Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


EINE KLEINE JAZZMUSIK – TV tip – Škvorecký tak trochu napůl

26.09.2014   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

EINE KLEINE JAZZMUSIK – TV tip – Škvorecký tak trochu napůlUž název českého televizního filmu režisérky Zuzany Zemanové odkazuje na dobu protektorátu Böhmen und Mähren. Jméno autora slavných Zbabělců Josefa &Skvoreckého zase může signalizovat, že hrdiny filmu budou mladí lidé. A ten jazz v názvu? Ten je – stejně jako ze Zbabělcích – předmětem zájmu tehdejších gymnazistů a to hned vedle primárního zaujetí dívčími vnadami, které byly určitě za protektorátu stejně lákavé jako dnes. 



Přeneseme se do fiktivního městečka Kostelce (Náchod) v roce 1941 a budeme svědky událostí kolem kratičké kariéry jedné studentské kapely, inspirované Louisem Armstrongem. V roli spolužáků, kteří přes oficiální dobový zákaz propadli kouzlu jazzových improvizací a připravují „veřejný“ koncert se objevují filmově neznámé tváře (snad s výjimkou Barbory Bobulové známé již z Nesmrtelné tety). Postavy Paddyho, Harýka či &Skvoreckého alter ega Dannyho Smiřického (Milan Tomeš, Petr Burian,  Petr &Stěpán) jsou jen lehce načrtnuty. Stejně tak málo, a možná by se dalo říci ledabyle, je vystižena dobová atmosféra strachu a mladistvého bouřliváctví. Odpor mladých lidí proti okupantům spíše tušíme, i když fandíme jejich recesi, s níž nepříznivé situaci vzdorují. Ta logicky mládí přísluší. Vždyť každá generace, nejen ta válečná, si vždy musela „svoji“ hudbu vyvzdorovat (vzpomeňme začátku rock´n´rollu a bigbeatu u nás). Je rovně nasnadě, že atmosféra bezstarostnosti mládí a tklivá jímavost jazzových sól nebude mít dlouhého trvání a že ji přerve tragický tón…

Film přes zjednodušení a až karikaturní zobrazení dospělých postav (Milan &Steindler, Miroslav Donutil, Karel Roden) si ze &Skvoreckého povídky přináší obdivné vyznání jazzové hudbě, která má silnou působivost a velkou moc nad totalitní mocí (proto ji všechny totality zakazovaly). Klasické jazzová hudba a užité dobové swingové melodie  jsou proto největším kladem filmu. Zuzana Zemanová, známá slibným debutem Příběh ´88 (ještě pod jménem Hojdová )a poetickým příběhem Hrad z písku, natočila kultivovanou podívanou, která však přes všechnu snahu ulpívá na povrchu. Téma zjevně chtělo „chlapskou“ režijní ruku. Přesto vás nenechá chladnými a dýchne na vás svěžím vzduchem revolty mládí i chytlavé hudby.

Vzpomenete-li na všechny přepisy &Svoreckého próz z poslední soby, pak vždy najdete –snad kromě Tankového praporu – jistá zjednodušení a zlehčení předlohy. Možná to tak nevadilo v Zločinu v dívčí škole, ale už je tím poznamenán Flirt se slečnou Stříbrnou a poté i pětidílný televizní cyklus Prima sezóna.

Zajímavá je geneze filmu EINE KLEINE JAZZMUSIK. Scénáriska Jana Knitlová a režisérka Zuzana Zemanová vyšli z krátké &Skvoreckého povídky , která pod názvem Slovo nevezmu zpět byla zařazena do nevydaného almanachu Jazz 58 a vyšla až v roce 1964 v knize Sedmiramenný svícen. Tuto povídku chtěl zfilmovat jako svůj debut Miloš Forman. Měl připraveno i několik verzí scénáře s pracovními názvy Noty v kufru či Kapela to vyhrála. Realizaci prý zabránil sám prezident Novotný protože se domníval, že půjde o zfilmování Zbabělců. To, že český film a čeští filmaři nenašli odvahu a sílu převést na filmové plátno nejslavnější a nejúdernější &Skvoreckého prózu Zbabělci je hříchem, který je těžko odpustitelný.
Foto: showbiz.cz, csfd.cz, allpopster.cz
*************************************
EINE KLEINE JAZZZ MUSIK
ČR 1996, režie Zuzana Zemanová,
uvádí ČT2 v úterý 30. září od 21,45 hodin


Blanka Bobulová (Zuzanka) a Petr &Stěpán (Danny)
 

Miroslav Donutil jako ředitel Czermak a Milan &Steindler jako katecheta Melounek


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0464 s