se zde psychická i fyzická zkušenost celé společnosti a jednotlivce zároveň. Neutrální architektonický prostor, ve kterém se děj obrazu odehrává, je snadno čitelný, avšak dominantní postavy jsou zcela smyšlené a absurdní. Je to hra na něco, co na první pohled může existovat v realitě, ale ve skutečnosti neexistuje. Je to autorova záměrná hra s diváky. Petrbok pracuje s principy koláže, kdy ve zdánlivých instalacích – objektech používá jako materiál cizí díla různých autorů, mimo jiné právě bratrů Chapmanů.

O autorovi
Jiří Petrbok se narodil roku 1962 na Kladně. Vystudoval malbu na AVU v Praze u profesorů Radomíra Koláře a Jiřího Sopka. V současné době je na AVU vedoucím pedagogem v ateliéru kresby, jehož asistentem je kunsthistorik Petr Vaňous. Petrbokově tvorbě se v rámci výstavních aktivit dostává poměrně velké pozornosti. Jeho plátna jsou pravidelně zařazována do významných přehledových výstav o současném českém umění. Z poslední doby se jedná o výstavy Motýlí efekt v galerii Rudolfinum (2013), Fundamenty a sedimenty v Galerii hlavního města Prahy (2011), Česká malba 1980-1995 ve Wannieck gallery (2010), Transfer v české národní budově v New Yorku (2009). Zaměřuje se však na něj rovněž samostatná pozornost, k nejvýznamnějším samostatným výstavám patří například Duhová z pražské Staroměstské radnice (2009). Jeho tvorba je zastoupena v Národní galerii, v Galerii hlavního města Prahy a v dalších soukromých sbírkách. Vystavoval také v zahraničí po boku mezinárodních hvězd, jako jsou bratři Chapmanové nebo Maurizio Catellan.
S bratry Chapmany Jiří Petrbok vystavoval v roce 1998 na skupinové výstavě Close Echoes v Kunsthalle v Kremži. Toto životní setkání spojené s výstavou se pro Petrboka stalo spouštěčem nového přístupu ke své tvorbě, ve které tak od konce 90. let začal občas používat citace jiných uměleckých děl. Avšak bratři Chapmani nejsou jedinými umělci, jejichž díla Petrbok zaplétá do svých pláten. Zakomponoval již diamantovou lebku Damiena Hirsta, sochu srdce Jeffa Koonse, návrh knihovny pro Prahu od Jana Kaplického, či dokonce mluvícího havrana Krištofa Kintery. Často bývá řazen do kategorie dekadentního umělce, přestože se tak sám necítí. Plátna s pestrou barevností reflektují nezdravě rychlé proměny společenských reálií 90. let a počátku 21. století a autor jim skepticky s nekompromisní ironií a vytříbeným situačním humorem přihlíží.

Výstava PEKLO3 – JDC Revisited 1998-2013 neukazuje zdaleka všechna díla, ve kterých Petrbok JDC cituje, někdy se jedná jen o nepřímé odkazy, jako jsou motivy vlasů či sportovních bot Nike. Přesto vystavený soubor děl dobře ilustruje nejen Petrbokův vztah k JDC, ale k práci s převzatými motivy obecně. V nových obrazech se tak autenticky objevují motivy z nedávných instalací Fucking Dinosaurs a Méněcenné děti (obě 2011). Tyto malby byly vytvořeny přímo se znalostí galerijního prostoru, který se v nich viditelně odráží,“ píše do katalogu k výstavě Otto M. Urban.

JIŘÍ PETRBOK | PEKLO3 - JDC Revisited 1998-2013
Galerie dvorak sec contemporary 
Dlouhá 5, Praha 1
Výstava potrvá od 12. 12. 2013 do 23. 1. 2014
pondělí-pátek 10.00 – 18.00 hod.
Kurátor: Otto M. Urban
PEKLOšup3; - JDC Revisited 1998-2013
 







Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0975 s