Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


HORŠÍ UŽ TO NEBUDE – TV tip – zabijte hlavního hrdinu

28.11.2014   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

HORŠÍ UŽ TO NEBUDE – TV tip – zabijte hlavního hrdinuNevěřte titulu – vždy by to mohlo být horší. Hlavně pro nenápadného hlavního hrdinu, který najednou zjistí, že někdo manipuluje s jeho životem. Americká fantastická komedie vychází z výborného scénáristického nápadu a, jak brzy divák pozná, autoři zamíchali  karty osudů opravdu důkladně. Ani chvíli nevíte, zda filmový hrdina žije skutečný život nebo je jen fiktivní vymyšlenou postavou.


Začněme ale od začátku. Hlavní postava Harold Crick (Will Ferrell) je vyšším úředníkem daňového úřadu „berňáku.“ Je to osamělý suchar přesně dodržující pracovní dobu i léty nacvičené neměnné rituály - třeba ulici přechází stejným počtem kroků a pod stejnými úhly nebo jablko sní každý den přesně v určenou chvíli. Určitě to není postava pro drama či dokonce komedii. Ale v jeho nudném životě se najednou začnou dít věci - jednoho dne se mu v hlavě ozve krásný ženský hlas a přesně mu komentuje vše, co právě dělá. To by vyvedlo z míry každého. Nezbláznil se náhodou? Nejde o začínající schizofrenii?

Harold nejprve navštíví psychiatra dr. Caylyho (Tom Hulce) a poté literárního vědce prof. Hilberta (Dustin Hoffman - viz foto). Ten zjistí, že krásný hlas patří spisovatelce Karen Eiffelové (Emma Thompsonová) bydlící nedaleko a právě prožívající tvůrčí krizi. Kniha, kterou s obtížemi píše je právě o Haroldu Crickovi. Ovšem o skutečném Heroldu Crickovi nemá spisovatelka ani tušení. A právě přemýšlí, jakou smrtí by ho sprovodila ze světa…
Zatímco literární vědec chce rozsoudit, zda jde o komedii nebo tragédii, Harold se začíná strachovat a začne autorku románu „jeho“ života hledat. Kolize fikce a reality na sebe nenechá dlouho čekat a Harold bude bojovat o svůj život – románový i skutečný. Do toho se ještě bláznivě zamiluje do anarchistické pekařky a notorické neplatičky daní Any (Maggie Gyllenhaalová - viz foto v závěru). Jak z toho vyjde?

Reklamní slogan distributora říká, že „Harold není ještě připraven zemřít.“ V jedné z kritik se dočtete, že „bojuje o svůj život tak, že ho začne žít.“ Dodejme jen, že dějových zvratů se dočkáte v této inteligentní komedii požehnaně, komických prvků rovněž.

Podíváme-li se po faktech pak musíme zmínit skutečnost, že scénář je druhým dílem začínajícího (a jak se ukazuje) nadějného scénáristy Zacha Helma. Inspiraci pro setkání literární postavy s autorem našel u španělského filozofa a spisovatele Miguela de Unamuna (román MLHA  z roku 1914). I obrazové řešení (kamera Roberto Schaefer) je inspirováno – tentokrát filmovou klasikou - Tatiho filmem PLAYTIME. Mluvilo se i o znacích ze svérázných filmů Charlie Kaufmana a Michela Gondryho s trochou přídavku humoru stylu Woody Allena.

Mimořádně kvalitní jsou herecké výkony – hlavně překvapuje Will Ferrell (VÁNOČNÍ SKŘÍTEK, BENGA V NESNÁZÍCH, VOLTE MĚ!) v hlavní roli. Tento spíše hrubozrnný komik musel silně omezit své vyjadřovací prostředky – hraje téměř bez mimiky, bez gest – připomene Bustera Katona (Friga). To je ovšem zcela v duchu vyjadřované postavy.

Původní název STRANGER THAN FICTION vychází z citátu Marka Twaina: „Pravda je horší než fikce,…protože fikce se musí držet daných možností, pravda ne.“ Inteligentní, romantická i „smutná“komedie natočená – podle režiséra Marca Forstera „ s duší a srdcem“ pojednává o absurditě života a o jeho nástrahách, které však nesmí být překážkou v tom, prožít život naplno.
Foto: filmaster.pl, frontapage.fok.nl, novinky.cz
****************************************
HOR&SÍ UŽ TO NEBUDE
(Stranger Than Fiction), USA 2006, režie Marc Forster.
Uvidíte v pondělí 1.12. od 21,15 hodin na Barrandově





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0412 s