Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pavel Zuna: Slavné dny

06.12.2014   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pavel Zuna: Slavné dny

Nová kniha "SLAVNÉ DNY" vychází ze stejnojmenného publicistického pořadu, který od roku 2010 vysílá internetová televize Stream.cz. Podtitul knihy "50+2 příběhy, které psaly historii" nás informuje o počtu významných událostí, se kterými nás seznamuje. Tento číselný údaj ne náhodou odpovídá počtu týdnů v roce. 

Každý z uvedených příběhů se odehrál nebo má styčný milník v jednom z týdnů, který zde zastupuje, jež je v knize rovnoměrně zastoupen celý kalendářní rok. Existují však dvě výjimky, které toto striktní pravidlo porušily, čímž se vysvětluje to číselné odtržení dvojky. 50+2 říká název a vtipně tak čtenáře provokuje k podnícení zájmu. 

Autorem Slavných dnů, jež jsou na trhu úplnou novinkou (vyšly 24.11.2014), je známý moderátor a redaktor Pavel Zuna, který však v samém úvodu knihy zmiňuje velký podíl dvou dalších reportérů, Andrey Maloveczké a Martina Krušiny. Všichni tři redaktoři tvořili podklady pro obrazové reportáže, ze kterých texty v knize vycházejí.

Publikace plná historických zajímavostí zaujme již obálkou, na níž se v kontextu s podtitulem nachází dvaapadesát průzorů, jimiž zespoda prosvítá první strana knihy s fotografiemi z jednotlivých událostí. Z dálky to působí, jako by na obálce bylo dvaapadesát obličejů. I díky tomuto efektu vytvořenému proděravěním koleček zřejmě nakladatel nezvolil pevnou vazbu knihy. Odpůrci měkkých brožovaných vazeb budou jistě protestovat, přesto se domnívám, že díky své masitosti je tvarová přizpůsobivost knihy daná tímto typem vazby velmi příhodná. Publikace se velmi dobře drží v ruce či v leže na břiše, aniž by zbytečně tížila. Doufejme, že vydrží i dlouhé listování spojené s přehýbáním hřbetu. Na typu vazby jistě nezáleží tolik jako na kvalitě zpracování. 

Obsahem Slavných dnů je popis dvaapadesáti historických událostí z celého světa, které jsou často obecně známé, přesto nás mohou překvapit některé nové  detaily či spojitosti (dobytí Mont Everestu, atentát na J.F. Kennedyho, smrt Jana Palacha, průběh španělské chřipky, zkáza vzducholodi Hindenburg). U sympaticky sestavených textů, které se vyznačují stručností a konkrétností, samozřejmě nechybí fotografie. Kniha tak značně konkuruje zmiňovaným obrazovým reportážím vysílaným na Stream.cz, přestože každý z těchto způsobů komunikace je něčím výhodný. V případě knihy najdou konečně cestu k těmto cenným reportážím také jedinci, nejčastěji důchodového věku, kteří nemají běžně přístup k internetu. Na své si však přijdou všichni knihomolové a milovníci literatury faktu i historie.

Jelikož se popisované události týkají různých oborů, najde si tu opravdu každý něco. Věřím ale, že i když čtenář začne tím, co ho nejvíc zajímá, díky čtivému stylu a poutavým detailům nakonec zvědavě shltne knihu celou. Jedná se totiž o inteligentní čtení, které je zábavné i poučné zároveň.


Pavel Zuna, Slavné dny: 50+2 příběhy, které psaly historii
Kniha Zlín, 2014

Obálka: www.knihazlin.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Schmied Jan - 7.2.2015 - 16:58

Slavné dny : Konec komunismu v SSSR
Vážený p. Zuno,
přeji Vám mnoho úspěchů a co nejobjektivnějších, originálních informačních zdrojů při koncipování série dokumentárních pořadů Slavné dny.
Mnohé prefabrikované mýty o SSSR se snažíte uvést do historických souvislostí. Jednu z nich bych chtěl právě dnes uvést do souvislosti s krutostí Stalina k Ukrajině, jak zazněla z Vaší epizody. Na Novinkách .cz pod Vaším odkazem na tuto epizodu se nacházel výtah z německého časopisu Focus s reportáží přímo mezi bojovníky Pravého sektoru. Když upustíme od toho, zda jsou či nejsou neonacisty, tak závěr reportáže, přinášející slova jednoho z vůdců, jakési Oleny,!"pro zachování čistoty ukrajinské krve je potřeba Rusy střílet jako zajíce" myslím, že v souvislosti s historickými banderovci, ss divizí krymských Tatarů a Tichým Donem se jeví tato krutost jinak, než jsme schopni ji my zde v Evropě pochopitv příšinných souvislostech, nikoliv pouze jako víru ve Stalinově zlovůli.
S pozdravem S.J.


Od: Quiller - 27.2.2015 - 9:20

Zrůdné ideologie
Pane Zuno,
podsunout na samém konci jinak přínosné epizody "Slavné dny" myšlenku, která staví na roveň dvě protichůdné ideolpgie, pokud se týká kritérií, kalibrovaných současnou naší reálnou demokracií "vítězné lísky a pravdy" , je nejen hloupé a nesmyslné, ale navíc generuje právě fašismus a vyslovuje mu tím podporu. Nejsem příznivcem ani jedné z ideologií, ale za zrůdné pokládám právě jakoukoliv podporu fašismu a mám za to, že že přece jenom jde o dvě nesouměřitelná zla.
Quiller D.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0635 s