Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak vydělávat na tom, co nás baví

13.05.2014   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak vydělávat na tom, co nás bavíNová publikace životního kouče Johna Williamse "Jak dělat, co vás baví, a dostat za to zaplaceno", kterou vydalo nakladatelství Grada Publishing, je motivační příručkou pro ty z nás, kteří setrvávají v práci, jež je nenaplňuje či dokonce odpuzuje.

Na dvou stech stránkách nás John Wiliams postupně vede k tomu, abychom si nejprve vyhlédli správný obor, ve kterém bychom mohli dosáhnout osobního uspokojení a následně úspěchu, dále rozebírá naše vnitřní zábrany a nakonec nám dává konkrétní rady na odstartování realizace našeho vysněného projektu. Autor sám to nazývá procesem, v němž se z dělníka stáváme hravcem. Celý proces přitom stojí na jednom společném základě: když děláme něco, co nás baví, děláme to dobře a přesvědčivě. A když něco děláme dobře, bude nám to vydělávat. Stejný princip razila společnost Apple a její zakladatel Steve Jobs. Nikdo by neměl zakládat společnost proto, aby vydělával peníze. Ale peníze vydělá, když založí společnost, aby vytvářel produkt.

John Williams v knize "Jak dělat, co vás baví, a dostat za o zaplaceno" s námi čtenáři rozebírá jednadvacet mýtů, které nám brání v tom, abychom skutečně dělali, co nás baví. Vždyť práce je způsobem, jak vyjádřit sám sebe, tak nač setrvávat v zaměstnání, kde jsme nespokojení? Williams nám ukazuje, jaké mýty nás drží při zemi. Domníváme se na příklad, že musíme mít předem přesně vypracovaný plán postupu, musíme mít všechno přesně a jasně promyšlené, každý detail. Ve skutečnosti se zbytečně utápíme detaily, stále jen plánujeme, ale nikdy nezačneme. Nejlepší je prostě začít, detaily můžeme doladit cestou. Důležitá je cesta, ne cíl. Na cestě se chceme cítit spokojeně a naplněně, ne až někdy potom, až dosáhneme výsledku. Tak proč neustále čekat na to, až se stane to či ono, až budeme mít dost peněz, dost promyšlený plán, dost času, všechno jsou to jen výmluvy člověka, který nikdy nic nezačne. Je třeba začít hned. A Williams nám poskytuje návod a mnoho příkladů jak, např. po drobných krůčkách.

První část publikace je věnována tomu, jak vůbec nalézt obor, ve kterém bychom chtěli a mohli dosáhnout úspěchu. Jedná se o jednoduché rady, u nichž budeme mít pocit, že ani nemohou fungovat. A to je právě také jeden z omylů. Když nám Williams na samém začátku radí, abychom si napsali na papír několik činností, které nás baví a u kterých zapomínáme na čas, je nutné to skutečně udělat – a pak se k tomu za den, dva, či týden zase vrátit. V mysli člověka probíhá mnohem více procesů, když si své myšlenky sepíše, než když o nich pouze přemýšlí. Vynořují se tak nové kontexty a s odstupem času nás často upoutají ty myšlenky, které bychom zavrhli, kdybychom se jimi zabývali jen v mysli. Vidět vše před sebou má zkrátka mnohem větší dopad. Pokud nás má tedy kniha k něčemu dovést, je třeba doporučovaný postup dodržet.

Celá kniha je logicky uspořádaná a je psaná laicky, lidově, s důrazem na praktičnost využití a nalezení psychické rovnováhy. Díky častému opakování hlavních myšlenek se dostane do krve, a tak věřím, že spousta lidí ji ocení a že má šanci díky ní obohatit svůj život. Už si tak nejsem jista tím, že by skutečně každý z nás mohl na základě doložených tipů a rad změnit pracovní pozici, přesto někdy stačí opravdu jen malý krůček k alespoň nějakému zlepšení a tato kniha rozhodně dává velkou naději a nabízí velké množství nápadů, jak to provést. Pokud tedy z nějakého důvodu nemůžeme opustit svou současnou práci, v níž jsme nespokojení, tato kniha nám minimálně pomůže zaktivizovat naši mysl, což může vést třeba i ke zlepšení naší pozice v současném zaměstnání. Jelikož budeme o své vysněné práci přemýšlet mnohem odvážněji než dosud, je také velmi pravděpodobné, že ji nakonec změníme. A co je jisté, že se budeme v něčem rozvíjet. Kdoví, možná nám to opravdu v budoucnosti přinese možnost nového výdělku.

Shrnutí hlavní myšlenky: Přestaňte se trápit tím, co byste měli dělat a jestli to zvládnete, ale jednoduše začněte. Dělejte to, co vás baví, hrajte si! Nečekejte na motivaci, ta se dostaví s prvním pokusem. Čím víc si budete hrát, tím víc vás to bude bavit. A čím víc budete dělat to, co vás baví, tím větší je šance, že si tím také budete vydělávat.

 

Jak dělat, co vás baví, a dostat za to zaplaceno
Williams John

Grada Publishing, dotisk 2013

obálka: palmiknihy.cz

 


 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0282 s