Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


O MYŠÍCH A LIDECH – TV tip - film o štěstí a kruté realitě

25.07.2014   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

O MYŠÍCH A LIDECH – TV tip - film o štěstí a kruté realitěFilmový přepis stejnojmenného románu Johna Steinbecka. V hlavních rolích John Malkovich a Gary Sinise. Kalifornie třicátých let. Od farmy k farmě putuje nesourodá a přitom pevně spojená dvojice, která se nechá najímat na sezónní práce.  

Vůdčí osobností je bývalý kovboj George (Gary Sinise), který sice neoplývá silou, ale zato poskytuje ochranu svému kamarádovi Lenniemu (John Malkovich). Ten má síly za dva, ale o to méně rozumu. Ve své prostoduchosti je dětsky naivní Lennie zcela závislý na Georgovi od něhož si nechá vyprávět sny o lepším životě. Plánují si malou farmu, kde bude Lennie mít na starosti králíky. On totiž velice miluje všechno chlupaté a hebké, lhostejno zda jde o kočku, králíka či myšku. Rád je do omrzení hladí a protože není schopen ovládat svoji zvířecí sílu občas i uhladí. To by ještě nebyl ten hlavní problém, proč dvojice musí často utíkat z nějaké farmy a měnit působiště. Lennie také rád hladí dívčí sametové šaty i blonďaté vlasy jejich majitelky. Že si to dívka může vykládat jako pokus o znásilnění to je příčina stálých problémů, jimž by Gorge rád zabránil, ale často to není v jeho silách.

I na nové Tylerově farmě je zpočátku vše v poklidu. Až do doby kdy Lennie objeví, že i tady je mezi obyvateli mladá žena s krásnými lesklými vlasy. A to je již krůček k nezbytné tragédii…


Film je postaven na vynikajícícím hereckém výkonu Johna Malkoviche, jemuž jeho prostoduchost nemůžete nevěřit. Hraje svého „božího prosťáčka“ s dojímavostí a přesvědčivostí a dokáže postavě Lennieho vdechnout hřejivou lidskost. Georga ztvárnil sám režisér Gary Sinise a dokázal svoji roli uskromnit tak, aby vynikl impozantní výkon Johna Malkoviche. Sinise vypráví klasicky, neužívá vizuálních efektů ani si nehraje na velkého umělce. Zcela se podřídil stylu románu a vypráví čistými obrazy, v nichž ožívá kolorit farmářských usedlostí 30. let, těžká venkovská práce  a vztahy starousedlíků.

Dílo je zároveň metaforou, danou už názvem. Ten pochází z básně Roberta Burnse „…i nejlepší plány myší a lidí často ztroskotají…“  Sinisemu se podařilo spojit ošklivost života s krásou snu, lidské poslání se zvířecím údělem a vyjádřit tak přirozenou sounáležitost „vysokého“ i „nízkého“ v přírodě i ve společnosti.
 
Příběh má dramatičnost a postavy potřebnou psychologickou hloubku. V tom se Siniseův film liší od předchozí filmové adaptace Steinbeckova románu, kterou natočil v roce 1939 slavný režisér Lewis Milestone a v níž se v rolích Georgea a Lennieho představili Burgess Meredith a Lon Chaney jr.  Milestone jednoznačně preferoval sociálně kritický a politický pohled. 

I když mnozí diváci mohou příběh dvou přátel znát z různých divadel, kde je stále na repertoáru, zhlédnutí více než dvacet let starého snímku si určitě nenechají ujít. Film totiž patří k dílům, která přinášejí hluboký a veskrze lidský zážitek.
Foto: theafricom.com, movieclips.com, kinobanda.net, cinemaview.sk
***********************************************
O MY&SÍCH A LIDECH
(Of Mice and Men)
USA 1992, režie Gary Sinise
Uvádí ČT art ve čtvrtek 31.7. od 20,20 hodin






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1308 s