Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Paní Hemingwayová

01.07.2014   Julie Kolocová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Paní HemingwayováV prvním vydání na českém literárním trhu spatřila světlo světa kniha Američanky Naomi Woodové - Paní Hemingwayová. Tematicky zapadá k již vydaným publikacím, jako je například Frida, Pařížská manželka, Mona Lisa, Dáma ve zlatém a další.
Nyní se námětem stal život světově proslulého Hemingwaye, respektivě jeho čtyř manželek. Skvěle rozehraný tah nakladatelství METAFORA! 

Naomi Woodová patří k mladým americkým literárním autorům. Narodila se v New Yorku roku 1983. Po studiích na Cambridge a Východoanglické univerzitě se věnuje psaní profesně. V současné době žije v Londýně.

Přestože se o své knize zmiňuje jako o fikci, je z jejich řádků znát precizní příprava. Kroky samotného Hemingwaye, ale i jeho manželek jsou sice uměleckou fikcí, jenže perfektně propracovanou. Historický kontext, prostředí, životopisné údaje, to vše skvěle ukazuje dobu a život našich hlavních hrdinů. Spíše hrdinek. Jsou jimi manželky proslulého Hemingwaye. Díky autorčinu pečlivému studiu dokumentů třeba i v archivech vznikl poutavý a zcela jistě osobitý příběh, jehož základní osou není fikce, ale reálný život po boku spisovatelského génia, jakým bezesporu Hemingway byl. 
A že život vedle takového velikána nabyl snadný, román dokazuje. Přitom svěží stylistikou, ale hutným obsahem. Výsledkem je zdánlivě lehké čtení, působivé zejména pro ženy, vždyť ústy hrdinek mluví žena zkoušená manželským životem. Jenže za zdánlivou lehkostí na nás "vykukuje" spousta autobiografických údajů a silných myšlenek. Jsme vtaženi do příběhu, prožíváme nejdříve zklamání té první, posléze cítíme, jak těžce zkouší osud tu druhou při prožívání toho, co sama kdysi způsobila. A už je tu ta třetí a čtvrtá.


Každá z nich byla Hemingwayová. Každá z nich by jej ráda vlastnila. Hadley Richardsonová v něm viděla překrásného mladíčka. Tehdy jej ještě ve světě literátů neznali. Okouzloval ji svým úsměvem, bydleli v ošuntělém bytě a prý mu ve vlaku ztratila kufr s jeho rukopisy. Nikdy se nenašel.
Pauline Pfeiferová, všichni jí říkali Fife, a zpočátku byly ty dvě přítelkyně. Vlastně si k sobě našly znovu cestu, to když se objevila třetí, Martha Gellhornová. Láska Ernesta a Marthy vzplanula ve válečném &Spanělsku. Tou dobou už byl známý. Poslední, Mary Weishová, s ním byla do úplného konce.

Nenávist, vášeň, rozchody, láska, nevěra, to vše zde najdete, jako by knihu napsal sám život. 


Naomi Woodová
Paní Hemingwayová
vydalo nakladatelství METAFORA v roce 2014


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0401 s