KŘÍŽE HORSKÝCH OSADÓ, rána mého dětství TAJEMSTVÍZázračně splněné přáníDotazníkZpackané lívance
PIANISTA - TV TIP - Hudebník, který přežil holocaustVRÁNA – TV tip – Městem se šíří zloFOTOPOSTŘEHY: Co dělá psa psemVolvo, traktor a kočárekFOTOPOSTŘEHY: Co dělá papouška papouškemOslavujme ženy Mám přání omšeléOdvážný příběh Ester o naději v temných časechFestival světla BLIK BLIK oslaví prameny a českou hudbuFestival TANEC PRAHA 2024KVÍZ: Jste znalci české kultury?25 okouzlujících exotických ptáků, kteří vám vyrazí dech
Nabídka mediálního partnerství
www.ngprague.cz
www.muzeummontanelli.com
www.fenixradio.net
www.egmont.cz
www.divadlotramtarie.cz
www.divadloviola.cz
www.paseka.cz
www.dokoran.cz
www.metafora.cz
www.atlantis-brno.cz
www.fragment.cz
www.argo.cz
www.audioteka.cz
www.druhemesto.cz
www.pozitivni-noviny.cz
www.ivysehrad.cz
www.libri.cz
www.bezruci.cz
www.divadlodisk.cz
www.divadloaha.cz
www.zizkovskedivadlo-jc.cz
www.patart.cz
divadlo.zlin.cz
www.albatros.cz
www.academia.cz
www.comicscentrum.cz
www.nakladatelstvicas.cz
www.zooplzen.cz
www.vosp.cz
www.balet-praha.cz
www.jota.cz
www.advaita.cz
.... a nemáte se koho zeptat, vám vysvětlí v nové stejnojmenné publikaci nakladatelství Grada její autoři Pavel Pavloušek a Pavla Burešová. Sto čtyřiceti stránková knížečka s měkkou vazbou a mnoha fotografiemi potěší každého spotřebitele vína a pravděpodobně i zdatného vinaře.
Samozřejmě primárně nejde o to, jak víno pěstovat, ale spíš jak ho konzumovat, jak se orientovat v jeho odrůdách a chutích. To vše s důrazným zaměřením na moravská a česká vína, která jsou v každé kapitole zmíněna extra. Přesto mým zběžným okem vinařského laika se tu dozvím o víně opravdu úplně všechno.
Kniha začíná rozdělením našich vinařských oblastí, pokračuje rozlišením jednotlivých odrůd révy vinné světového i českého původu a pak přichází část zacílená na pěstování a výrobu vína. Tady se dozvídáme např. o vlivu půdních podmínek na víno a o důležitosti kvalitního uskladnění, ke kterému nechybí několik dobrých rad. Za velmi užitečný považuji také část popisující všechny údaje na etiketě.
Dostáváme se k tomu pro nás nejlákavějšímu, k samému srdci této vinařské knihy, k rozpoznávání a ochutnávání vín. Věřte, že pokud jste si doteď mysleli, že sommelier musí mít extra chlupatý jazýček, po zjištění množství barev (vzhledů), vůní a chutí vína vám tento odborník bude připadat buď jako génius nebo jako podvodník.
V závěru knihy se autoři rozepsali na téma servírování vína, které je při správném dodržení postupu vyloženě společenským rituálem. Následují zásady podávání vín, doporučení jejich kombinací se stravou (tzv. enogastronomie) a na závěr nechybí pár konkrétních receptů a také obecných rad na použití vína při vaření.
Přestože kniha se snaží odpovědět na všechny otázky o víně a je to gurmánský zážitek, kompletní být logicky nemůže. Chybí tu to nejdůležitější: praxe. Vlastní degustaci si budeme muset zrealizovat sami. Sommelier se z nás sice ani po přečtení knihy nestane, ale věřím, že i tak si budeme nyní umět víno lépe vychutnat. Žádný spěch a žádný strach. Kdo konzumuje víno v rozumné míře, byť pravidelně, vytváří ve svém těle vhodné chemické prostředí pro lepší fungování srdce. A i takové zajímavosti se v této stylově vytvořené publikaci dočtete.
Pavloušek/Burešová: Vše co byste měli vědět o víně ... a nemáte se koho zeptat
Grada Publishig 2015
foto obálky: grada.cz
Copyright © 2001 -
2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.