Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Horší než divadlo je snad už jen umění!

19.02.2014   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Horší než divadlo je snad už jen umění!12. ročník mezinárodního festivalu nového divadla Malá inventura 2014, který proběhne na 8 domovských scénách od 20. – 26. 2. 2014, pokračuje v osvědčené tradici a přidává pro letošek novinku: festivalové centrum Hnízdo ve Veletržním paláci. A kulturní zpovědnici!

To nejlepší, co se na poli nového divadla urodilo za poslední rok, přináší opět únorová přehlídka nezávislé scény Malá inventura 2014. Jedinečný tuzemský festival svého druhu převede nejen projekty vybrané z nominací domovských scén festivalu, ale také přiváží zahraniční hvězdy /např. izraelská rap opera The City nebo francouzský mim a beatboxer Julien Cottereau a další/.

Nynější ročník festivalu Malé inventury je také propojen s cenami Česká divadelní DNA, které se udělují jednou za dva roky. 

Galavečerem 20. 2. v La Fabrice, na kterém 5 cen laureátům předáme, zahájíme současně i celý letošní festival,“ říká ředitelka festivalu Malá inventura Adriana Světlíková s tím, že se letos předají 3 ceny za výjimečný počin na poli nového divadla, 1 cena za mimořádný dlouhodobý přínos, rozvoj a podporu nového divadla a 1 cena pro zahraničního promotéra, který výjimečné podporuje českou nezávislou scénu.
 
Ironizující kuře
Autorem letošního vizuálu je Kakalík, který již 10 let píše svůj originální kuřecí komix. Letos kulaté výročí završí knižní podobou svých sarkastických stripů, které pokřtí ve festivalovém centru HNÍZDĚ 21. 2. 2014.
Letos už program ve formě tištěného katalogu diváci nedostanou. Užijí si však užitečnější věc – program celého festivalu bude distribuován na flash discích.
Díky firmě USB Media jsme mohli využít toto inovativní řešení, které budou moci diváci festivalu pak užívat libovolně dál, a jak jinak, než v podobě kuřete,“ říká PR manažerka Dagmar Kantorková.
 
Zahnízděte!
Letošní absolutní novinkou je festivalové centrum zvané HNÍZDO,ve kterém po celou dobu festivalu probíhá od 10 hodin až do půlnoci rozmanitý program. „Diváci ale i široká veřejnost si sem můžou zajít na výbornou kávu a nasytit se čerstvými pokrmy, které pro Hnízdo připravila Galetka,“ říká &Sárka Zahálková, autorka konceptu festivalového centra. HNÍZDO se zahnízdilo v přízemí Veletržního paláce a na všechny akce je vstup zdarma.

Designerského řešení prostoru se ujala Scholastika, ateliér produktového designu pod vedením Jana Čapka. Součástí konceptu HNÍZDA je také interaktivní prostor Martiny Staňkové vybízející k vaší účasti. „Zde se divák mění za autora a sám může prostor HNÍZDA upravovat pomocí folií,“ dodává Zahálková.
V Hnízdě se ale nebude jen relaxovat.  „Program patří diskuzím s teoretiky i praktiky, výtvarným dílnám pro děti, divadlem, hudbou, koncerty a DJs ve večerních hodinách,“ dodává Zahálková.
 
 
Kadibudka před Veletržním palácem?
Naše úspěšná kulturní zpovědnice se představí i Praze! Po celou dobu festivalu bude umístěna před Veletržním palácem. Kdo půjde kolem, nechť se svěří, anonymně a v šeru, se svými kulturními problémy. Vaše stížnosti, frustrace či potřeby vyslyší tým fundovaných kulturních odborníků!
 
 
 
Malá inventura
12. únorová přehlídka nezávislé scény Malá inventura 2014. Jedinečný tuzemský festival svého druhu představí nejen projekty vybrané z nominací domovských scén festivalu / Divadlo Archa, Alfred ve dvoře, MeetFactory, Studio Hrdinů, Studio ALTA, Divadlo Ponec, Experimentální prostor Roxy /NoD/, na jejichž půdách se festival současně odehrává, ale také přiváží zahraniční hvězdy /např. izraelská rap opera The city nebo franzouzský mim a beatboxer Julien Cottereau a další/.

Informace ke konkrétním představením na www.malainventura.cz
Malá inventura se během minulých let etablovala jako mezinárodní kontaktní platforma, jejímž primárním úkolem je networking a prezentace nového divadla v tuzemsku i zahraničí českou kulturu v tuzemsku i v zahraničí.
Během festivalu tak do české metropole každoročně přijíždí desítky zahraničních a regionálních profesionálů (ředitelů divadel, multifunkčních center, organizátorů festivalů a přehlídek), pro které je festival „show-casem“ přinášejícím shrnující přehled o současné české tvorbě na poli nového divadla.  Vzhledem k tomu, že je celá řada projektů nonverbálních a překračují tak jazykovou bariéru, je program festivalu Malá inventura dostatečně kosmopolitní.
 
 
Nová síť
Hlavním pořadatelem festivalu Malá inventura je kulturní neziskovka Nová síť, jediný regionální kulturní network svého druhu v České republice.
Nová síť je zaměřena na podporu nového scénického umění; podporuje tvorbu, vyhlašuje rezidence, snaží se o cirkulaci děl, vytváří síť divadelních prostorů v Praze a regionech pro prezentaci nového divadla, komunikuje o praktických věcech oboru jako je např. grantová politika v ČR, věnuje se vzdělávání a umělecké advokacii.

Více informací na www.novasit.cz
 
Jan Čapek, vedoucí ateliéru produktového designu, je držitelem řady designérských ocenění doma i ve světě. Známý je realizacemi lahví pro Karlovarské minerální vody a půllitrů pro velké České pivovary, ale i autorskou tvorbou v podobě houpacích bullterierů či lechtivé porcelánové vázy Pinup. Ke svým projektům přistupuje vždy novým způsobem. Staví jak na vysoké estetice a překvapivém technickém řešení, tak i na konceptuálním přesahu či rozvíjení možnosti použití daného předmětu.
 
Adriana Světlíková, ředitelka festivalu Malá inventura, v minulosti ředitelka divadla NABLÍZKO pod uměleckým vedením Apoleny Novotné,  aktivní kulturní animátorka, hlavní koordinátorka evropského kulturního networku DNA – Development of New Art  
 
 
12. ročník + předání cen České divadelní DNA + 8 domovských scén v Praze + Veletržní palác, kde sídlí programem nabyté festivalové centrum HNÍZDO se vstupem zdarma + 20 představení hlavního programu + 16 Offprogramu + workshopy + diskuze + dílny + koncerty + DJs a výjimečné zahraniční produkce!
 
www.malainventura.cz
www.facebook.cz/malainventura


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0235 s