Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


NAOSTRO!

04.11.2014   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

NAOSTRO!Ve dnech 4. – 8. listopadu 2014 se v Divadle Na zábradlí a Divadle Na Prádle uskuteční druhý ročník festivalu maďarského divadla Naostro. Přehlídka se zaměřuje na současnou dramatiku a letos představí dva oceňované maďarské divadelníky: Bélu Pintéra, jehož inscenace jsou pravidelně zvány na festival Divadlo v Plzni, a Andráse Vinnaiho, který se svou mimořádnou adaptací Kafkova Procesu hostoval v Plzni, Praze a Brně. Během festivalu proběhne křest výboru z dramatického díla Bély Pintéra, který vydává Institut umění – Divadelní ústav v rámci ediční řady Současná hra. Slavnostní prezentace publikace Tři hry Bély Pintéra se za účasti autora uskuteční v pátek 7. listopadu 2014 od 19.00 hod. v Divadle Na zábradlí.    

Druhý listopadový týden bude ve znamení maďarského jazyka, ostré domácí pálenky a provokativních her. Hlavním hostem druhého ročníku je Béla Pintér, dramatik, režisér a herec v jedné osobě. Ve spolupráci s Divadlem Na zábradlí je připraven komponovaný večer, na kterém uvede režisér Jan Mikulášek scénické čtení Pintérovy hry Naše tajemství. „Před pár týdny získal Béla Pintér dvě ceny kritiků: za nejlepší inscenaci sezony a za nejlepší maďarskou hru. Reprízy Našich tajemství jsou měsíce dopředu vyprodané a atmosféra v hledišti strhující. Přitom nejde o žádný bulvárně laděný kousek, ale o značně ironickou reflexi života v komunistickém režimu.
Společná minulost je jedna z věcí, která nás s Maďary spojuje, a pro diváky bude určitě zajímavé seznámit se s formami maďarského disentu nebo s důvody spolupráce s tajnou policií,“ uvádí dramaturgyně festivalu Lucie Málková. 
Institut umění – Divadelní ústav vydává ve spolupráci se spolkem Divadlo Unlimited a za podpory Petőfi Irodalmi Múzeum a Hungarian Books and Translations Office pod názvem Tři hry výbor z Pintérova dramatického díla. Titul vychází jako čtyřicátý devátý svazek ediční řady Současná hra a obsahuje texty Královna zákusků (přeložili Jan Čumlivski, Gertrud Mária Korpič), &Spína (přeložil Jiří Zeman) a Naše tajemství (přeložila Tatiana Notinová). Publikace dále doplňuje stať od maďarské teatroložky Andrey Tompy. Křtu se účastní Béla Pintér, jenž společně s herečkou a dramaturgyní Évou Enyédi a maďarským kritikem a pedagogem Tamásem Jászayem bude diskutovat nejen o své tvorbě, ale také o stavu maďarského nezávislého divadla nebo o současné politické situaci. Diskuzi moderuje redaktor časopisu Svět a divadlo Jakub &Skorpil. 

Festival Naostro je bienální přehlídka, kterou pořádá spolek Divadlo Unlimited. Ten se programově zaměřuje na současnou dramatiku a v posledních letech zejména na česko-maďarskou kulturní výměnu. Recipročně organizuje festival českého divadla v Budapešti, jehož první ročník se odehrál v květnu minulého roku v Divadle Józsefa Katony. Projekt podpořily Magistrát hl. m. Prahy, Státní fond kultury České republiky a Nadace život umělce.
 
Béla Pintér: Tři hry
Z maďarských originálů přeložili Jan Čumlivski, Gertrud Mária Korpič, Tatiana Notinová a Jiří Zeman. Doslov napsala Andrea Tompa.

Program festivalu Naostro
 
4.11. v 19.30
Divadlo Na Prádle
 
ANDRÁS VINNAI: SEXUÁLNÍ SVĚT MUŽŮ
Autorské představení s prvky kabaretu a grotesky o temných zákoutích mužské duše
 
V maďarštině, s českými titulky. Po skončení představení proběhne beseda s autorem.
 
7.11.  v 19.00
Divadlo Na zábradlí – pruhovaný sál
 
NA&SE TAJEMSTVÍ  (aneb O čem se píše v Maďarsku)
Scénické čtení * Křest knihy * Debata s autorem
 
V maďarštině a češtině, simultánně tlumočeno
 
8.11. v 11.00
Divadlo Na zábradlí - Eliadova knihovna
 
ANDRÁS BÁTKY: BAZSÓ A BORKA
Loutkové představení s živou hudbou pro děti od 4 let
 
V maďarštině, s českými titulky.




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0285 s