Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Svoboda slova nebo propagace fašismu?

19.08.2004   Markéta Karešová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Svoboda slova nebo propagace fašismu?Tiskem proběhla zpráva, kterou nelze ponechat bez povšimnutí. Je jí stručná informace o rozhodnutí německého soudu, který povolil setkání neonacistů u hrobu Hesse. Toto setkání se má uskutečnit v sobotu 21.8.2004 a rozhodnutím soudu je na rozdíl od předchozích let povoleno (tedy schváleno) státem. Rozhodnutí soudu se opírá o svobodu slova, která je zcela nepochybně jednou ze základních svobod člověka. Přesněji řečeno, svobodného člověka. Ovšem výrazy „svoboda“ a „Hess“, jsou na opačné straně dlouhé, krvavé cesty.

Hess byl nepochybně jednou z velkých ikon fašistických ideálů a německého fašismu vůbec. Veřejná podpora fašismu je zakázána nejen v Německu, ale i v mnoha dalších (nejen) evropských státech. Není však právě tato „svoboda slova“, přiznaná neonacistům v Německu, oslavou fašistické ideologie? Ideologie zrůdné, násilné a zavrženíhodné? Asi těžko si lze představit, že by se u hrobu Hesse jeho obdivovatelé scházeli, kdyby nebyl právě tím, kým byl. Krutým, bezcitným a fanatickým fašistou, oddaně sloužícím Hitlerovi a jeho režimu.

Koncentrační, pracovní a vyhlazovací tábory byly prostředkem k dosažení cílů, které byly stěžejními i pro Hesse, jehož památku hodlají neonacisté uctít při své sobotní demonstraci. Uctívají s ním i tyto způsoby zacházení s lidmi. Jak se mohou ti, jenž považují uctívání Hessovy památky za „svobodu slova“, podívat do očí lidem, kteří byli nuceni projít německými koncentračními tábory?

Zarážející je i informace, že oproti loňskému roku, kdy se sešlo při této akci 2,5 tisíce lidí, letos se očekává až 10tisích návštěvníků! Za hranicí s Německem to doutná - zatím. Doufejme, že se velká německá bestie neprobudí k životu a nebude chtít spolknout vše, co jí přijde do cesty. Stejně jako se o to pokusila již dvakrát během minulého století.
I svoboda slova by měla mít své mantinely.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Pavel Jelínek - 19.8.2004 - 18:33

Tak tady nemohu s některými výrazy souhlasit. Co to je "Velká německá bestie ?" Německý národ lze s fašismem ztotožnit stejně jako nás s komunismem. A jsme proto bestie ? Němci se ke své minulosti, ale i k rasové diskriminaci stavějí mnohem příměji než my. Můžeme mít stokrát pravdu, že fašismus ( ne Němci ) byl nepřijatelný, ale stejně tak bychom neměli zapomínat na stovky německých civilistů, které jsme ze msty, bez soudů pozabíjeli a okradli v Ústí n. Labem, u Přerova, v divokých odsunech, kdy už byli poraženi. A proboha, neměřme, že oni byli první (fašisté)a horší, pokud nechceme být jako oni.Markétka to myslí nepochybně dobře a mimo tento doplněk nejsem s ní v rozporu. Možná ještě ty mantinely svobody slova. Kdo je nastaví ? Pouze my sami vlastní odvahou čelit skinhedům, bezohledným podnikatelům ( nikoliv slušným ), arogantním politikům ( nikoliv slušným ), násilnickým manželům, hloupým úředníkům, úplatným lékařům, policistům, atd. Vidíte ? Je to těžké, zdá se to být nemožné. proto ještě nejsmě zbabělci. Zbabělci jsme tehdy, když se nepokusíme alespoň někdy, v něčem něco změnit. A pokud ne, pak se neobávejme žádné bestie, ale vítejme ji, protože jsme ji porodili jako vlastní dítě.


Od: Renata Šindelářová - 22.11.2004 - 7:38

Co mě děsí, že u nás je to obdobné. Příznivců komunistů, kteří také používali metody podobné těm nacistickým, je také stále víc.
Ovšem svoboda slova by žádné mantinely mít neměla, to už by potom nebyla svoboda slova.


Od: Markéta - 21.2.2005 - 11:53

Svoboda slova by mantinely mít neměla, to je pravda, ale tady se jedná o to, že se za svobodu slova schovává něco, co tam vůbec nepatří!
Slušný člověk nic takového nepotřebuje, ale hlupákovi, který si myslí, že svoboda jeho projevu (jakéhokoli) je neomezená, se musí mantinely vymezit. (viz například bulvár, který svou svobodou slova mohou někomu zničit kariéru nebo i život...)


Od: kecal - 28.2.2006 - 14:01

fašismus a nacismus
Na rozdíl od komunistického newspeaku rozlišují vzdělaní lidé pečlivě fašismus a nacismus. Fašismus vznikl v Itálii, jeho hlavním představitelem byl Benitto Mussolini; nacismus (nacionální socialismus) vznikl o něco později v Německu.

Hess byl nacista, Hitlerův pobočník, ne fašista. Souhlasím s Vámi, že jeho oslava asi není tím nejlepším projevem lidství. Tím ostudnější i i účast českých zástupců napopisované událodti. Ale termím "Německý fašismus" je nesmysl!


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1191 s