Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Magdaléna Stárková: Modré okenice

22.01.2015   Tereza Vítková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Magdaléna Stárková: Modré okenicePísňová textařka, básnířka a prozaička původem z Olomouce přichází se svou v řadě čtvrtou knihou plnou neobyčejné mozaiky lidských příběhů, které chytí za srdce a donutí nás se smát, přemýšlet, soucítit – přesně to jsou Modré okenice od Magdalény Stárkové.

Mladá zasnoubená dívka toužící po svobodě; postarší lékař, který po celá léta myslí na svou starou ztracenou lásku; neočekávané pouto chlapce a psa, které osud svede dohromady; studenti zahraničních univerzit a jejich školní strasti a starosti – celá kniha je protkána směsicí lidí a jejich životních příběhů, jejichž charaktery k sobě nikterak neladí, na konci knihy však čtenáře zarazí jakási podobnost jich všech. Dozvídáme se o minulosti protagonistů, o tom, proč směřují tam, kam směřují, proč se vůbec rozhodli, aby se jejich kroky začaly stáčet jiným směrem. Příběhy inspirovány každodenním životem nás všech jsou však psány s jistou nevšedností a to knihu činí svým kladným způsobem zvláštní a zajímavou.

V kompletu se nachází celkem 13 povídek, které jako by na sebe navazovaly a po dobu četby nám neujde jistá podobnost textů - však nikoliv protagonistů, jak jsem zmínila výše. Každá povídka má zhruba dvanáct stránek, na kterých se autorka téměř vyhýbá přímé řeči - v kompletu ji objevíme jen párkrát - a snaží se nás svým popisem dostat do atmosféry příběhu, který se právě odehrává. Magdaléna je v tomto popisování velice zdatná a zaplní tím tedy prázdná místa, která by nepřítomností přímé řeči mohla vzniknout.
 
 
 
Hlavní postavy povídek obvykle procházejí jakousi psychologickou proměnou a přemítají nad svým životem – zda by se před usazením se neměli někam vydat, prozkoumat svět, začít něco více -, či přemýšlejí nad tím, jak se oni a jejich blízcí dostali tam, kde jsou a proč tam vůbec jsou. Povídky s vesměs různorodou tématikou končí vždy neočekávaně, avšak jejich poselství je hodně obdobné a zde vzniká další z těch podobností, které na nás čekají.

Nad na první pohled nenáročným počtením, kterým Modré okenice jsou, to nepopírám, se však pozastavíme a budeme tápat nad příběhy protagonistů, se kterými se mnohdy sžijeme a budeme s nimi soucítit – většina z hlavních postav si totiž právě soucit zaslouží. Nebojte se však, že se budete utápět v depresi, neboť některé z povídek nás naopak jakoby zahřejí u srdce a zanechají v nás příjemný hřejivý pocit; navíc se nám jistě i nejednou vytáhnou koutky úst do úsměvu.

Zároveň by mi však připadalo jaksi nespravedlivé dát Modrým okenicím příliš vysoké hodnocení, neboť si to jednoduše nezaslouží. Je to však výjimečný, zvláštní, povídkový soubor, který si zaslouží pozornost všech milovníků citlivých příběhů, a já jedině doporučuji, jakožto příjemné počtení, které Vám spolu s šálkem odpoledního čaje udělá skvělou společnost. Neváhejte tedy a po knize sáhněte. Zda jste nenáročný čtenář, vyvolá ve Vás přesně ty pocity, jaké popisuji.
 

 
Modré okenice
Autor
: Magdaléna Stárková
Vydalo: Motto, 2015
Počet stran: 152
Vazba: vázaná s přebalem

 






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0293 s