Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Site-specific projekt Kytice – Mezigenerační dialog

16.09.2014   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Site-specific projekt Kytice – Mezigenerační dialog Na Malostranském hřbitově zazní hudba Bohuslava Martinů a texty Karla Jaromíra Erbena
Společnost pro taneční a múzickou výchovu, Institut umění – Divadelní ústav a Nadace Bohuslava Martinů zvou na site specific projekt Kytice - Mezigenerační dialog. Projekt Kytice na hudbu Bohuslava Martinů a texty Františka Sušila a Karla Jaromíra Erbena v režii Evy Blažičkové představuje sugestivní výpověď dotýkající se věčně platných hodnot v životě člověka. Představení, které vzniklo v rámci Roku české hudby, bude k vidění ve dnech 14.–16. 9. 2014 od 21:00 na Malostranském hřbitově.

Taneční představení Kytice vzniklo z podnětu Aleše Březiny, ředitele Institutu Bohuslava Martinů, v rámci Roku české hudby 2014. Postupně, vzhledem k okolnostem, zcela proměnilo svůj charakter a ve spolupráci s Institutem umění vznikla verze site specific art, která je mimořádná svým existenciálním pojetím, volbou místa, realizací více generacemi tanečníků a užitím výtvarných objektů.


Rozhlasová kantáta Bohuslava Martinů Kytice z r. 1937 byla zpracována tanečně už mnohokrát, avšak většinou ve folkloristické inspiraci, i když u samotného Martinů téma přesahuje tento rozměr. Bohuslav Martinů vybral lidové texty ze sbírek Františka Sušila, který má rovněž v r. 2014 své výročí (*1804), a Karla Jaromíra Erbena. Osm střídavě se prolínajících vokálních a instrumentálních skladeb, které se pojí do dvojic (Předehra - Sestra travička, Selanka – Kravarky, Intráda - Milá nad rodinu, Koleda - Člověk a smrt), vypráví příběhy lásky, života a smrti.


Představení vzniklo v choreografii a režii Evy Blažíčkové, asistentkou režie je Dora Sulženko Hoštová, scénografii vytvořil Ivan Adam, light design Jan Beneš, kostýmy Lucia &Skandíková. Tančí: Dora Sulženko Hoštová, Dagmar Chaloupková, Radim Klásek, Zuzana Sýkorová a soubor tanečníků čtyř generací.


Představení využívá zvláštní atmosféry historického místa Malostranského hřbitova, který obvykle bývá uzavřen. V den premiéry představení, která proběhne 14. září, bude mimořádně otevřen návštěvníkům již od 9 hod. v rámci Dnu evropského dědictví.


Představení bude natáčeno pro sběrný dokument Roku české hudby 2014 Českou televizí v koprodukci s Institutem umění – Divadelním ústavem a samostatně také režisérkou a kameramankou Olgou &Spátovou.


Kapacita pietního místa je omezena na sto návštěvníků na představení.

Vstupenky lze zakoupit v síti TicketPro.


Vznik představení kromě koproducentů Institutu umění – Divadelního ústavu a Nadace Bohuslava Martinů finančně podpořil Magistrát hl. m. Prahy, Úřad městské části Prahy 5. Poděkování patří Olbramu Zoubkovi za laskavé zapůjčení soch, Správě pražských hřbitovů, Sdružení pro záchranu Malostranského hřbitova a Košířské farnosti.



Kytice – mezigenerační dialog

Taneční představení na hudbu B. Martinů

14.-16.9.2014, 21 hod., Malostranský hřbitov, Praha 5


Prolog festivalu Dny B. Martinů 2014

Site specific art

Choreografie&režie: Eva Blažíčková

Produkce: Společnost pro taneční a múzickou výchovu, Institut umění-Divadelní ústav, Nadace B. Martinů

V rámci Roku české hudby 2014 http://kytice.sitespecificart.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0407 s