Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


PLZEŇ SE OTEVÍRÁ KULTUŘE

08.01.2015   Stanislav Polauf   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

PLZEŇ SE OTEVÍRÁ KULTUŘE Zisk titulu EVROPSKÉ HLAVNÍ MĚSTO KULTURY 2015 je pro město Plzeň zavazující a podněcující. Společnost Plzeň 2015 připravila několik set programů a akcí nejrůznějších žánrů od nového cirkusu, přes výstavy, koncerty, divadlo, tanec, až po vzdělávací projekty a velké akce ve veřejném prostoru, které v průběhu roku mohou jak občané města tak i jeho návštěvníci navštívit a případně k nim sami přispět.


Zde stačí nyní připomenout alespoň několik těch hlavních jako bude koncert legendární americké kapely Lynard Skynard (poprvé v ČR - viz plakát), výstavy, z nichž dvě budou věnovány plzeňskému rodákovi Jiřímu Trnkovi a jedna představí „malíře Maorů“ Gottfrieda Lindauera, poprvé vystavujícího v Evropě, otevřou se nové industriální prostory pro kulturní dění (DEPO), bude pokračovat program 9 týdnů baroka a celoročně bude probíhat sezóna nového cirkusu, kdy do Plzně zavítá devět profesionálních souborů z Francie, Itálie, &Spanělska, Kanady a &Svýcarska a uvede více než šedesát představení. Zájemci se mohou s podrobnou nabídkou seznámit na stránce http://www.plzen2015.cz/cs/program.
 
Slavnostní zahájení a otevření Plzně jako Hlavního evropského města kultury proběhne v režii uměleckého ředitele projektu Petra Formana v  sobotu 17. ledna pod širým nebem v historickém centru západočeské metropole. Nejprve se na náměstí Republiky sejdou čtyři průvody symbolizující plzeňské řeky, poté se na celé ploše rozehraje strhující podívaná, které se zúčastní přes 150 českých i zahraničních herců, akrobatů, hudebníků a dalších umělců. Diváci mimo jiné uvidí adrenalinové vystoupení švýcarského provazochodce Davida Dimitriho (viz foto) nebo největší videomapping u nás z dílny 3dsense, který na ploše 5.000 m2 oživí nejen katedrálu, ale i domy okolo. Zahájení doprovodí premiéra původní skladby skladatele Marka Ivanoviče Symfonie zvonů v podání Plzeňské filharmonie, která vyvrcholí prvním rozezněním nových zvonů umístěných v katedrále sv. Bartoloměje díky veřejné sbírce Ze srdce zvon.
Na ceremoniálu se podílí řada dalších renomovaných tvůrců - například kostýmní výtvarník Jan Pištěk, ředitel Barcelonské cirkusové školy Roberto Magro nebo scénárista Ivan Arsenjev. Od 18.30 hodin ožije celé město venku i v desítkách klubů, restaurací a kaváren bohatým programem - koncerty, tančírnami, puntíkatým plesem i nejrůznějšími party. Připraveny jsou také večerní prohlídky výstav a muzeí, autorská čtení a besedy, venkovní ledový bar Františka Bálka s ledovými sochami, večerní varhanní koncert v katedrále a vystoupení několika hvězd české hudební scény, jejichž jména budou pro diváky překvapením.

Kromě sobotního zahájení čekají na české i zahraniční návštěvníky po celý víkend od pátku do neděle na mnoha místech Plzně další zajímavé a nevšední zážitky - první možnost vidět rozsáhlou retrospektivní výstavu Ateliér Jiřího Trnky, netradiční procházky s výkladem po známých i neznámých místech Plzně, oslava narozenin umění Art´s Birthday, veselice v Plzeňském Prazdroji nebo setkávání s plzeňskými osobnostmi.

Podrobnosti o zahájení a o všem, čeho se návštěvníci mohou ve dnech 17. a 18. ledna v Plzni dočkat najdete opět na stránce http://www.plzen2015.cz/cs/zahajeni.
Foto: ceskatelevize.cz, cestovani.idnes.cz, cirque-trottola.org, pinteres.com
 




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0477 s