Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak se stát moderním vodákem

24.08.2004   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak se stát moderním vodákemKaždý, kdo jen trochu tuší, co to znamená vyrazit „na vodu“, mi dá za pravdu, že tato dovolená vyžaduje celých mužů a žen. Ale ani ti z vás, kdož se považují za bytosti ryze městské, či se radovánkám drsnějšího charakteru vyhýbající, nemusí hned skládat ruce do klína, neboť mám pro vás sedm praktických rad, jak se státi opravdovým a jedinečným milovníkem českých řek.

Co si připravit sebou na oblečení?

Muž jistě s výběrem oděvu mít problém nebude, zato žena bude při přípravě vodního dobrodružství vystavena věčné otázce, co si vzít na sebe?
Milé ženy a dívky, zapomeňte na to, že budete muset doma nechat všechny ty roztomilosti, které vás činí krásnými. Správná a současná vodačka si sebou přibalí šminky, fén, nejnovější modely tyrkysových triček a vůbec veškerá rozkošná nic, kterými ve městě spoře zahaluje své tělo. A samozřejmě pak na loď je nutné obléci si ty nejúžasnější plavky, jež vlastní. I na vodě musí dobře reprezentovat a co kdyby se náhodou pod jezem objevil ten pravý. A hlavně, ne aby si dívka myslela, že celou vodu zvládne v jedněch plavkách a v jednom tričku! Tím by se dopustila hotového společenského faux pas. Na závěr mám ale špatnou zprávu - bohužel si sebou musíte vzít i takové zbytečnosti jako teplou mikinu a džíny.

Jak a kde spát?

Nevěřte tomu, že budete v noci spát v trávě u té „hnusné“ vody a kolem vás bude jen ptactvo a les. Kolem řek stojí řada kempů, kde mají teplé sprchy a zrcadla. Tam je vaše místo a nenechte se nikdy přemluvit k divokému táboření! Je to značně nepohodlné a přeci si nechcete mýt vlasy ve Vltavě.
Někteří ze zkušenějších vodáků vám budou rovněž vnucovat nocleh pod společnou plachtou, která vás nikdy neochrání před deštěm, noční zvěří a jinou havětí. To už můžete spát rovnou pod širákem. Tudíž na místě je vzít si stan, však on vám ho někdo ochotně postaví a následně složí. Samozřejmě správná vodačka spí jedině ve spacáku!


Co se bude na vodě jíst?

Je jasné, že pokud snídáte cornflakes, nemůžete měnit na vodě své stravovací zvyky. A tak si kukuřičné lupínky směle přibalte a k nim pár krabic trvanlivého mléka, protože to vydrží úplně všechno, i když na něj bude pražit slunce od rána do večera. A rovněž se nevzdávejte ani svých oblíbených italských těstovin a kečupu, lihový vařič je za pouhé tři hodinky hravě zvládne.

Co se bude na vodě pít?

Staří mazáci vodáci střídají pití piva a vody, pivo pak konzumují hlavně v nočních hodinách, přesto na vodě můžete pít cokoliv i svůj milovaný pomerančový džus. Do lodi se vejde ledacos a byla by škoda toho nevyužít.


Co když bude pršet?

V případě deště vás uchrání jen kvalitní stan a pak se nabízí druhá alternativa a to strávit nečas v nějakém zastřešeném hostinci, kdy za zpěvu písní o dešti typu – Prší, prší – můžete šok z bouřky a jiných povětrnostních změn hravě překonat.


Jak se vodáci baví večer?

Zábava vodáků bývá individuální. Někteří rádi tráví večery u ohně, kdy s pomocí jedné melodie a kytary přehrají a zazpívají celý arzenál zpěvníku pro základní školy k velké nelibosti ostatních, přičemž sytost hlasů je přímo úměrná vypitému alkoholu. Jiní se zas rádi uchýlí do příslušného hostince, kde se opíjí pivem a rovněž zpívají. Role žen v těchto partách je utěšovatelská, či mateřská, nicméně má-li dívka zálusk na nějakého muže, po čtvrtém pivu přichází o sexuální naděje, neb objekt – muž padne do spacáku jak podťatý a nebohá dívčina se může koketně vyhihňávat třeba do rána, ale nebude jí to nic platné. Na břehy řek rovněž proniká „hulení“, tedy veskrze tráva. Bude-li vám nabídnuta, zvažte, zda váš žaludek snese pokračování po vodní cestě. Pokud jste však ostřílená konzumentka, nemůže vás jeden „prásk“ rozhodit.

Můžu si vzít na vodu sebou i potomstvo?

Děti označujeme za naději každého národa a radost každé rodiny, proto čím víc jich vezmete sebou, tím lépe. Nicméně je důležité si jich nevšímat, nahnat je do stanu, co nejpozději a zásadně je ubytovat vždy spolu hromadně a hlavně daleko od vás. Pak jim před spaním udělte pokyny jako – Pamatujte si, že ječením se ještě nic nevyřešilo, nebo – Buďte rádi, že máte stan, takový brouček jej nemá. To na ně bude zaručeně platit a vy můžete bezstarostně odkráčet do hospody. Na tábořištích se vyskytuje velké množství lidí a tak, i kdyby se náhodou některé z vašich dětí topilo, však on je někdo zachrání.





/Poznámka autorky – ráda bych poděkovala za inspiraci všem těm milým lidem, které jsem potkala během minulého týdne u řek Lužnice a Vltavy a díky nimž jsem pochopila, co to znamená být moderním vodákem/




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: basi - 25.8.2004 - 3:47

Poznámka k poznámce i k ...fejetonu? :)
Mám zkušenost s milými lidmi, vodačkami bez fénů a vodáky s jednou kytarou a více melodiemi pouze od Berounky, tak jen drobná připomínka:
..."faux paix" má být zřejmě faux pas, francouzský výraz pro náš trapas, čili společenské klopýtnutí...ale najde se v každém slovníku cizích slov
...je dobré si obléci ty nejúžasnější plavky jež vlastníme, ne "jenž"
A dotaz na autorku: Kterou z rolí si vybrala u Lužnice ona? Mateřskou utěšitelku nebo rozhihňanou koketku? :)


Od: Martina Bittnerová - 25.8.2004 - 10:07

Díky moc za upozornění, pěkně jsem se upsala, ale stane se.
Moje role u Lužnice? No já nebyla vodačka:-)


Od: desodores - 25.8.2004 - 12:25

basi ...mám rád češtinu ....ale štouroství typu "jenž" mně štve ....tak hele neché toho jasan ?


Od: basi - 25.8.2004 - 13:34

Desodores, připomínka bez zlého úmyslu není šťour
to je upozornění. Autorka to pochopila přesně, jak vyplývá z její reakce. Ty nejsi rád, když tě někdo upozorní na chybu, aby ses jí příště vyvaroval? Já ano, než ji v nevědomosti opakovat :)


Od: basi - 25.8.2004 - 13:34

šťour = šťourání ;)


Od: Jana - 26.8.2004 - 8:48

Tak tohle je ten smysl pro humor???:]]


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0387 s