Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zkoušení komedie Večer tříkrálový zahájil shakespearolog Martin Hilský

13.01.2015   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zkoušení komedie Večer tříkrálový zahájil shakespearolog Martin Hilský  Na poslední únorový večer 28. 2. připravuje Městské divadlo Zlín premiéru komedie z těch nejslavnějších: Shakespearův Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete. S uměleckým souborem ji v pondělí 5. ledna začal zkoušet režisér Jakub Nvota, který je ve zlínském divadle podepsán pod diváckými hity Splašené nůžky, Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách či Sluha dvou pánů. První čtenou zkoušku uvedl známý shakespearolog Martin Hilský.

Večer tříkrálový je komedie plná bloudění, tragikomických nedorozumění a záměn postav. Není divu: hrdiny hry jsou dvojčata – bratr a sestra. Podobní jak vejce vejci. Viola cestuje spolu se svým bratrem Sebastianem na lodi. Loď se potopí a Viola přijde málem o život. Co se stalo s jejím bratrem? Zemřel? A kdopak to je náhle v mužských šatech? Sebastian, nebo jeho sestra Viola? Ve službách vévody Orsina půjde o srdce. Začne boj o lásku. Často krkolomně, neúspěšně, směšně, šťavnatě. Zamotaně. Když ve Večeru tříkrálovém někdo někoho miluje, nemůže si být tak úplně jist, koho vlastně miluje. A kdo je kdo.


Překladatel Martin Hilský na první čtené zkoušce nové inscenace přednášel uměleckému souboru a tvůrčímu týmu o názvu komedie Večer tříkrálový, o tom, kdy se hra začala poprvé hrát a v jakém prostředí, a detailně rozebíral i první verš hry, který v překladu zní: Žije-li láska z hudby, hrajte dál!

„Víte, co mě na tomhle zajímá? Že ten první verš nejenom mluví o hudbě a okamžitě nastolí pouto mezi hudbou a láskou, což je nesmírně pozoruhodné, ale on je sám hudba, a to je pro mě naprosto stěžejní věc. Večer tříkrálový je nejhudebnější z těch svátečních komedií. Shakespeare je nejhudebnější z anglických dramatiků té doby. Jinými slovy Shakespeare a hudba jedno jsou. Celá ta hra je úžasně muzikální a múzická,“ říká Martin Hilský.


Role Violy patří Haně Briešťanské, která ve zlínském divadle hostuje, jejího bratra ztvární Radovan Král. V dalších rolích se kromě známých tváří zlínského souboru objeví dva nováčci – Vendula Nováková, kterou mohou diváci vidět také v komediích Dokonalá svatba či Vzpoura nevěst, a Jan Řezníček.


„Večer trojkráľový je jednoducho krásna hra. A bude to dobrodružstvo. A dve věci sú naozaj isté: Dobrý autor a skvelí herci. A viac na divadlo netreba,“ uzavírá režisér Jakub Nvota.






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0951 s