Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Máte jedinečnou šanci! Poznejte do detailu historii Václavského náměstí.

16.04.2014   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Máte jedinečnou šanci! Poznejte do detailu historii Václavského náměstí.Už zítra bude zahájena výstava Příběh Václavského náměstí, která se koná k příležitosti 666. výročí založení Nového Města pražského. Akce prezentuje proměny jeho podoby v průběhu 19. a 20. století, kde na 26 velkoformátových panelech 180x120 cm jsou vystaveny grafické listy, staré fotografie a plány, odpovídající třem hlavním etapám vývoje náměstí (koňský trh, promenáda, městská třída).

Výstava je koncipováno jako „okna do minulosti“, která pozorovatele vtáhnou přímo do děje historické fotografie a umožní mu porovnávat minulé podoby náměstí s tou současnou přímo na místě.

Projekt Příběh Václavského náměstí bude umístěn v horní části Václavského náměstí od 17. 4. 2014 do 11. 5. 2014. V sobotu 19. 4., 26. 4., 3. 5., a 10. 5. budou pro veřejnost pořádány komentované prohlídky výstavy s jejím autorem, panem architektem Petrem Kučerou. Sraz bude ve 14:00 u pomníku sv. Václava.

Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 17. 4. 2014 od 15:00 v horní části Václavského náměstí.

Etapy vývoje Václavského náměstí:

Koňský trh

Podobu veřejného prostoru určuje především funkce, která mu je přisuzována. V případě Václavského náměstí to v minulosti byla funkce tržní. Náměstí sloužilo od středověku jako koňský trh, ale obchodovalo se zde také se senem a obilím. Kotce a trhové boudy zde měli pasíři a měšečníci. Náměstí bylo nevydlážděné a v jeho podélné ose se nacházela trojice kašen, pomník sv. Václava, ale také šibenice. V horní části prostor uzavírala Koňská brána a za ní se rozkládala zemědělská krajina Viničních hor.

Parková promenáda

V průběhu 19. století dochází ke změně pohledu na veřejné prostory a do popředí se dostává jejich reprezentativní a pobytová funkce. Trhy se potupně stěhují do kamenných obchodů a tržnic. Náměstí získává veřejné osvětlení a další městský mobiliář. V ploše jsou vysázeny šestiřadé aleje a prostor se mění v parkovou promenádu, zakončenou majestátní budovou Muzea království Českého.

Městská třída

V poslední třetině 19. století nabývá na významu funkce dopravní. Ve středu náměstí se objevuje tramvaj, propojující náměstí s rychle se rozvíjejícími Královskými Vinohrady. Doprava postupně nabývá na významu. Skomírající aleje jsou vykáceny a prostor je uvolněn automobilové dopravě. Nízká historická zástavba je nahrazena luxusními domy, hotely, obchodními a bankovními paláci. Náměstí se stává městskou třídou a pulzujícím centrem velkoměsta.

Současný stav

V poslední třetině 20. století dopravní funkce ustupuje do podzemí. Náměstí je obtesáno třemi trasami metra, podkopáno několika vestibuly a podchody. Tramvajová trať je zrušena, koleje zasypány a ve spodní části proměněny v neprostupnou křovinu. Zlatý kříž se mění v pěší zónu a Národní muzeum je odtrženo veletokem severojižní magistrály. Po desetiletích jednotlivých zásahů, postrádajících tolik potřebnou celkovou koncepci, je třeba dát Václavskému náměstí novou tvář a navrátit mu tak ztracenou vitalitu a význam. Celková revitalizace náměstí podle vítězného návrhu ateliéru Cigler Marani Architects z roku 2005 se však neustálé odkládá. V současnosti je ve fázi projednávání dokumentace pro územní rozhodnutí na spodní část Václavského náměstí, od Můstku ke křižovatce s Vodičkovou a Jindřišskou ulicí.

Kdo chce pochopit současný stav Václavského náměstí a ovlivnit jeho budoucí podobu, měl by znát také jeho minulost. Přijďte poznat proměny Václavského náměstí a jeho nekdější tváře. Vydejte se proti proudu času!

Autor výstavy:

Ing. arch. Petr Kučera

http://pekuera.carbonmade.com  
www.facebook.com/petrkucera85





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0291 s