Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Střípky z historie - „Byla, jak mi bylo řečeno, světlovlasá, malá a kulatá

02.10.2014   Veronika Švarcová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Střípky z historie - „Byla, jak mi bylo řečeno, světlovlasá, malá a kulatáDne 27. března seděla v kočáře do francouzského Compiegne, kde měla přenocovat a setkat se s manželem. Nikdy jej neviděla osobně, měla strach a do Francie se netěšila. Měla k tomu důvod.
Velký malý císař se na příjezd mladé rakouské manželky řádně připravil. Dokonce zjistil u svého osobního lékaře Corvisarta, zda může ve svém věku ještě mít děti.  Aby vše vyzkoušel v  praxi, pořídil si milenku, dvorní dámu paní Mathis.
O kom je řeč? Kdo byl tím čekajícím a tou očekávanou? Nikdo menší než samotný antikrist, barbar i vojevůdce Napoleon a jeho nastávající, Marie Luisa.

V dubnu 1810 proběhl v zámku Saint-Cloud civilní sňatek Napoleona s Marií Luisou. Očekával je ještě druhý sňatek – církevní, a to den na to, 2. dubna 1810.
Problémy na sebe nenechaly dlouho čekat. Pozvání na něj přijala pouze polovina kardinálů, tedy čtrnáct. Důsledek Napoleonova jednání. To se stává, když panovník nechá papeže "bručet" v Savonně a kardinálové podléhají pouze vůli zavřeného.
A jak si odůvodnil Napoleon tak razantní krok k uvěznění hlavy církve? Prostě a jednoduše odmítl tehdy Pius II. anulovat sňatek s první císařovou ženou Josefínou.

Ale vraťme se zpátky k svatbě. Už samotný ceremoniál nezačal dobře. (obr.1)

Měl se konat v kostele Salon Carré. Nervózní Marie Luisa padala únavou pod těžkým korunovačním pláštěm a korunou, o níž řekla: „Byla tak strašně těžká, že jsem ji stěží unesla.“

K dovršení všeho Napoleonovy sestry a švagrové odmítly nést nevěstě vlečku: „Jedna se tvářila uraženě, druhá předstírala, že omdlévá, třetí plášť schválně upustila.“ V kapli uviděl císař místo čtrnácti kardinálů jen jedenáct. Pomstu si vychutnal. Původně chtěl Napoleon ve strašlivé zlosti nepřítomné kardinály zastřelit. Nakonec jim zakázal nosit purpur, museli se vzdát svých statků a byli vypovězeni ze země. 

Napoleon toužil po synovi. Přes všechnu zálibu ve své mladé ženě, zůstal i nadále panovačný, žárlivý.  Sice nebyla Marie Luisa prototypem tehdejší krásy, sám Metternich o ni prohlásil, že se líbit Napoleonovi prostě musí už „pro dobrotu, mírnost a prostotu“. „Na pohled je spíš ošklivá než krásná, ale má velmi pěknou postavu, a když ji trochu upravíme a nakadeříme, bude vypadat docela dobře.“ Přesto existují záznamy, které vypovídají i o náklonosti manžela k Luise. „Byla, jak mi bylo řečeno, světlovlasá, malá a kulatá a už trochu odkvetlá. Její milenec za ní leze vikýřem,“ poznamenal k tomu poslanec Cécile de Girardin.

První dny v Paříži nebyly pro Marii Luisu snadné. Oblíbená Josefína zůstávala ještě v povědomí ostatních a mlaďounká dívka zdaleka neměla její šarm. Luisinu chuť k milování si Napoleon zaměňoval za lásku, té k němu ale Marie Luisa zas tolik necítila. Napoleon se jí velice věnoval a téměř se od ní nehnul. Jeho štěstí dostoupilo vrcholu, když se dozvěděl, že čeká dítě. Po únavném porodu spatřil světlo světa jediný Napoleon II. zvaný Orlík. (obr.2)

Vojenské štěstí mělo Napoleona brzy opustit známým tažením do Ruska. Prohrával jednu bitvu za druhou. Po vynucené abdikaci neměla Marie Luisa se synkem v úmyslu doprovázet Napoleona do exilu. Když vyhověla svému otci a vrátila se do Vídně, zpřetrhala veškeré styky s Napoleonem. Přestože nebyla zpočátku ve Francii akceptovaná, loučila se s ní těžko. 

A jak skončila Luisa a Napoleon? Marie Luisa "dostala" od vídeňského dvora 
Parmské vévodství. Orlíka nechala ve Vídni. Jak to bylo v dobře vychované společnosti zvykem, průvodcem po všech cestách se stal hrabě Adam z Neippergu, který se všemožně snažil, aby na Napoleona jednou provždy zapomněla. A úspěšně. Jejich vztah, který byl v Parmě veřejným tajemstvím, nezůstal bez následků. Postupně z něj vzešly dvě děti. Jenom Orlík trpěl, matka měla jiný život a on zůstával sám  pouze s příbuznými. Nebyl mu dopřán dlouhý život – zemřel v pouhých 21 letech, jeho matka, kterou nadevše miloval, přijela jen pár hodin před jeho smrtí.

Marie Luisa po smrti Adama z Neippergu uzavřela ještě jeden sňatek. Jejím manželem se stal o hodně mladší, ale pro mladou ženu nudný hrabě Charles-René de Bombelles.
Napoleon sužován bolestí a křečovými záchvaty zemřel v podvečer 5. května 1821 v 17:49 hodin ve věku jednapadesáti let ve vyhnanství.



 
Kdo by se přece jenom rád dozvěděl více, nejenom o tomto "francouzsko-rakouském páru", může zalistovat v novince nakladatelství Ikar " MILOSTNÉ SKANDÁLY V DOMĚ HABSBURKŮ". 
Příjemně napsaná kniha je již několikátou v celé řadě historicky laděných publikací z Ikaru. 
Pod tíhou všech knih s množstvím termínů, je tento způsob pojetí historie velmi čtivý, nenásilný a srozumitelný.
Napoleon a Marie Luisa je pouze jednou z kapitol, které tvoří celek. Většina milostných vzplanutí pochází již z dob, kdy se archiválie a záznamy objevovaly ve větším množství, a tak můžeme hltat veškeré podrobnosti.
Přesto si autorka udržela zdravý nadhled a nezabředla na pole bulváru a skandálů. Vkusně napsaná kniha pro nadcházející podzimní večery.

Anotace knihy:
Být členem habsburského rodu znamenalo požívat úcty a vážnosti, získat nejlepší výchovu i vzdělání. Zatímco synové byli často předurčeni ke kariéře ve vojsku, dcery byly provdávány podle politického kalkulu. Mnoho členů císařského domu se sklonilo před diktátem panovnického trůnu, sloužilo v dalekých posádkách habsburské říše, bralo si nemilované partnery a naplňovalo chtě nechtě své reprezentační povinnosti. Existovala však celá řada Výsostí, které se vzepřely konzervativním zákonům, chtěly žít podle vlastních představ a daly přednost srdci před konvencemi.Tak tomu bylo s amitié amoureuse mezi arcivévodkyní Marií Kristinou a její švagrovou Isabellou Parmskou, stejně jako v případě lásky císařské dcery Marie Luisy, provdané za Napoleona, k jejímu průvodci na cestách hraběti Neippergovi a rovněž u arcivévodů, kteří se z lásky oženili se stavovsky nevhodnými ženami, čímž přišli o své tituly a nároky a stali se obyčejnými občany


MILOSTNÉ SKANDÁLY V DOMĚ HABSBURKŮ
Hanne Egghardtová
Ikar, 2014



 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.3344 s