Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dobrou svatojánskou chuť!

22.10.2014   Stanislava Adámková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dobrou svatojánskou chuť!„Být ženou, vládkyní krbu, vyžaduje mnohem víc než vařit.“ Tato krásná a především pravdivá věta utkví v paměti snad každému, který už alespoň jednou zavítal na blog „Kuchařka ze Svatojánu“ Evy Francové.
Není to tak dávno, co jsem shodou náhod (při hledání receptu na opravdu dobrý makový koláč) zavítala na Evin blog, který se těší velké oblibě čtenářek (a jistě i čtenářů).

Přiznám se, že v to pozdní letní odpoledne už na ten makový koláč nedošlo. Jakmile jsem začala projíždět autorčiny recepty a následně se „pustila“ i do virtuální prohlídky jejího bydlení ve Svatojánském újezdu nedaleko Jičína, nemohla jsem se odtrhnout a nějaký koláč, který byl hlavním důvodem návštěvy onoho blogu, se mi v tu ránu vykouřil z paměti. Blog paní Francové není pouze o vaření, je to především místo plné klidu, pohody a ryzí radosti – TAKOVÉ, které nenavštívíte jednou, TAKOVÉ, u kterého budete bedlivě sledovat nový příspěvek, TAKOVÉ, které vás pohladí nejenom na jazyku, ale i na duši… a přesně takovou „oázou“ klidu a dobrého jídla je i knížka Kuchařka ze Svatojánu, která aktuálně zdobí pulty všech dobrých knihkupectví.
 
Kam až má paměť sahá, až do této chvíle se mi do rukou nedostala kuchařka, ve které se snoubí dobré jídlo s krásným příběhem jedné rodiny, která dala přednost životu v přírodě před tím ve městě.
S láskou k přírodě… Touto jednoduchou větou s hlubokým významem bych shrnula Kuchařku ze Svatojánu. Láska a cit k přírodě, úcta k životu a především báječné recepty inspirované přírodou – to jsou stěžejní sloupy kuchařky Evy Francové. Milé čtenářky, milí čtenáři, dáváte-li přednost zdravým a chutným receptům před rychlým občerstvením a umělými náhražkami, jste tu správně. S Kuchařkou ze Svatojánu vám to půjde jedna báseň. Milovníky masa kuchařka asi moc nepotěší, ale kdoví, třeba i právě vás zaujme příběh vegetariánské svíčkové a bramborových knedlíků s rostlinnou uzeninou – zkrátka jak se říká: „Neohrnuj nos, když jsi to ještě neochutnal.“
 
A co si pro vás autorka přichystala?
Kuchařka je rozdělena do sedmi hlavních kapitol. V té první se zastavíme o trochu déle a připravíme si chutnou a vydatnou polévku. Cuketová, bramborová, zelná či svatojánská? Každému chutná něco jiného, ale každý si jistě vybere.
 
„Co budu dneska vařit?“ Furt ty samé recepty, chtělo by to něco nového. Nezdá se vám to povědomé? A nechtěli byste zkusit třeba takovou pizzu s mozarellou, rizoto na různé způsoby nebo pivní halušky? V této kuchařce na vás čekají jednoduchá i na přípravu složitější hlavní jídla.
 
Na své si přijdou i příznivci rozmanitých salátů plných vitamínů. Zvláště u této pochoutky autorka podotýká: „Snažím se denně nějaký salát udělat, protože alespoň polovina veškerého jídla by měla sestávat ze syrové zeleniny.“
 
Voňavému domácímu chlebu s křupavou kůrčičkou nebo poctivým houstičkám by neodolal snad nikdo. I pro recepty na domácí pečivo se místo najde. Upečte si bramborové preclíky k polévce, zakousněte se do ještě teplého chleba namazaného medem nebo si zadělejte na celozrnné rohlíčky.
 
Máte rádi pomazánky? Co byste řekli na takovou pohankovou, kvasnicovou s tofu nebo mrkvovou? Vše záleží na vás, na vaší chuti!
 
Ani na milovníky sladkého autorka neopomněla. A právě v této kapitole se máte opravdu na co těšit. Ovesná kaše s ovocem nebo kynutá dvoubarevná bábovka? V kapitole „Moučníky“ si na své přijde opravdu, ale opravdu každý. Najdou se zde recepty na lehké ovocné koláče, osvěžující domácí zmrzlinu, vynikající sušenky, ale i na klasické české buchty či tvarohovou vánočku.

Tak to bychom měli – polévka uvařená, hlavní jídlo se už servíruje, salátek stačí už jen dochutit, houstičky se na nás usmívají z ošatky a zbývá nám už jenom ušlehat krém na mrkvové řezy. No nevypadá to báječně? Kuchařka ze Svatojánu rozhodně báječná je. A aby toho ještě nebylo málo, autorka si pro nás připravila ještě jednu „doplňkovou“ kapitolu „Co si můžeme doma udělat sami“. Tak v této kapitole jsem si listovala hodně dlouho. Recepty na domácí sýr, pomazánkové máslo, jogurt či pampeliškový med mluví za vše. A když se k tomu přidají i „zkrášlovací recepty“ na deodorant, parfém či pleťový olej, to už si tuplem nemůžete nechat ujít.

Celá knížka je velmi zajímavě a především kvalitně graficky zpracovaná.  Všechny recepty obsahují přesný rozpis surovin, postup je srozumitelně popsán krok za krokem a samozřejmostí jsou i fotografie jídel. Kuchařka je mj. doplněna i o fotografie autorčina bydlení, tudíž si můžete udělat obrázek o tom, jak to v takové „oáze“ asi vypadá.
Jak jsem již několikrát uvedla, pro mě byla Kuchařka ze Svatojánu jakousi oázou klidu a dobrého jídla. Každou kapitolu provázel nějaký příběh – povídání o autorčině rodině, její lásce k přírodě anebo o jídle samotném. A právě z každého toho povídání jsem si odnesla nějakou radu i moudro. Pokaždé jsem – ač to byl třeba malý odstavec – našla něco, co mě přimělo k zamyšlení.
 
Toužíte-li po kuchyni inspirované přírodou a navíc s dobrým počtením, doporučuji právě kuchařku Evy Francové. Jsem si jistá, že vás nezklame. Pro mě je to jedna z mála kuchařek, která je psaná s upřímnou láskou… asi takhle:
Být ženou znamená dávat a udržovat život v mnoha pohledech. Zahřívat svou rodinu ohněm v kamnech i bezpodmínečnou láskou. Být opěrným sloupem, laskavou jistotou, která trvá bez ohledu na zmatek tam venku. Zdaleka nejde jen o jídlo, ale i k němu je třeba přistupovat vědomě. Dobře uvařit neznamená jen se chutně najíst, „dobře“ by mělo být nejen na jazyku, ale v celém těle, mysli, na Zemi.

Autorka: Eva Francová
Žánr: kuchařka
Nakladatel: Motto
Rok vydání: 2014
Počet stran: 256
Vazba: vázaná



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0369 s