Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je úterý 15.10.2019, svátek má Tereza 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 500
Registrovaní čtenáři: 504
Publikovaných článků: 12734
Komentářů: 11040


Měření



Čokoláda jako lék. Bude v budoucnu i na předpis?

08.04.2014   redakce   Rozhledy   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Sen mnoha lidí se v těchto dnech stal skutečností. V budoucnu by se mohlo stát, že čokoládu budou předepisovat lékaři.

V Americké Lousianě totiž vědci zjistili, že bakterie v lidském žaludku dokážou přeměnit čokoládu na látky, které vysoce prospívají lidskému srdci. Podle odborníků se blahodárný účinek kvalitní čokolády ještě mnohonásobně zvětší přidáním přírodní ovocné složky.

Tou zázračnou látkou jsou tzv. flavonoidy, tedy vitamín P, který je obsažen právě v kakau a který působí pozitivně na cévy a zároveň je vysoce antioxidační. Martin Richter, obchodní zástupce velkoobchodu Čokoláda.cz nám k tomu řekl: „Pokud by nastala situace, že by lékárny opravdu potřebovaly dodávat prvotřídní čokoládu k přípravě takovýchto léků, tak my jsme připraveni. Komunikace s našimi dodavateli je rychlá a my jsme v dodávce všech druhů a značek vysoce flexibilní.“
Američtí vědci z ústavu pro výzkum srdce, plic a krve se tak chtějí pustit do výzkumu a vyvinout pro lidstvo čokoládové léky, které by se mohly stát velikým pomocníkem při léčbě různých, zejména cévních, onemocnění. Spolupráci plánují s výrobcem čokolád Mars, který má patentovanou technologii extrakce flavonoidů z kakaa a mohl by tak s jeho pomocí vyrábět  flavonoidové pilulkové kapsle s vysokou koncentrací tohoto antioxidantu.

Svoji teorii chtějí ověřit na 18.000 dobrovolnících, kteří po dobu čtyř let budou dostávat placebo nebo právě flavonoidové kapsle. Jestli se opravdu léčí, či každý den polykají jen dávku např. moučkového cukru, nebudou dobrovolníci, ani většina z vědců kvůli dostatečně prokazatelným výsledkům vědět.

Každá tabulka kvalitní čokolády s vysokým procentem kakaa obsahuje flavonoidy, jejichž obsah bývá výrobním procesem snížen. Největším ničitelem blahodárných účinků čokolády je však vysoký podíl tuku a cukru, které obsahují běžně dostupné čokolády.  Ten naopak způsobuje riziko infarktu a mozkové mrtvice. Rozhodně se tedy vyplatí investovat do svého zdraví a dopřávat svému tělu jen kvalitní mlsání v podobě kvalitních čokolád.
 

www.cokolada.cz
 
 
Zdroj:
Veronika Hrubešová



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2019 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.283 s