Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


6 týdnů baroka v Plzeňském kraji – dosud neobjevený skrytý poklad

03.07.2014   Stanislav Polauf   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

6 týdnů baroka v Plzeňském kraji – dosud neobjevený skrytý pokladZápadní Čechy mohou nabídnout bezpočet krás. Jednou z jejich mnoha přitažlivých tváří je západočeské baroko. V jednom průvodců se dočtete: Jeďte se podívat na Plzeňsko – a utonete v baroku. České baroko je fenomén oceňovaný odborníky i kulturní veřejností v celé Evropě. A jedním z jeho významných ohnisek jsou právě západní Čechy. Sem přicházeli na konci třicetileté války umělci z celého světa, aby se podíleli na obnově válkou zpustošené krajiny a dali jí nový stavitelský a umělecký styl. Vedle kostelů, zámku a zámečků se baroko doslova vsáklo do krajiny a do duší jejích obyvatel. Proto najdete ještě dnes tolik křížků, kapliček, křížových cest, místních poutních kaplí, mlýnů či usedlostí.

Příležitostí k tomu, jak cílevědomě a systematicky představit ty největší skvosty veřejnosti umožňuje nyní projekt Plzeň – Evropské hlavní město kultury. Toto jedinečné kulturní dědictví, které formovali umělci zvučných jmen jako třeba otec Kryštof a syn Kilián Ignác Dientzenhoferovi či náš nejoriginálnější barokní architekt Jan Blažej Santini, bude představeno ve formě letního festivalu nazvaného 6 týdnů baroka. Z toho šest týdnů, jako „ochutnávku“ představí EHMK v letošním létě a v následním roce přibudou ještě další tři.

V letošním roce festival představí postupně od 3. července do 24. srpna přes šedesát nejdůležitějších památek a míst v šesti lokalitách a stane se tak nejrozsáhlejším festivalem barokní kultury u nás. „Vůbec poprvé v takové šíři a podobným zážitkovým způsobem představíme široké veřejnosti památkové skvosty z tohoto období, které jsou jedním z největších bohatství Plzeňského kraje, říká autorka celkového konceptu festivalu Kateřina Melenová ze společnosti Plzeň 2015 o.p.s. A dodává: „ Tento dosud neobjevený poklad je složité ukázat v celé souvislosti. “ Proto letošní festival je možno brát jako „ochutnávku“ toho nejlepšího, co západní Čechy mohou nabídnout.

První příležitost k „ochutnání“ baroka dostanou návštěvníci již ve čtvrtek 3. července na zámku v Nebílovech (viz foto), kde bude komponovaný večer barokních zábav doplněný symfonickým koncertem a vše bude zvršeno originálním ohňostrojem.
 



 
V tomto týdnu se zájemci mohou ještě podívat například do kostela sv. Jana Nepomuckého v Nepomuku, do barokní krajiny s tzv. venkovským barokem v okolí Spáleného Poříčí s barokním špejcharem či ke kapli sv.Vojtěcha (se zázračnou studánkou) ve Vrčeni, kde budete svědky bohoslužby a barokní pouti. Všude bude pestrý kulturní program a, jak připomíná Kateřina Melenová „nebude chybět ani znamenitá kuchyně.“
 
V dalších týdnech se od 10. července mohou návštěvníci podívat do klatovské oblasti, kde jistě poutají jezuitské katakomby či hrad Klenová. Poté bude týden vyhrazen Plánsku a Tachovsku, poté Stříbru a Konstantinovým Lázním (o Konstantinolázeňsku jsme v Rozhledně webmagazinu psali – viz http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=14063).

Od 14. srpna se program festivalu přesune do oblasti Plasy –  Kralovice – Radnice (cisterciácký klášter v Plasích a jeho Santiniho výzdova viz foto) a poslední týden proběhne na Manětínsku. Podrobný program najdou zájemci na www.plzen2015.cz/baroko.




 
Dejme ještě jednou slovo turistickému průvodci: „užasnete nad smělostí a genialitou Jana Blažeje Santiniho, stavitele nad druhé. Ohromující klášter v Kladrubech, nádherný cisterciácký konvent v Plasích, bělostný zámek v Manětíne – to všechno jsou barokní perly rozmařile rozhozené do Plzeňské pahorkatiny. A nemusí to být jen Santiniho stavby – barokní stopy tu objevíte na každém kroku a vždycky je to do kamene, štuku, plátna nebo notového papíru vykřičený cit a láska, rozmáchlé gesto vášnivé pokory.“

V rámci festivalu toto vše ožije koncerty mnoha známých interpretů, barokním divadlem, tanečními vystoupeními, ohňostroji i chutěmi. Přijměte pozvání.

Foto: plzen2015.cz, npn.cz, vylety.cz, archiweb.cz
 
 












Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0353 s