Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


NÁDHERNÉ TROSKY - Jess Walter

15.07.2014   Stanislav Polauf   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

NÁDHERNÉ TROSKY  - Jess Walter„Nejprodávanější román letošního roku v USA nabízí fascinující, mnohovrstevnatý příběh o lidských snech a jejich střetu s životní realitou,“ uvádí právě vycházející český překlad v pořadí šestého románu amerického spisovatele Jesse Waltera nakladatelství Argo. K úspěchu u čtenářů se přidal i velmi příznivý ohlas u kritiky a řada literárních, jichž se autorovi dostalo. 
Románový epos začíná v roce 1962 u malého ostrůvku kdesi v Itálii, kde naivní mladík Pasquale postavil hotýlek, v němž dosud ubytoval jediného hosta – veterána z druhé světové války Alvise Bendera, pokoušejícího se tu napsat knihu vzpomínek. Sem na nehostinné místo, kam můžete pouze lodí, příjíždí  krásná žena, herečka Dee Morayová údajně umírající na rakovinu. Fascinovaný Pasqualle se na první pohled zamiluje… 

A střih – jsme v nedávné současnosti v pracovně hollywoodského produkčního magnáta Michaela Deanea, jehož sláva je již za zenitem a jehož asistentka Claire marně hledá vhodný scénář k natočení dobrého filmu.
Svět lesklé slávy Hollywoodu a prostota italského pobřeží, všemi mastmi mazaný obchodník s prodejem filmových citů a skutečně citlivý prostý venkovan jen uvádějí složitý příběh a nabízí prostor pro další postavy, jejichž příběhy se navzájem protnou. Už odpovědi na první otázku – proč přijíždí „umírající herečka“ na kraj světa – se brzy čtenář dočká. A na scénu vstoupí Richard Burton v době, kdy točí s Elisabeth Taylorovou velkofilm Kleopatra. Už tehdy zhýralý, na alkoholu závislý milovník, právě na jih Itálie „odloží“ svoji milenku a herečku, jež by Taylorovou mohla zastínit.

To jsme ale pořád na počátku celé spleti příběhů, o nichž Walter píše. Stačí snad jen naznačit, že k tajemství roku 1962 se všichni aktéři znovu vrátí po mnoha letech, kdy Pasquale začne pátrat po osudech „zmizelé“ Dee a rozhodne se navštívit producenta Michaela. K tomu se druží několik dalších postav a jejich příběhů, jako třeba scénárista Shane Wheeler, nabízející svůj scénář a pro svoji znalost italštiny sloužící jako překladatel. Autor neváhá do knihy zapojit jak ukázky tohoto scénáře, tak i veteránovy válečné vzpomínky, později pak i první dějství hry, kterou kdesi v americkém maloměstě inscenuje syn Dee (nyní Debry) Pat. Když se seznámíme s hereččinými osudy po opuštění italského hotýlku a na scénu se dostane i její dospívající syn, hudebník, hledajícím své místo v životě, dojde k setkání všech a v závěrečné konfrontaci názorů i postojů, se odhalí sny a tužby jednotlivých postav a jejich postižení či deformace tvrdou realitou života.

Může se na první pohled zdát, že množství postav a dějů z různých časových období, vedou ke zbytečné spletitosti. Autor si skutečně vzal velké sousto, ale všechny peripetie zdárně rozplete. Ovšem za cenu, že charakterizace postav je mnohdy jen letmo načrtnutá, bez hlubší filozofie a ponoru do psychiky. Lze je několika slovy charakterizovat – přelétavý nevěrný alkoholik, cynický slávychtivý producent, naivní zamilovaný italský venkovan, zakomplexovaný válečný veterán, scénárista marně se snažící prorazit, šedá kacelářská myš snící o lepším místě, nadaná umělkyně  jejíž talent byl násilně zničen a její syn, který si rovněž musí uvědomit, že cesta k úspěchu a slávě není jednoduchá a není odvislá od toho co umíš.

Ovšem tahle jednoduchost má i svou kladnou stránku. Jak jinak je možno se kriticky podívat na zbytečně přebujelý hvězdný kult a jeho představitele, jak zvýraznit vliv peněz a bezostyšnou touhu po kariéře v Hollywoodu, jak popsat tužby mladé dívky a její dennodenní starosti, bezútěšnost nadaných umělců, marně se snažících prorazit a hledajících smysl života, jak popsat politování nad zmařeným životem a zplaněným talentem. Tyto (i další problémy) oscilují v knize a dávají prostor pro čtenářovy úvahy a názory.

 „Je to román o Itálii v šedesátých letech, nynějším Hollywoodu, tehdejším Hollywoodu, hudební scéně v Seattlu, Donnerově skupině amerických průkopníků, kteří při osídlování Divokého západu strávili krutou zimu v pohoří Sierra Nevada, druhé světové válce,“ vypočítává autor. „Hollywood tady funguje jako obrovské zrcadlo, chtěl jsem, aby se v něm charaktery postav odrážely.“
 
Jess Walter psal údajně knihu patnáct let a vložil do ní vlastní životní zážitky, které nasbíral jako novinář, autor i scénárista. Znalost prostředí, o němž píše, i lidí, které dobře poznal, jsou velké klady autora, jenž mezitím vydal dalších pět románů, jednu sbírku pov íádek a soubor esejí a jkehož dílo bylo přeloženo do 26 jazyků. Z jeho románů připravuje nakladatelství Argo ještě FINANČNÍ ŽIVOTY BÁSNÍKŮ.


Přestože román NÁDHERNÉ TROSKY zabírá časově pět dekád a střídavě se v něm podíváte do různých koutů světa, stane se po přečtení jednolitým celkem, který v mysli čtenáře zůstane nadlouho vryt. Walter je mistr popisu – možná ani ne tak postav, jako přírody a krajiny – italský ostrůvek tak, jak ho představuje, máte doslova před očima i s malebnými detaily. Kniha je tak současně mistrovským literárním dílem i čtivým příběhem. Čtenář, který často v knize hledá hlavní postavu s níž by se mohl ztotožnit a prožívat „její“ problémy, může střídavě „vstoupit“ do osudů několika uvedených postav a poznat tak mnohé jiné osudové peripetie a zákruty životů. Je to meditace o touze po slávě i po obyčejném životě, po lásce i uznání, po životním naplnění a problémech, které tomu brání.
*************************************************** 
NÁDHERNÉ TROSKY
Jess Walter
Z anglického originálu Beuatiful Ruins přeložil Petr &Stádler.
Vydalo nakladatelství Argo Praha v roce 2014.
  

  
 


 

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0326 s