Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Evita Perónová

10.01.2015   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Evita PerónováEva Perónová (1919-1952), zdrobněle nazývaná Evita, se ve svém kontroverzním životě ocitla jak úplně na dně, tak docela na vrcholu, dalo by se říci na samé špičce společenského ledovce. Měla ve své době nesmirný politický vliv a umřela velmi mladá, nejspíš i proto její dramatický příběh láká k neustále novým uměleckým zpracováním. Tentokrát se na knižním trhu objevila beletristicky pojatá autobiografie z dílny autora Marcose Aguinise.

Knihu jako by psala skutečně samotná hrdinka románu, Marcos Aquinis totiž zvolil ich-formu. To má jistě silnou výhodu v tom, že vás více četba pohltí, budete spolu s Evitou vše náležitě prožívat. Milovníkům historie to asi moc vonět pod nos nebude, neboť se tu přirozeně ztrácí vnější nezaujatý pohled. Přesto je tento styl životopisů dnes velmi oblíbený, a to zajisté proto, že jen menšina čtenářů trvá na přesných faktech, zatímco většina touží po silném příběhu plném emocí. Tato kniha splňuje vlastně obě podmínky, a tak myslím, že srdce většiny čtenářů zaplesá. Autor sám uvedl, že jen seznam všech použitých zdrojů by vydal na samostatnou knihu. A tak i když můžete mnohdy spekulovat nad tím, jestli tu kterou situaci Evita skutečně prožila právě takhle, dá se předpokládat, že ano.

Kniha je skutečně hlubokou psychologickou cestou do Eviny duše. Nabízí představu o tom, jak může citlivý člověk přicházející z totální chudoby prožít své chvíle slávy v záři reflektorů dopadajících na světové pódium. Jak úspěšně a zároveň mizerně se může cítit. Evitiny postřehy jsou plné sebepodceňování plynoucí z tvrdé reality (musela jsem působit jako úspěšná mladá dáma, nikoliv jako artefakt z vetešnictví) a také plné nedůvěry, která měla své důvody (tolik poct pro někoho, kdo celý život polykal jen urážky, vypadalo jako past).

Celý příběh jako by tak trochu dýchal Werichovou písní "šaty dělaj člověka". Kolik přetvářky, kolik potlesku i kolik ponížení může prožít člověk jen proto, že někam patří. Přesto to není ústředním motivem knihy. Zatímco s Evitou cestujeme po celém světě, odhalujeme v jejích myšlenkách úžasnou ženu, která nejenže mistrně hrála svou politickou roli, ale také milovala, svého muže a svou zemi. Díky zvolené formě fiktivního zpětného vyprávění samotné Evity nám kniha ale také přibližuje, jak tato žena prožívala svůj vnitřní boj mezi svými touhami a svými povinnostmi. (To místo se mi nezapsalo do paměti, protože tolik projevů přízně ze mě udělalo zombii.

Životopis ženy, která ač zemřela v pouhých třiatřiceti letech, ale přesto významně ovlivnila historii své země, podtrhuje Aguinisův čtivý styl, jenž je (zajisté i díky dobrému překladu) velmi poutavý a věrohodný. Autor se nevyhýbá ani detailům, o kterých se nemohl dozvědět z žádného zdroje a my tedy víme, že musel alespoň částečně fabulovat, přesto právě tyhle dotažené maličkosti dávají dílu nádech autentičnosti. Eva jako by se opravdu vrátila, aby nám vyprávěla své vlastní postřehy... 


Evita, Marcos Aguinis
překlad: Jana Suchánková
Metafora 2014
Obrázek obálky: www.metafora.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0459 s