Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Finále Plzeň uctí Miroslava Ondříčka, Věru Plívovou-Šimkovou a Juraje Herze

23.04.2014   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Finále Plzeň uctí Miroslava Ondříčka, Věru Plívovou-Šimkovou a Juraje HerzeFilmový festival Finále Plzeň, který proběhne od 27. dubna do 3. května 2014 v plzeňské Měšťanské besedě, bude letos věnován třem jubilantům - velkým osobnostem českého filmu, které letos oslaví osmdesáté narozeniny: kameraman Miroslav Ondříček, režisérka Věra Plívová-&Simková a režisér Juraj Herz, který se stane předsedou mezinárodní poroty.

Miroslav Ondříček se v zahraničí etabloval nejen jako dvorní kameraman režiséra Miloše Formana, ale svým originálním viděním a talentem inspiroval i řadu britských a amerických režisérů. Spolupracoval na filmech, v nichž excelovali například Malcolm McDowell, Helen Mirren, Robin Williams, Meryl Streep, Kurt Russell, Cher nebo Robert de Niro. “Miroslava Ondříčka představíme právě jako světového neformanovského kameramana,” říká výkonná ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. Žijící legendě českého (a vlastně i světového) filmu bude věnována sekce Lucky Man Miroslav Ondříček.
            Dalším neopomenutelným filmařem, kterému vzdá hold letošní ročník festivalu Finále Plzeň, bude Juraj Herz. “Všichni jistě znají legendární snímek Spalovač mrtvol, mrazivé pohádky Panna a netvor či Deváté srdce. Opomenout ve výčtu režisérových děl nelze ani kongeniální spolupráci s Ivou Janžurovou na filmech Morgiana a Petrolejové lampy,” připomíná Eva Veruňková Košařová. Díky Juraji Herzovi vznikly také velmi zajímavé žánrové snímky Upír z Feratu nebo horor T.M.A. Juraj Herz se stane předsedou poroty Soutěže nových českých celovečerních hraných a animovaných filmů.
            Díky Věře Plívové-&Simkové bylo Československo považováno za nekorunovaného krále dětského filmu. A právě díky ní se před kamerou objevily osobnosti jako Jan Kraus, Yvetta Kornová, Zuzana Bydžovská, Marek Vašut, Miroslav Vladyka nebo Lenka Vlasáková. “Jeden večer tak bude patřit této legendární dámě, která svou prací dokázala, že dětské snímky nelze opomíjet a mohou se bez jakýchkoliv pochybností zařadit po bok "dospělých" filmů,” uzavírá  Eva Veruňková Košařová.
 
Filmový festival Finále Plzeň připravil pro nadcházející 27. ročník několik zásadních změn: o hlavní cenu Zlatého ledňáčka budou v příštím roce kromě českých celovečerních hraných a animovaných i dokumentárních filmů moci nově soutěžit i slovenské snímky. Program dále obohatí úplně nová soutěž českých a slovenských televizních formátů. Festival opět nabídne kompletní českou filmovou hranou produkci za rok uplynulý od dubna 2013 do dubna 2014, výběr toho nejlepšího a nejzajímavějšího z dokumentů roku 2013 a 2014, unikáty z archivů, které jinde nejsou k vidění, retrospektivy či pocty významným osobnostem. Díky tomu, že o hlavních cenách ve všech třech soutěžích o Zlatého ledňáčka rozhodují mezinárodní poroty, nabízí Finále Plzeň pohled na český a nově i slovenský film zahraničníma očima. Diváci se také mohou těšit na besedy s mnoha tuzemskými filmovými osobnostmi, autorská čtení nebo projekce krátkých filmů. Pro zahraniční a domácí profesionály budou určeny Industry Days i vydání Industry Guide. V roce 2013 bylo celkově na festivalu uvedeno téměř 170 filmů, jejichž projekce navštívilo přes 11 tisíc diváků.

Více informací na www.festivalfinale.cz a www.facebook.com/finaleplzen.
 
 

Jiří Sedlák, ArtsMarketing.CZ


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0336 s