Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kdo tvrdí, že etiketa a špionáž nemohou jít ruku v ruce?

03.12.2014   Kateřina Müllerová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kdo tvrdí, že etiketa a špionáž nemohou jít ruku v ruce?Jedna věc je naučit se správně dělat pukrle a něco docela jiného je, umět přitom vrhat nožem. Vítejte v Penzionátu mademoiselle Geraldiny, určenému ke kvalitní přípravě mladých dívek.

Čtrnáctiletá Sofronie Angelina Temminnicková se nikdy nechovala jako pravá dáma. Lépe než pukrle jí vždycky šlo lezení po stromech a rozebírání a zkoumání různých strojů. Třeba kuchyňský výtah, panečku, to je stroj. Navíc starší sourozenci Sofronii velmi dobře vyškolili, pokud mezi nimi chtěla uspět, musela být velmi vynalézavá. A právě kvůli svým společenským přešlapům se Sofronie dostala do Penzionátu mademoiselle Geraldiny. Z Penzionátu by měla vyjít nejen jako zasnoubená dívka, ale hlavně jako pravá dáma.

Sofronie ale již brzy zjišťuje, že Penzionát zase není tak obyčejný, jak se zdá. Nejen že sídlí v obrovské vzducholodi, jež se pohybuje nad blaty. Ale ze země ji hlídá vlkodlak. A jeden z učitelů je upír. Sofronie už tuší, že ji tady rozhodně nečeká jen výuka tance, kreslení, hudby a oblékání. Kdyby jen předem věděla, jak velké dobrodružství ji čeká. Nejen že si užije spousty srandy, ale také musí odhalit jedno velké spiknutí plné Pístů, Piklounů, vzducholapků a kotelníků.

 
„Kdo si myslíš, že jsi? Bezvýznamný nováček. Nejsi ničím výjimečná. Nejsi nijak dobrá. Jsi na sebe, a na to, že jsi zachránila kočár, pyšná? No, já jsem se o tvou pomoc neprosila! Já jsem nejlepší studentka a tohle je moje absolventská mise. Dali mi za úkol přivést tři hloupá děcka.“  Str.38

Gail Carrigerová je pseudonym americké spisovatelky a archeoložky zaměřené na podžánr sci-fi a fantasy literatury steampunk. Skutečné jméno autorky je Tofa Borregaard. Trochu jiný penzionát není první sérií úspěšné autorky, několik knih již na svém kontě má a všechny je spojuje právě steampunk. To je žánr zaměřený na technologii a páru, jenž se odehrává v alternativní historii nebo sci-fi realitě a budoucnosti. A jeho vliv se promítá i do módy.

Série Trochu jiný penzionát se odehrává v alternativní historii a připomíná nám nejvíce přelom 19. století, kdy ženy nosily velké róby se spoustou spodniček. Velký důraz se klade na etiketu, ženy musí být poslušné, ovšem pro získání špionské praxe se v dívkách podporuje i lhaní, vykrucování a vynalézavost. Díky tomu se Sofronie setkává s výukou typu - jak omdlít a přitom si nepomačkat sukně. Jediné čeho se Sofronie děsí, je vražda. Bojí se, že nezvládne někoho zabít. Ale jinak je učiteli velmi vychvalována, je opravdu šikovná a vynalézavá a je vidět, že dosavadní školení od sourozenců dostala pořádné. Navíc jako hlavní hrdinku si ji rychle oblíbíte. I ostatní postavy vám více či méně přirostou k srdci. Každá z dívek je jiná a originální a i mezi učiteli se brzy skvěle orientujete, a tak nehrozí, že byste se v ději ztráceli.

Pára a technologie jsou tady zastoupeny v dopravních prostředcích, jako jsou vzducholodě. Pomocí nich se nepřepravuje jen Penzionát, ale i vzducholapkové – vzdušní zloději. Dále se v příběhu setkáváme s mechanickými pomocníky, stroji, které si můžete představit jako roboty, jenž jezdí po kolejích zabudovaných v zemi a na živu je udržuje uhlí, které konzumují, spalují v kotli a vylučují z těla pomocí páry a popela.

 
Mlha se rozestoupila a poslední paprsky slunce ozářily Penzionát mademoiselle Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek. Ne, škola se nepohybovala po blatech na stovkách malých nožiček. V celé své majestátnosti se vznášela nad nimi.  Str. 44

Etiketa a špionáž je velmi povedeným prvním dílem série, jež čtenáře vtipně seznamuje se žánrem steampunk. Mladé čtenáře jistě nadchne spousta dobrodružství, které Sofronie se svými přáteli zažije, ale i starší čtenáři by si v knize přišli na své. Gail Carrigerová píše velmi poutavým stylem, a tak je možné, že po dočtení zjistíte, že jste pročetli celou noc a chcete ihned další díl, jenž vyšel pod názvem Úklony a úklady.

Etiketa a špionáž, Gail Cariggerová
CooBoo, 2014
288 stran




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0295 s